e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε μήνυση στο Πρίνστον για ιερά χειρόγραφα


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε μήνυση στο πανεπιστήμιο «Πρίνστον» (Princeton) ζητώντας την επιστροφή ιερών χειρογράφων χιλίων και πλέον ετών τα οποία βρίσκονται επί δεκαετίες στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πρίνστον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Στο δημοσίευμα αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα πως το πανεπιστήμιο έλαβε τα χειρόγραφα ως δώρο το έτος 1942 από κάποιο μέλος της εφορίας απόφοιτο του, ο οποίος τα έχει αγοράσει σε πλειστηριασμό στη Γερμανία σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα.
Ωστόσο στη μήνυση που κατέθεσε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου ο πνευματικός ηγέτης της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είπε πως τα χειρόγραφα εκλάπησαν και απαιτεί την επιστροφή τους, επικαλούμενος πως πάρθηκαν στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από ένα Μοναστήρι στην Κόρμιτσα, το οποίο είναι ένα χωριό στο βόρεια Ελλάδα.
Οι ενάγοντες συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου σε ομοσπονδιακή μήνυση που κατέθεσαν στη Νέα Ιερσέη, λένε πως Βούλγαροι αντάρτες έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης το 1917, απείλησαν τους Μοναχούς που μόναζαν εκεί και έφυγαν με ένα φορτίο από χειρόγραφα.
Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται η μήνυση είναι κι ένας τόμος με τίτλο «Ελληνικά Χειρόγραφα στο Πρίνστον, Έκτου μέχρι και Ένατου Αιώνα: Ένας Περιγραφικός Κατάλογος», ο οποίος δημοσιεύθηκε το 2010 και περιγράφει μερικά από τα χειρόγραφα της συλλογής του σχολείου που είχαν απομακρυνθεί από το Μοναστήρι το 1917 από τις Βουλγαρικές Αρχές.
Ο δικηγόρος Γεώργιος Τσουγκαράκης, από την Δικηγορική Εταιρία Hughes Hubbard & Reed στη Νέα Υόρκη ο οποίος αντιπροσωπεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Μοναστήρι και τους τοπικούς αξιωματούχους της Εκκλησίας, είπε ότι «αυτό το βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Πρίνστον, για τη Συλλογή του, γραμμένο από υπαλλήλους του Πρίνστον, κατά τη γνώμη μας είναι η πιο συγκεκριμένη παραδοχή που θα μπορούσαμε να έχομε».
Σε δήλωση του το πανεπιστήμιο την Παρασκευή είπε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη πως από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει καταδεικνύεται ότι τα χειρόγραφα δεν είχαν αρπαχθεί.
Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μάικλ Χότσκις έγραψε σε e-mail πως «βάσει πληροφοριών που έχομε στη διάθεση μας, δεν βρήκαμε αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι τα χειρόγραφα που είναι στην κατοχή μας είναι λάφυρα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή έχουν απομακρυνθεί με άλλο αντικανονικό τρόπο από την κατοχή του Πατριαρχείου».
Τα χειρόγραφα της Βυζαντινής εποχής τα οποία ζητούνται από τους ενάγοντες είναι «Υπόμνημα στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου γραμμένο το 995 μ.Χ. από τον γραφέα Νικηφόρο Νοταρά, «Η Ουράνιος Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, γραμμένο το 1081 στην Κωνσταντινούπολη από τον γραφέα Ιωσήφ, καθώς επίσης και σελίδες του ενάτου αιώνα οι οποίες ίσως να ήταν μέρος «του Υπομνήματος στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», οι οποίες ίσως να έχουν εμφιλοχωρήσει κάποια στιγμή στην «Ουράνιο Κλίμακα».
Στο δημοσίευμα παρατίθενται δηλώσεις του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου. Αναγράφεται χαρακτηριστικά πως «ο π. Αλε Καρλούτσος, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε πριν κλαπούν τα χειρόγραφα χρησιμοποιούντο στο Μοναστήρι όπου οι Μοναχοί άναβα κεριά και λιβάνι και διάβαζαν από αυτά στη διάρκεια γευμάτων και Ιερών Ακολουθιών». Ο π. Αλέξανδρος τόνισε πως «είναι μέρος της ιερής ιστορίας, κι αυτή είναι η πνευματική και πολιτιστική μας ταυτότητα» και συμπλήρωσε πως «η απώλεια των χειρογράφων και οι προσπάθειες ανεύρεσης τους είναι πολύ επώδυνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: