e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πρωτοχρονιάτικη εορτή 2018 στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας της Ιορδανίας








































Το ανωτέρω πλούσιο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την πρωτοχρονιάτικη εορτή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ορθόδοξης Ι. Μητροπόλεως Φιλαδελφείας (του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), στο Αμμάν της Ιορδανίας, στις 15.1.2018 (με το παλαιό ημερολόγιο 2.1.2018). 

Ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος δεξιώθηκε δύο Υπουργούς του Χασεμιτικού Βασιλείου, την Πρέσβειρα του Ιράκ και πλήθος λαϊκών συνεργατών, υποστηρικτών του στο ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεως, π.χ. τα μέλη της Επιτροπής της Αγάπης. 

Στο πλαίσιο της εορταστικής αυτής σύναξης ο Μητροπολίτης ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτα, ομίλησε αραβικά -με λόγους αγάπης και συναντίληψης- προς τους συναθροισθέντες, διένειμε αναμνηστικά δώρα προς όλους και η βραδιά τέλειωσε με δείπνο για όλους! Ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, εξάλλου, ομίλησε πνευματικά περί του Αγίου Βασιλείου, του μεγάλου αυτού Πατρός της Εκκλησίας.

Κυριακή μετά τα Φώτα 2018 στο Lagos της Νιγηρίας, με χειροτονία Διακόνου
































Με τη χάρη του Θεού, ένας νέος διάκονος εντάχθηκε στην ιερατική οικογένεια της Μητρόπολης Νιγηρίας. Η χειροτονία του νέου διακόνου, που έλαβε το όνομα Ιεζεκιήλ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Λάγκος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο.

Ο 29χρονος ιεροδιάκονος Ιεζεκιήλ είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Ανάμπρα (ανατ. Νιγηρίας). Προσήλθε στην Ορθοδοξία από τον Ρωμαιοκαθολικισμό το 2006. Διακόνησε σαν κατηχητής σε ορθόδοξες κοινότητες της ανατολικής Νιγηρίας γιά σειρά ετών.

Κατά την ομιλία του ο νέος διάκονος αναφέρθηκε στις πνευματικές αναζητήσεις του που τον οδήγησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ευχαριστώντας όλους όσοι τον συνέδραμαν σε αυτή την πορεία και ζήτησε τις προσευχές όλων,  ώστε το πανάγιο Πνεύμα να καθοδηγεί και να στηρίζει την διακονία του.

Αντιφωνώντας τον υποψήφιο ο Μητροπολίτης, με οδηγό το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας (Εφεσ. 4:7-13) αναφέρθηκε στη λειτουργία των χαρισμάτων μέσα στην Εκκλησία τονίζοντας ότι σκοπός της ύπαρξης των χαρισμάτων και δωρεών σε κληρικούς και λαικούς είναι «ο καταρτισμός αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού... εις άνδραν τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». Ζήτησε από τον υποψήφιο με την προσευχή να πολεμήσει τον μεγαλύτερο πειρασμό των κληρικών, αυτόν της εξουσίας και της προβολής.

Ο νέος διάκονος κατάγεται από την φυλή των Ίμπο και το παραδοσιακό του όνομα (αυτό της φυλής) ήταν Chibuike που σημαίνει ο Θεός δίνει δύναμη. Από σεβασμό προς την παράδοση και την συλλογική συνείδηση της οικογένειας και του χωριού του, κατά την χειροτονία του δόθηκε το όνομα Ιεζεκιήλ που και αυτό σημαίνει «ο Θεός ενδυναμώνει».

Ο νέος διάκονος θα υπηρετήσει στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος και θα αναλάβει διακονία στα γραφεία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών του.


Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Αγίου Βασιλείου 2018 (14/1) στη Νιζόπολη της Μπίτολα (FYROM)

Προέστη ο μαρτυρικός Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης του Πατριαρχείου της Σερβίας, στην Σταυροπηγιακή Μονή "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος" στη Νιζόπολη της Μπίτολα. 










Μνημονεύοντας τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομο (+9.1.2018)

Γράφει ο Παύλος Α. Κυρατσής

Με την ανατολή του Νέου Έτους, ανέτειλε η Αγία ψυχή του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου στον Ουρανό, στον Δημιουργό, 9 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τρίτη. Δεν είχα την ευλογία να πάρω την ευχή Του από κοντά. Είχα την χαρά όμως να μιλήσω μαζί Του στο τηλέφωνο, πολλές φορές και με αλληλογραφία. 

Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου. Εξελέγη Επίσκοπος τον Οκτώβριο του 1980. Λάμπρυνε με την αρχιερατική ζωή του την χορεία των Αρχιερέων του Μαρτυρικού Πατριαρχείου μας. Στην Ίμβρο η γέννησή του, στα άγια αυτά χώματα, τόπο καταγωγής του Πατριάρχου μας Κυρίου Βαρθολομαίου. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας. Μαζί με τον Πατέρα μου, αείμνηστο Πατέρα Ανδρέα Κυρατσή (+2010), γνωρίστηκαν στην Σχολή, νέοι με όνειρα για το μέλλον τους, με αγωνία και ελπίδες. Από τον Πατέρα μου άκουσα και έμαθα για τον τότε Επίσκοπο Παμφίλου Χρυσόστομο, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, βοηθό Επίσκοπο, μετέπειτα Μητροπολίτη Σύμης. 

Ευγενικός και Αρχοντικός! Είχε προτείνει στον Πατέρα μου να πάει στην Γερμανία το 1993,  να υπηρετήσει τον Απόδημο Ελληνισμό, μόλις εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Βεροίας Παύλος (+1993), να τον έχει μαζί του στην Μητρόπολη Γερμανίας, λόγω κάποιων προβλημάτων του Πατέρα μου με την Τοποτηρητεία τότε στην Μητρόπολη Βεροίας, από τον Αύγουστο του 1993, μέχρι τον Μάιο του 1994. Αλλά η εκλογή του νυν Μητροπολίτου Βεροίας Κυρίου Παντελεήμονος έλυσε τα ανθρώπινα όποια προβλήματα. 

Η Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας και Ιερατική Σχολή Της ήταν μία μεγάλη αγκαλιά για όλα τα νέα παιδιά με προβληματισμούς και όνειρα μέσα στην Εκκλησία. Ήταν η Ιερά Σχολή μία Μητέρα. Μία Οικογένεια μεγάλη. Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και της Αγίας Αναστασίας Σχολή! Απεφοίτησαν μετέπειτα Πατριάρχες και Μητροπολίτες όπου γης. Υπηρετούν τον Θεό και τον άνθρωπο. Δοξάζουν το όνομα της Ιεράς Σχολής Τους. 

Δύο λόγια στην ιερά μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Κυρού Χρυσοστόμου. Αιωνία Αυτού η μνήμη. Λίγα άνθη ευλαβείας στον Τάφο Του. Ένα κερί εις μνήμην του,  στην Ιερά Μονή Πανορμίτου, όπου και ο Τάφος Του. Στην Ίμβρο είδε το φως της ζωής για πρώτη φορά, στο ωραίο αυτό Νησί του Αιγαίου. Η Σύμη αγκάλιασε το σκήνωμά του. Τα δύο αυτά νησιά, Ίμβρος και Σύμη, σημάδεψαν καλώς την αρχιερατική ζωή του. Γι' αυτό τον λόγο ίσως ο Πατριάρχης μας,  ο Πατριάρχης του Γένους και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας,    εξέλεξαν Αυτόν, πρώτο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, το 2004. Καλό Παράδεισο! Σας ευχαριστώ για ό,τι καλό μου προσφέρατε! Αιωνία η μνήμη Χρυσοστόμου Αρχιερέως!