e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ο Συροκαθολικός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος Ιωσήφ Γ΄ Γιουνάν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο










Επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, ο Συροκαθολικός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος Ιωσήφ Γ΄ Γιουνάν, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Λίβανο.

Τον Πατριάρχη των Συροκαθολικών και την συνοδεία του, στην οποία ήταν και ο Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα, καλωσόρισαν στα Προπύλαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωακείμ, περιστοιχιζόμενοι από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου είχαν μακρά συνομιλία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαιτέρως για την κατάσταση των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.

Στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι






Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, με την ιδιότητα του συνδέσμου μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)  και του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, συμμετέχει στις εργασίες της 6ης Τακτικής Συνέλευσης, της 4ης Συνόδου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται από τις 7 έως τις 18 Μαΐου 2018, στο Midrand της Νοτίου Αφρικής. 

Το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (PAP), γνωστό και ως Αφρικανικό Κοινοβούλιο, είναι το νομοθετικό όργανο της Αφρικανικής Ένωσης, στο  οποίο αντιπροσωπεύονται  τα 55 κράτη μέλη της.

Στην επίσημη έναρξη της  συνόδου, παρουσία του Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μητροπολίτης Ιωάννης ανέγνωσε το μήνυμα της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης  Ορθοδοξίας.

Στo περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o κκ. Ιωάννης, συναντήθηκε με τον  Πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (ΠΑΚ), κ. Roger NKODO DANG, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του.               
                                                                                                      
Ο κ. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, για την ευόδωση των εργασιών της Συνέλευσης, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Sergey Popov (Mέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) και του Γενικού Γραμματέα Δρ. Ανδρέα Μιχαηλίδη (Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο κ. Ιωάννης όσο και ο κ. Ο Nkodo Dang αναφέρθηκαν  συνοπτικά σε θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην Αφρικανική Ήπειρο και αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη ανάληψης παραπέρα κοινών δράσεων για την ανάπτυξη και την ευημερία της Αφρικής. 

Ο  κ. Ιωάννης ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις τελευταίες  αποφάσεις και δράσεις  της ΔΣΟ  και του επέδωσε επιστολή – πρόσκληση,  του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, για τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια ζωής της ΔΣΟ, που θα γίνουν στην Αθήνα. 

Επίσης ο Μητροπολίτης συζήτησε με τον κ. Πρόεδρο σχετικά με τη συνάντηση που θα γίνει στη Λουζάκα της Ζάμπια, στους χώρους του Κοινοβουλίου, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Μ., Του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, με τη συμμετοχή μελών της ΔΣΟ και του ΠΑΚ, στην οποία ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να είναι παρόν. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της απόφασης που είχε ληφθεί σε παλαιότερη συνάντηση μεταξύ της Α.Θ.Μ., Του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, για την έναρξη ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Το αντικείμενο των συζητήσεων της συνάντησης θα είναι ο διάλογος των πολιτισμών, ο ρόλος των μονοθεϊστικών θρησκειών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ειρηνική συνύπαρξη στην Αφρική, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, για την εμπέδωση της ειρήνης και την προστασία των αδυνάμων. 




















Ειλικρινείς και απτόητοι κήρυκες της εν Χριστώ Αλήθειας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Τυφλού 
13 Μαΐου 2018
(Ιωαν. θ΄ 1- 38)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο φθόνος είναι η «σκουριά» που σαπίζει και κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή. Σκοτίζει το μυαλό, ταράζει την ψυχή και οδηγεί τον άνθρωπο σε παραλογισμούς και εγκλήματα. Τον εξευτελίζει και τον γελοιοποιεί ενώπιον των συνανθρώπων του.

Οι φθονεροί Φαρισαίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να υποτιμήσουν την αξία των θαυμαστών λόγων και έργων του Κυρίου. Τον κατηγορούσαν και τον συκοφαντούσαν αδιάκοπα, και με την στάση τους αυτή έδειχναν την ασέβεια και την υποκρισία τους, καθώς αν ήταν πραγματικά ευσεβείς, όπως διατείνονταν, θα χαίρονταν για την θεραπεία του συνανθρώπου και συμπολίτη τους τυφλού και θα θαύμαζαν την δύναμη και την χάρη του Θεού, δοξολογώντας τον Κύριο.

Εν αντιθέσει με αυτούς, αξιοθαύμαστο υπήρξε το θάρρος και η βαθιά πίστη του θεραπευμένου νεαρού τυφλού. Αυτός δεν έδωσε καμία σημασία, ούτε στα ψεύδη, μήτε στις συκοφαντίες, μα ούτε και στις απειλές. Έμεινε βράχος αμετακίνητος, διακηρύσσοντας ακατάπαυστα ότι ο Κύριος είναι Προφήτης και δεν είναι άνθρωπος συνηθισμένος. Βέβαια, ακόμη δεν μπορούσε να είναι πνευματικά ώριμος και συνειδητοποιημένος. Η αντίληψή του περί των πνευματικών θεμάτων ήταν ακόμη θολή και ασχημάτιστη. Όμως, ο Κύριος επιβραβεύει την καλοπιστία και την αγαθή πρόθεσή του ανοίγοντας τους οφθαλμούς της ψυχής του και αποκαλύπτοντάς του έτσι τον εαυτό Του.

Η αποκάλυψη αυτή δεν έγινε κάποια τυχαία στιγμή. Έγινε, όταν οι ασεβείς Φαρισαίοι, αφού πρώτα αντιμετώπισαν απαξιωτικά και αλαζονικά τον νεαρό άνδρα -ανακρίνοντας ενώπιον του ασεβούς συμβουλίου τους τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του- μετά τον πέταξαν έξω, ενοχλημένοι από τις θαρραλέες απαντήσεις του.

Και εκεί, ακριβώς, τον συναντά ο Ιησούς, αποκαλύπτοντάς του ότι είναι ο Υιός του Θεού. Τότε ο νεαρός γονατίζει ενώπιον του Ιησού και αναφωνεί: «Πιστεύω, Κύριε»! Το θάρρος, αλλά και την πίστη του νέου αυτού, οφείλουμε να μιμηθούμε, γενόμενοι ειλικρινείς και απτόητοι κήρυκες της εν Χριστώ Αλήθειας. Γένοιτο!