e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη των Φοιτητών του εν Σαμπεζύ Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Η καθιερωμένη ετησία προσκυνηματική επίσκεψη των Φοιτητών του εν Σαμπεζύ Γενεύης Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πραγματοποιήθηκε και εφέτος από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουνίου, επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Ινστιτούτου συνόδευαν, ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο Θεοφ. Επισκόπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και οι Καθηγητές του Ινστιτούτου, Παν. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και Εντιμολογιώτατος Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.

Ο Παναγιώτατος περιέβαλλε με αγάπη και τιμή τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και τους δέχθηκε ιδιαιτέρως σε ακρόαση στην αίθουσα του Θρόνου κατά το εσπέρας της παραμονής της εορτής του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για την επίσκεψη αυτή και συνεχάρη τον Σεβ. Προϊστάμενο, τον Θεοφ. Επίσκοπο και τους Ελλογιμώτατους Καθηγητές για την προσφορά τους εξαίροντας την ιδιαίτερη σημασία, την οποία αποδίδει η Μητέρα Εκκλησία στο διορθοδόξως και διαχριστιανικώς επιτελούμενο από το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο έργο.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το προσωπικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου για την εύρυθμη λειτουργία και την πρόοδο του Ορθοδόξου Κέντρου, παρουσίασε τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές από τις διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Σερβία, Γεωργία, Ελλάδα).

Εκ μερους των Μεταπτυχιακών Φοιτητών απηύθυνε προσφώνηση ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου κ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, ως εξής:

«Παναγιώτατε,

Ακολουθώντας την παράδοση του εν Σαμπεζύ της Γενεύης Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του εκείσε Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιούμε το ετήσιο προσκύνημα στη Βασιλίδα των Πόλεων, για να Σας υποβάλουμε εκ του σύνεγγυς τις ευχές μας για τα ονομαστήριά Σας. Και πρόκειται αληθώς περί προσκυνήματος και όχι περί απλού ταξιδίου. Δεν κάνουμε μία εκδρομή, ούτε ήλθαμε σε κάποιο τουριστικό προορισμό, αλλά ερχόμαστε στην κοιτίδα της Ρωμιοσύνης και το απόλυτο σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας: την Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα το αειλαμπές Φανάρι. 

Η Θεία Πρόνοια οδήγησε τις ιστορικές εξελίξεις ώστε το άλλοτε άσημο Βυζάντιο να αναδειχθεί σε Νέα Ρώμη, η δε Εκκλησία που είχε ιδρύσει ο Πρωτόκλητος Απόστολος να αναλάβει την ευθύνη της Πρωτοκαθεδρίας της τιμής μεταξύ των αρχαίων Πατριαρχικών Θρόνων και των μεταγενέστερων κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Τα πλήθη των Άγιων προκατόχων Σας, Μαρτύρων, Ομολογητών και Διδασκάλων της Εκκλησίας και του Γένους, λαμπρύνουν το διάδημα της Εκκλησίας της οποίας προΐστασθε, η δε ακτινοβολία του διαφαίνεται εἰς τήν ὑπ’ οὐρανόν, λόγω των μεγάλων ιστορικών γεγονότων που διεκτυλίχθησαν και διεκτυλίσσονται μέχρι και σήμερα στα κανονικά της όρια από τις Επτά Οικουμενικές Συνόδους μεχρι την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία είδαμε προ διετίας να πραγματοποιείται στην Κρήτη. 

Ερχόμαστε λοιπόν να προσκυνήσουμε στο σεπτό αυτό Κέντρο, κάποιοι από εμάς για πρώτη φορά. Το περιβάλλον του όμως μας είναι οικείο. Το Σαμπεζύ, όπου μόλις ολοκληρώσαμε ένα έτος σπουδών, διαπνέεται από το ήθος της Μεγάλης Εκκλησίας.

Εκεί βιώνουμε τον Οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, που εκφράζει δια του διαλόγου και της κοινωνίας με τον πλησίον την αυτοσυνειδησία της. Στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και του Φριβούργου ερχόμαστε σε επαφή με αδελφούς Χριστιανούς άλλων δογμάτων, διδασκόμενοι από τη συνύπαρξή μας το σεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Γινόμαστε μέτοχοι του πνεύματος της θρυλικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διά μέσου της πνευματικής καθοδηγήσεως και συναναστροφής μας με αυθεντικούς του φορείς, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, οι οποίοι καθ’ ημέραν αναλώνονται δι’ ημάς και εκ της θέσεως αυτής τους ευχαριστούμε· όπως επίσης και τον Κοσμήτορα και τους Καθηγητές μας, με την καθοδήγηση των οποίων ερευνούμε και βρίσκουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα μέσα από την εμβάθυνση στην εκκλησιαστική γραμματεία, ανακαλύπτοντας το βάθος και την αειφορία της διδασκαλίας των Πατέρων, αποτέλεσμα της πολύπονης πείρας τους και του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος. 

Δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα τέτοιων εμπειριών, εάν η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος δεν μας παρείχαν την ευλογία αυτή, για την οποία εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες μας.

Παναγιώτατε,

Περαίνοντας τον ευχαριστήριο αυτό χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μας για τα ονομαστήριά Σας. Ο δωρεοδότης Κύριός μας να Σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση και να Σας στηρίζει στο εμπεδόμοχθο έργο το οποίο επιτελείτε. Κατά την Πατριαρχική Σας διακονία η φωνή του Οικουμενικού Θρόνου καθίσταται ευηχέστερη και η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκτυπώτερη μέσα στον κόσμο. Η γερασμένη από τον εγωκεντρισμό ανθρωπότητα έχει ανάγκη από αυτή τη φωνή που εκφράζει το ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι βίωμα, για να μπορέσει όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να αναγεννηθεί ἐν Χριστῷ.

Εἴησαν τά ἔτη Ὑμῶν πλεῖστα και εὑλογημενα!».

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές πραγματοποίησαν επισκέψεις σε Ιερά Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, ήτοι στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, τον περίφημο Ναό της του Θεού Σοφίας, τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά Υψωμαθείων, Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος και τις Ιερές Μονές Παναγίας Βλαχερνών, Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και Χώρας.

Ξεχωριστή σημασία είχε η επίσκεψη και περιήγηση στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η περιώνυμη Θεολογική Σχολή, όπου έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και την αδελφότητα της Μονής.

Τέλος, οι Φοιτητές είχαν συναντήσεις με τους Σεβ. Γέροντες Μητροπολίτες Νικαίας κ. Κωνσταντίνο και Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο, οι οποίοι τους περιέβαλαν με περισσή στοργή και τους φιλοξένησαν φιλοφρόνως.

Μια προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη


Με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 13 Συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου και του Ποιμαντικού Έργου του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 9 έως 11 Ιουνίου 2018 στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις ευλογίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα). 

Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 9 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση στην Βασιλεύουσα, επισκέφθηκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης και ολοκλήρωσαν την ιστορική περιήγηση με την βραδυνή κρουαζιέρα στο Βόσπορο. 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου συμμετείχαν στην Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην περιοχή TAKSIM. Mετά την Θ Λειτουργία παρακάθισαν στο πρωινό γεύμα που ευγενώς παραχωρήθηκε και επιμελήθηκε η Ενορία της Αγίας Τριάδος, ενώ ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως καλωσόρισε τα Μέλη της Αποστολής και μετέφερε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου και του Οικουμενικού Πατριάρχου για την προγραμματισμένη και στοχευμένη αυτή ποιμαντική εξόρμηση. Ενημερώθηκε δε εκτενώς από τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τις ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου-Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως προσέφερε σε όλα τα Μέλη της Αποστολής  αναμνηστικά δώρα και βιβλία με την ιστορία της Αγίας Τριάδος στο ΤAKSIM,καθώς επίσης και ένα τρίγλωσσο οδηγό των Ι. Προσκυνημάτων στη Κωνσταντινούπολη. 
  
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Αποστολή μετέβη στο Φανάρι έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ᾽ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί. Προσέφερε σε όλα τα μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του.  Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών και συμμετείχε στη λιτή δεξίωση που δόθηκε στους κήπους αυτής. 

Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάστησε ο εορταζόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα.