e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ορθοδοξίας (Τιφλίδα, 19-23.6.2019)






Στο Προεδρικό Μέγαρο της Γεωργίας, στην Τιφλίδα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Τελετή των Εργασιών της 26ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), που είχε ως κεντρικό θέμα: «Η Συμβολή του Κοινοβουλευτισμού στην Κατανόηση των Σύγχρονων Κοινωνικο-Πολιτικών  Φαινομένων».  

Στις εργασίες της 26ης Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν, εκτός των Προέδρων των Κοινοβουλίων Γεωργίας και Ρωσίας, Ορθόδοξοι Βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, μέλη της Δ.Σ.Ο., από 35 χώρες, καθώς και η Αντιπρόεδρος του Πανφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Haidara Aichata Cisse, στα πλαίσια της συνεργασίας που αναπτύσεται μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Κατά την έναρξη αναγνώστηκαν τα μηνύματα των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ρωσίας και Γεωργίας.

Το Χαιρετιστήριο Μήνυμα  του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’, ανέγνωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας  κ. Ιωάννης,  που συμμετείχε στην 26η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., με την ιδιότητα του συντονιστή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και του συνδέσμου μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και του Πανφρικανικού Κοινοβουλίου στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,

Με πολλή χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε και εφέτος τις εργασίες της εικοστής έκτης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η οποία πραγματοποιείται στην Τιφλίδα, στην Ορθόδοξη χριστιανική χώρα της Γεωργίας, με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Η συμβολή του Κοινοβουλευτισμού στην κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων». 
     Στην σύγχρονη εποχή μας, με τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα, τις απίστευτα ιλιγγιώδεις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργούν οι πόλεμοι και οι ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις, με ιδιαίτερη μάλιστα σφοδρότητα στην μαστιζόμενη από την οικονομική εξαθλίωση Αφρικανική Ήπειρο, δημιουργούν ανασφάλεια για ένα αβέβαιο μέλλον. Οι ασθένειες, η φτώχεια, οι θρησκευτικοί διωγμοί, η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, δημιουργούν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση, στην οποία αναπτύσσονται φοβικά σύνδρομα προς κάθε τι το «ξένο». Ο πλούτος είναι στα χέρια λίγων, ενώ εκατομμύρια πολιτών στην Αφρική ζουν την απόλυτη ένδεια. Το κλίμα δραματικά αλλάζει με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούν στους λαούς της Ηπείρου δυσκολίες διαβίωσης στις πατρογονικές εστίες. 
     Όλα αυτά και πολλά άλλα, δημιουργούν αμφισβητήσεις κατά πόσο τα σύγχρονα Κοινοβουλευτικά Πολιτεύματα, όπου γης, έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των τοπικών και παγκόσμιων φαινομένων κρίσεων. 
     Προς αυτή την κατεύθυνση, της καταλλαγής, συναδέλφωσης και αλληλοβοήθειας των λαών της Αφρικής, εργάζεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, ως ο αρχαιότερος εκκλησιαστικός φορέας της Ηπείρου, το παλαίφατο Πατριαρχεί Αφρικής. Ενισχύει και προτρέπει την εντονότερη ευαισθητοποίηση των λαών της Ηπείρου. 
     Κατά τα είκοσι έξι έτη παρουσίας της η Δ.Σ.Ο., με τις δράσεις που έχει αναπτύξει στα Κοινοβούλια πολλών χωρών, πέρα μάλιστα από την Ευρωπαική Ένωση, συμβάλλει στην προβολή της Ορθοδοξίας και των λύσεων που Aυτή προτείνει σε ζητήματα που απασχολούν τον σύχρονο κόσμο, στον οποίο οι πολίτες του ζητούν απαντήσεις. 
     Η συνεργασία με τον σπουδαίο Θεσμό του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και τον εκλεκτό φίλο Εξοχ. Πρόεδρό Του κ. Roger Dang, που τα τελευταία χρόνια έχει ισχυροποιηθεί από την Δ.Σ.Ο. μέσω του Συνδέσμου της Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου, στο χώρο της δικαιοδοσίας μας στην Αφρική, συμβάλλει τα μέγιστα στην εμπέδωση ενωτικού πνεύματος ειρήνης και συναδέλφωσης των Λαών. 
     Εκφράζοντας προς όλους θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που επιτελείται, προσευχόμαστε να γίνουν πραγματικότητα τα θεοφιλή οράματα και οι ελπίδες του Δημοκρατικού μέλλοντος σε ολόκληρη την οικουμένη. Επευλογούμε δε, τις εργασίες της Συνελεύσεως, ευχόμενοι καλή επιτυχία. 
Μετά Πατρικών ευχών και Πατριαρχικών ευλογιών 
Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, 14 Ιουνίου 2019 
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’.

Δυστυχώς , οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διεκόπησαν βιαίως, όταν ομάδα βουλευτών, προερχομένων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να καταλάβει την αίθουσα διεξαγωγής των εργασιών, θέτοντας δύο αιτήματα: αρχικά να μην προεδρεύσει ο ρώσος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και εν συνεχεία να αποχωρήσει ολόκληρη η Ρωσική αντιπροσωπεία από το κτήριο του Κοινοβουλίου. 

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εκ των  πραγμάτων στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: