e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Απόταξη όσων αμαυρώνουν τον θείο προορισμό της ζωής μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά την Ύψωση 
15 Σεπτεμβρίου 2019
(Μαρκ. η΄ 34- θ΄ 1 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η Βασιλεία του Θεού είναι μία και ενιαία. Ωστόσο, απαρτίζεται από δύο τμήματα: ένα επίγειο, δηλαδή την στρατευόμενη Εκκλησία, κι ένα επουράνιο, δηλαδή την θριαμβεύουσα Εκκλησία. Η Εκκλησία του Χριστού, και στις δυο ανωτέρω εκφάνσεις της, ονομάζεται «Βασιλεία», επειδή κυβερνήτης και επικεφαλής της είναι ο Χριστός, ο Βασιλιάς των πάντων. Και όπως κάθε επίγεια βασιλεία, διέπεται από νόμους, όχι βέβαια ανθρώπινους, ατελείς και φθαρτούς, αλλά θεϊκούς.
     Οι νόμοι της Βασιλείας του Θεού είναι άφθαρτοι, αμετάβλητοι και αιώνιοι, με παντοτινό κύρος και ισχύ. Είναι δίκαιοι και αληθινοί. Παρεδόθησαν από τον ίδιο τον Κύριο στους Αποστόλους και κατόπιν μεταλαμπαδεύτηκαν, από γενιά σε γενιά, επί αιώνες, από τους Πατέρες και τους Αγίους της Εκκλησίας. Οι νόμοι αυτοί καθιστούν τελειότερο και αρτιότερο τον άνθρωπο και αποσκοπούν στην «εν Αγίω Πνεύματι» αναγέννησή του. Όσοι, λοιπόν, πιστεύουν ειλικρινά και σωστά τα θεία αυτά διδάγματα, αποτελούν ισότιμα και αγαπημένα μέλη της Βασιλείας Του.
     Η Εκκλησία παρομοιάζεται με ανθρώπινο σώμα, του οποίου κεφαλή είναι ο Χριστός και μέλη οι πιστοί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι ο ίδιος μόνος του Εκκλησία, σε οποιαδήποτε βαθμίδα του ιερατείου. Κάτι τέτοιο δεν θέλησαν και δεν τόλμησαν να το ισχυριστούν ούτε οι ίδιοι οι Άγιοι Απόστολοι.
     Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινη οντότητα, η οποία απαρτίζεται τόσο από τον κλήρο όσο και από τον λαό. Βέβαια οι κληρικοί κατέχουν ιδιαίτερη θέση και διακονία εντός αυτής. Την διοικούν, τελούν τα ιερά μυστήρια, διδάσκουν με λόγια και με έργα τους πιστούς, περιβάλλουν με αγάπη και σεβασμό το ποίμνιο και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για κάθε ανθρώπινη ψυχή (όπως, άλλωστε, συμβολίζουν και τα κρόσσια του ιερού επιτραχηλίου).
     Η Εκκλησία οφείλει να βρίσκεται σε απόλυτη ενότητα, ευρυθμία και αγάπη. Αρκεί ο άνθρωπος να έχει συναίσθηση του κατήφορου που έχει πάρει και να μετανοήσει, απαρνούμενος το ατομικό συμφέρον, τον εγωισμό, την σκληρότητα και τη φιλαργυρία που τον χαλαρώνουν πνευματικά και τον φθείρουν. Ζητώντας μας ο Θεός να μισήσουμε τη ζωή μας, αυτό ακριβώς εννοεί. Να μισήσουμε όλα αυτά που την αμαυρώνουν και την εκτρέπουν από τον θείο προορισμό της. Μόνον έτσι θα αξιωθούμε της μεγάλης τιμής να γίνουμε άξια μέλη της Εκκλησίας του Θεού και να σωθούμε. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: