e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη για το σεβασμό της «ετερότητας» και «του άλλου», αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Μήνυμα σεβασμού στο συνάνθρωπο, στην «ετερότητα» και στον «άλλο», αλλά και διαφύλαξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την παρουσία του στην έκθεση φωτογραφίας, με θέμα : «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», στην αίθουσα τεχνών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

«Είναι βασική αρχή της πίστεως μας, της χριστιανικής, ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού, όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί μεταξύ τους, με ένα κοινό ουράνιο πατέρα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Όταν έχουμε κοινό πατέρα, τα παιδιά είναι κατ' ανάγκην αδέλφια μεταξύ τους, έτσι αισθανόμαστε και έτσι πορευόμαστε» τόνισε και ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο το μεταδίδει παντού. 

Εξήγησε, ότι ο λόγος που επισκέπτεται την έκθεση είναι το θέμα της, που «είναι ο σεβασμός της ετερότητας, του άλλου» και πρόσθεσε: «Για τη συμβίωση των διαφόρων θρησκειών εμείς, οι εν Κωνσταντινουπόλει, έχουμε καθημερινή πείρα» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι οι Ορθόδοξοι συνάρχουν «άλλοτε ειρηνικώς και άλλοτε λιγότερο ειρηνικώς» με τους «αδελφούς μας μουσουλμάνους», αλλά και με τις άλλες θρησκείες και τις θρησκευτικές μειονότητες, άλλων χριστιανικών δογμάτων. «Έχουμε αυτή την εμπειρία της συνυπάρξεως και τον σεβασμό ό ένας προς τον άλλον είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι χριστιανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη έκαναν μια επιτροπή, που δημοσίευσε ένα βιβλίο, στα τουρκικά και στα αγγλικά, «με αλήθειες της πίστεως μας, της χριστιανικής, επί των οποίων συμπίπτουμε όλοι», με στόχο να μεταδοθεί σε μη χριστιανούς «ποιοί είμαστε, και τι πιστεύουμε» και αυτό έχει συμβάλει στη μεταστροφή αρκετών αλλόθρησκων στο χριστιανισμό και πρόσθεσε, αναφορικά με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα: «Σεβόμεθα ό ένας τον άλλον, επισκεπτόμαστε εαυτούς και αλλήλους στις μεγάλες γιορτές του καθενός μας». 

«Όλοι είμεθα άνθρωποι, παιδιά του Θεού και ως προς τα τοπία που βλέπω, όμορφα μέρη σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, βλέπω τα δημιουργήματα του Θεού, τα βουνά, τα δέντρα» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:  «Επομένως, έχουμε όλες τις δυνατότητες οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αδελφωμένοι, σε ένα τέτοιο ωραίο κόσμο που έπλασε ο Θεός για όλους - δεν τον έπλασε ούτε μόνο για τους χριστιανούς ούτε μόνο για τους εβραίους, ούτε μόνο για τους μουσουλμάνους, ούτε μόνο για τους βουδιστές - και πρέπει να τον προστατεύουμε». 

Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά και στην οικολογική κρίση, σημειώνοντας και τον αγώνα του Πατριαρχείου για να μεταδώσει σε  όσο περισσότερους ανθρώπους και ειδικότερα στους νέους, το μήνυμα ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε:  «Τώρα όσο χειροτερεύει η κατάσταση συνειδητοποιούμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κρίσεως και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να  αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας στις επερχόμενες γενιές ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο». 

Φάνης Γρηγοριάδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: