e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Eορτή Θείας Μεταμορφώσεως 2019 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video + photos]


Πρωί της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, 19 Αυγούστου 2019, στον φερώνυμο Ναό Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης προσχωρήσας στη νεοΐδρυτη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο. Συμμετείχε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Ανισένκο.


































Πρόγραμμα Τελετών προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω (23-26.8.2019)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρόγραμμα Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2019 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του Ιερού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη Κάθοδος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.  Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας  Εσπερινός. 

Το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει ιερά Αγρυπνία. 
     Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και αμέσως μετά θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 
     Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. 

Την Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019, ώρα 8.30 το πρωί θα τελεσθεί  Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα. 

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται
 να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

            Την ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από τον Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακύνθου και των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
            Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξεως.
            Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ


Ο Κιέβου Επιφάνιος στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2019


Πρωί 19ης Αυγούστου (εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, με το παλαιό ημερολόγιο) ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. κ. Επιφάνιος, προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της πόλεως Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. 
     Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λβιβ κ. Μακάριος (ο οποίος -ως γνωστόν- ηγείτο μέχρι την ίδρυση της νέας Εκκλησίας, μιας από τις τρεις "ορθοδοξίες" της χώρας), ο Μητροπολίτης Λβιβ και Σοκάλσκυ κ. Δημήτριος και ο Επίσκοπος Ανδρέας από τον Καναδά.
     Ο Μακ. κ. Επιφάνιος κάλεσε τους πιστούς σε μεταμόρφωση, σε καλυτέρευση και εφαρμογή στη ζωή όλων του ευαγγελικού νόμου της Αγάπης! Επίσης αναθυμήθηκε ότι πριν από τριάντα (30) χρόνια, στον ίδιο αυτό Ναό, ένας ιερέας, ο π. Βλαντιμίρ Γιάρεμα, έριξε τον σπόρο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της πνευματικής ανεξαρτησίας από τη ρωσική επικυριαρχία. Τώρα, κατέχοντας ήδη τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, δεν υπάρχουν πλέον κλάδοι Ορθοδοξίας, αλλά και δεν είναι δυνατή η επανάπαυση στις δάφνες, αλλά χρειάζεται δουλειά για την ενότητα της Εκκλησίας.










































Ми повинні преображатись, ставати кращими та виконувати у своєму житті Євангельський закон любові”, – Предстоятель


19 Серпня 2019

19 серпня Православна Церква відзначає свято Преображення Господнього — одне з дванадцяти найбільших свят Церкви Христової, встановлене на честь об’явлення божественної природи Христа Спасителя учням.

У цей святковий день Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у історичному храмі святих апостолів Петра і Павла м. Львова.

Його Блаженству співслужили митрополит Львівський Макарій, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, представник УПЦ в Канаді єпископ Тракійський Андрій, настоятель та духовенство храму.

Під час літургії за ревне служіння Церкві клірики храму були удостоєні чергових священничих нагород – ієрей Миколай Кавчак піднесений до сану протоієрея, ієрей Андрій Сельвестр – право носіння наперстного хреста.

Наприкінці Богослужіння Предстоятель помісної Української Православної Церкви звернувся до присутніх зі словом проповіді.

“Рівно 30 років минуло з того часу, як отець Володимир Ярема саме в цьому храмі оголосив про початок руху за відновлення нашої автокефалії, нашої духовної незалежності. І ось сьогодні, вже маючи Томос, ми справді радіємо і відчуваємо духовне піднесення, бо ми – єдині, немає поділу на різні гілки українського православ’я, ми маємо свою визнану незалежну помісну Українську Православну Церкву. Але ця перемога не дає нам можливості для спочинку на лаврах, адже треба й надалі багато трудитися, утверджуючи нашу Церкву”, – сказав Митрополит Епіфаній.

Предстоятель порадив ставати кращими та втілювати у життя Євангельський закон любові: “Сьогодні, святкуючи велике свято Преображення Господнього, ми вшановуємо Христа, Який з’явився у славі, Який прийшов у світ заради нашого спасіння. І Він звершив наше спасіння, давши кожному із нас можливість наслідувати Царство Небесне, наслідувати вічне і блаженне життя. Він дав нам таку можливість, але кожен із нас повинен докладати багато зусиль, щоб цей шлях здолати. Навіть саме слово «преображення» свідчить, що і ми з вами повинні змінюватись: преображатись, ставати кращими, виконувати у своєму житті Євангельський закон, який базується на єдиній заповіді – заповіді любові: любові до Бога і любові до своїх ближніх”, – наголосив Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

На завершення першосвятительського слова Предстоятель привітав вірян зі святом та побажав, щоб Господь дарував кожному міцне здоров’я й надалі всім разом трудитися та прославляти Його пречесне ім’я.

Наприкінці Богослужіння Митрополит Епіфаній прочитав молитви на освячення винограду та плодів, після чого окропив приношення вірян святою водою.

Нагадаємо, що напередодні свята, 18 серпня, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Всенічне бдіння у храмі Успіння Пресвятої Богородиці міста Львова.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Το θέλημα του Θεού, η Παναγία

«Ιδού η δούλη Κυρίου», ακούστηκε από τα αγιασμένα χείλη της Παρθένου, καθώς έσκυβε το κεφάλι της εμπρός στο θέλημα του Θεού.

Το θέλημα του Θεού είναι η σωτηρία του ανθρώπου και η Παναγία ήταν η προεκλεγμένη να γίνει το δοχείο της χάριτος, μέσω της οποίας να διοχετευθεί η χάρη του Θεού στον άνθρωπο, με την γέννηση του Χριστού.

Το θέλημα του Θεού ήταν και θέλημα δικό της. Η σωτηρία του ανθρώπου, ήταν το θέλημά της, γιατί έγινε και μάνα των ανθρώπων. Ως μάνα, έχει αποκλειστικό σκοπό την σωτηρία των παιδιών της.

Η Παναγία είναι το θέλημα του Θεού. Ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να έχει την Ουράνια Μητέρα ως προστάτη και βοηθό στον καθημερινό του αγώνα. Ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να έχει επαφή με τον ουρανό, μέσω της Παναγίας. Ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να έχει φάρο στην ζωή του, την Παναγία, που θα φωτίζει τα σκοτάδια του.

Ο Θεός θέλει να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτό είναι το θέλημά Του και η Παναγία, υπακούοντας στο θέλημα του Θεού, τρέχει συνεχώς, γονατίζει, παρακαλεί, μεσιτεύει, παρηγορεί, με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση του θελήματος του Θεού.

Η αγάπη του Θεού είναι δεδομένη. Η μεσιτεία της Παναγιάς είναι σανίδα σωτηρίας. Όλα για τον άνθρωπο! Η σωτηρία του ανθρώπου είναι βέβαιη, φθάνει να το θέλει και να προσπαθεί γι' αυτό ο ίδιος ο άνθρωπος.

Πρέπει, λοιπόν, να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια ο άνθρωπος για να χάσει τον παράδεισο. Όλα ελεύθερα και ανοιχτά του τα έχει αφήσει ο Θεός και τον περιμένει να περάσει μέσα. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική του. Το μόνο που του ζητά είναι να σκύψει το κεφάλι με πίστη στο θέλημά Του, χρησιμοποιώντας τον λόγο της Παναγίας μητέρας του, «ιδού ο δούλος Κυρίου!»

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μονής του Εσφιγμένου