e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Φωκά Μεσαχώρου


“Να έρχεσθε και να επανέρχεσθε, να σκέπτεσθε τη Μητέρα Εκκλησία και να προσεύχεσθε διά το μαρτύριόν Της και διά την μαρτυρίαν Της. Αυτό κάνουμε επιμένοντες να ζούμε και να συνεχίζουμε την ιστορία μας, την παρουσία μας ως Ρωμηοσύνης της Πόλεως αυτής και την χριστιανικήν μαρτυρίαν την οποίαν δίδουμε και μόνον με την παρουσίαν μας εδώ”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου, απευθυνόμενος στους πολυπληθείς προσκυνητές από την μακρυνή Αυστραλία, που επισκέπτονται το Σεπτό Κέντρο, με επί κεφαλής τους τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο.

Ο Παναγιώτατος εξήρε την προσωπικότητα και την λιπαρά παιδεία του νέου Ποιμενάρχη της μεγάλης αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο και αφοσιωμένο συνεργάτη του, και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του να επαναφέρει την παλαιά παράδοση των προσκυνηματικών επισκέψεων από την Αυστραλία, διά μέσου των Αγίων Τόπων, προς την Κωνσταντινούπολη και το Σεπτό Κέντρο, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός. “Να έρχεσθε να προσκυνείτε τα όσια και τα ιερά του Γένους μας, τις εδώ Θερμοπύλες τις οποίες φυλάγουμε ζηλότυπα, και αποφασισμένοι να μην κινήσουμε ποτέ από το χρέος, για να θυμηθούμε και τον Αλεξανδρινόν ποιητήν”, σημείωσε ο Πατριάρχης.

Επίσης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον υφυπουργό Eσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Καράογλου, αρμόδιο για την Μακεδονία και την Θράκη, και τον Πρόεδρο της Ενώσεως Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κωνσταντίνο Αγοραστό, αλλά και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ.Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Αρχιμ. Ευσέβιο, μαζί με κληρικούς και πιστούς από τον Λαγκαδά. Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωαννη ο Παναγιώτατος τόνισε: “Συγχαίρω εντεύθεν προσωπικώς και από μέρους της Μητρός Εκκλησίας για τη γεναιότητα και το θάρρος που έδειξε και επ’ εσχάτων εξ αφορμής του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Παρακαλώ να του μεταφέρετε την Πατριαρχικήν μου ευαρέσκειαν, τον αδελφικόν ασπασμόν, τα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου”.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και η κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, στους οποίους ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο στην Κοινότητα έργο.

Μετά την ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ο οποίος συνοδεύεται στο προσκύνημά του από τους Επισκόπους Δέρβης Ιεζεκιήλ και Απολλωνιάδος Σεραφείμ.

“Οφείλομεν να καλλιεργήσωμεν τον ιερόν σύνδεσμον των πιστών μας μετά της πηγής της εκκλησιαστικής μας υποστάσεως, όπως ακριβώς κατηχούμεν και καλλιεργούμεν τον λαόν μας εις την πίστιν”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και σημείωσε: “Iδιαιτέρως σήμερον, ζώντες εντός ενός εκκλησιαστικού κόσμου, ο οποίος - δυστυχώς - συνεχώς «σκοτεινιάζει», το Πατριαρχείον δοκιμάζεται και υπό ομόδοξων, όχι ένεκα δογματικών ή κανονικών διαφορών αλλά δι ̓ ένα και μόνον, κατά την ταπεινήν μου άποψιν, λόγον: δεν έχουν κάποιοι το πνευματικόν σθένος και την εκκλησιαστικήν μεγαλωσύνην να αποδεχθώσιν ότι εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία υπάρχει Πρώτος. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερον. Τα κατά καιρούς παρουσιαζόμενα ως μείζονα εκκλησιολογικά προβλήματα απορρέουν εξ αυτής ακριβώς της στρεβλής αντιλήψεως περί του Πρώτου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία. Προτείνουν, μάλιστα, ορισμένοι εκ των αδελφών μας την σύγκλησιν Πανορθοδόξου Συνόδου, διά να μελετηθώσι ζητήματα, τα οποία καθαρώς διαχειρίζεται ανά τους αιώνας το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Ατυχώς, όμως, εισηγούνται μίαν μορφήν Συνόδου με συντεχνιακόν χαρακτήρα, μίαν Σύνοδον πολλών Πρώτων, η οποία, δεν λειτουργεί με τον τρόπον τον οποίον λειτουργούν αι Σύνοδοι των κατά τόπους Εκκλησιών. Τίθεται εν προκειμένω το ερώτημα: αποδέχονται οι προτείνοντες Πανορθόδοξον Σύνοδον ότι ο Πρώτος θα πρέπει να έχει τα προνόμια και τας ευθύνας τα οποία ο κάθε Πρώτος εις την τοπικήν του Σύνοδον έχει; Εις την απάντησιν του συγκεκριμένου ερωτήματος αναδεικνύεται η εκκλησιολογική έλειψις και η βαθυτέρα ηθικοκανονική κρίσις. Εντός λοιπόν, ενός εκκλησιαστικού κόσμου, ο οποίος συνεχώς «σκοτεινιάζει», πρέπει να καταβληθή κάθε προσπάθεια, εξ ημών των Ιεραρχών του Πανσέπτου Θρόνου, ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον η εσωτερική ενότης ημών των τέκνων μετά της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και αυτό ακριβώς επιχειρούμε να κάνουμε με αυτά τα ιερά μας προσκυνήματα εκ της Αυστραλίας εδώ εις την Βασιλεύουσαν. Όσον αφορά δε τα κατά καιρούς λεγόμενα περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχου, τα οποία γέμουν παραπλανήσεως και αποπροσανατολισμού εκ της πραγματικότητος ο χρόνος θα αποδείξει και θα αναδείξει την αλήθειαν. «Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι από φως πλασμένη». Και εις τον τόπον του φωτός τον τελευταίον λόγον δεν τον έχει το ψεύδος αλλά η αλήθεια. Τον τελευταίον λόγον δεν τον έχει ο θάνατος, τον έχει η ζωή”.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στο Φανάρι, με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ.Θεόδωρο Καράογλου και με τον Πρόεδρο της Ενώσεως Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
























ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Α .Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ 

Τήν μεσημβρίαν τῆς Παρασκευῆς, 20ῆς Σεπτεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπέστρεψε μετά τῆς συνοδείας Του, δι᾽ ἰδιωτικοῦ ἀεροσκάφους, ἐκ Καλαβρίας, εἰς τήν ἕδραν Αὐτοῦ. 



 * * *


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Φωκᾶ, Ἐπισκόπου Σινώπης τοῦ Θαυματουργοῦ, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Μεσαχώρου, κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 22ας Σεπτεμβρίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Γρηγόριος, Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συ-νόδου.

     Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Αὐστραλίας κ. Μακάριος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Δέρβης κ. Ἰεζεκιήλ καί Ἀπολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, ὁ Ἐξοχ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, Ὑφυπουργός Μακεδονίας - Θρᾴκης, ὁ Ἐξοχ. κ. Κωνσταντῖνος Ἀγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, ὅμιλος προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Εὐσεβίου Σπουργίτου, Πρωτοσυγκέλλου, καί ἱκανός ἀριθμός πιστῶν ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
     Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, ἡ Εὐγεν. κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς, καί ὁ Πατριάρχης, ὁ Ὁποῖος, ἀφοῦ συνεχάρη τόν ἅγιον Μυριοφύτου καί τά περί τόν κ. Εὐστράτιον Δολτσινιάδην, Πρόεδρον, ἔντιμα μέλη τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς διά τό ἐπιτελούμενον ἐν τῇ Κοινότητι ἀνακαινιστικόν καί ποιμαντικόν ἔργον, καλωσώρισε τούς ὑψηλούς ἐπισκέπτας καί πάντας τούς προσκυνητάς, ἐπιδαψιλεύσας αὐτοῖς τήν εὐλογίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας. 
     Τέλος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπαρουσίασεν εἰς τό ἐκκλησίασμα τόν ἅγιον Αὐστραλίας, ὅστις ἀνεφέρθη εἰς τάς πρώτας ἐμπειρίας καί τά βιώματά του ἀπό τῆς ἐνάρξεως τῆς ποιμαντορίας του εἰς τήν Ἤπειρον τῆς Ὠκεανίας.     
     Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ Κοινοτικῇ Αἰθούσῃ. 


 * * *


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:

- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Μακάριον, μετά τῶν βοηθῶν αὐτοῦ Ἐπισκόπων Θεοφιλ. Δέρβης κ. Ἰεζεκιήλ καί Ἀπολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Εὐδόκιμον Καρακουλάκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νέας Ἰωνίας καί Φιλαδελφείας, ᾧτινι ἐξέφρασε τάς εὐχαριστίας καί εὐλογίας Αὐτοῦ διά τήν κατά τήν θερινήν περίοδον ἱερατικήν διακονίαν αὐτοῦ ἐν τῇ νήσῳ Τενέδῳ.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Laureţiu Lazăr, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Βουκουρεστίου, τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ρουμανίας.   
- Τόν Ἐξοχ. κ. Θεόδωρον Καράογλου, Ὑφυπουργόν Μακεδονίας-Θρᾴκης, μετά τῶν οἰκογενῶν αὐτοῦ. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Κωνσταντῖνον Ἀγοραστόν, Περιφερειάρχην Θεσσαλίας, Πρόεδρον τῆς Ἑνώσεως Περιφερειῶν Ἑλλάδος. 


* * *


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:

- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς ἐν Ἀθήναις Ἑστίας Κωνσταντινουπόλεως ἐκδήλωσιν, ἐν τῷ κήπῳ τοῦ Γηροκομείου αὐτῆς, τήν Παρασκευήν, 20ήν Σεπτεμβρίου. 
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ἀκινδύνου Δαρδανοῦ, Γεν. Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης, κατά τούς γάμους τοῦ ζεύγους Στυλιανοῦ Γεωργούλα καί Jesslyn Chia, τελεσθέντας ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Νικολάου Σπετσῶν, τό Σάββατον, 21ην ἰδίου. 

Αρχιερατική Λειτουργία στην ιστορική Ελληνική Παροικία του Pont-de-Chéruy της Γαλλίας


Πανηγυρικά ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ελληνική Παροικία του Pont-de-Chéruy, η οποία πέρυσι εόρτασε τα 100 έτη από της ιδρύσεώς της και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Λυών.
     Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Βασιλάκη, καθώς και όμορων ιερέων.
     Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής επίσης χειροθέτησε Αναγνώστη τον 12χρονο υιό του π. Γεωργίου, Κωνσταντίνο Βασιλάκη.
     Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, υπογραμμίζοντας την απλότητα, τον αυθορμητισμό και την πίστη των μαθητών που αποδέχτηκαν αμέσως το κάλεσμα του Κυρίου. Συμβούλευσε τους Ορθοδόξους της ενορίας να εφαρμόζουν αυτή την απλότητα στη ζωή τους και να μην παρασύρονται από φωνές που προωθούν τον εθνοφυλετισμό και τη διχόνοια. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αγαπητοί Χριστιανοί, πολλοί προτάσσουν την εθνική τους ταυτότητα εις βάρος της Εκκλησίας. Δεν είμαστε ούτε Έλληνες, ούτε Σέρβοι, ούτε Ρουμάνοι, Ρώσοι Άραβες ή Γεωργιανοί. Ομιλούμε πολλές γλώσσες αλλά όλοι είμαστε τέκνα του Κυρίου και αδελφοί ενώπιον του Ιησού. Το διαβατήριό μας δεν πρόκειται να μας σώσει την φοβερά ώρα της κρίσεως, ούτε η γλώσσα μας, ούτε η ιδιαιτέρα εκκλησιαστική τέχνη της πατρίδας μας. Η αγάπη που έχουμε στην καρδιά μας, η ειρήνη και η απλότητα του βίου μας θα μας σώσουν. Εδώ, σε αυτή την όμορφη απομακρυσμένη Κοινότητα που απαρτίζεται από Ορθοδόξους προερχομένους από πολλές χώρες, και ο καθένας κουβαλάει νοσταλγικά μνήμες από την πατρίδα του, ενώνουμε τις προσευχές μας για την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας, και υπό τη σκέπη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εργαζόμαστε ακούραστα για τη μεταλαμπάδευση της Ορθοδοξίας σε νέα μέλη της Κοινότητάς μας".
     Μετέφερε στη συνέχεια τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, ενώ αμέσως μετά παρακάθισε στην πανηγυρική τράπεζα που προσφέρθηκε σε όλο το εκκλησίασμα.










Η Ορθοδοξία στη Γαλλία μέσα από τα ιστορικά μνημεία της






























Στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έναν θεσμό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1984 και πλέον έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, για πρώτη φορά, ξενάγηση στους χώρους του Ναού και την ιστορία του, από τον διακεκριμένο βυζαντινολόγο κ. Αλέξη Χρυσοστάλη.

Αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, οι πόρτες του Ι. Ναού παρέμειναν ανοικτές για τους ως επί το πλείστον μη Ορθοδόξους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική, αγιογραφία, να ενημερωθούν για την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

Ειδικά οι Γάλλοι αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και την πίστη των Ελλήνων. Ζωντανό παράδειγμα τα πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα Κλασσικών Ελληνικών Σπουδών με πολλούς Γάλλους φοιτητές, καθώς και η άνθιση των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας με νέα μέλη Γάλλων αλλά και μεταναστών προερχομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που με ενθουσιασμό εργάζονται για το καλό της Ορθοδοξίας και δείχνουν εμπράκτως την αγάπη τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία  της οικοδόμησης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, την αρχιτεκτονική του, την εικονογραφία, τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στην  υποστήριξη   και την εξέλιξη του, μέσα από τη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κ. Χρυσοστάλη. Ήταν μια  ξενάγηση με σαφήνεια που μετέφερε ζωντανά τους επισκέπτες  σε άλλες εποχές, από την κατασκευή οικοδομήματος  ως τις μέρες μας, μέσα από μια ανασκόπηση  των γεγονότων  που σημάδεψαν την ιστορία του.
    

Έντονη και ανδρεία διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη προς τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σε μια ιδιαίτερη και σημαντική αποκάλυψη προβαίνει σήμερα το Νυχθημερόν: Μες από μια επιστολή, την οποία απηύθυνε πριν από λίγο (μεσημέρι, 22.9.2019, διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ο από Μοζαμβίκης Μητροπολίτης Ζάμπιας προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, αποκαλύπτει τα ακόλουθα:

Η επιστολή, η οποία απευθύνθηκε από τον Ρώσο Ιεράρχη προς τον Θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο (17.9.2019), ουδέποτε έφθασε στον σημερινό Ποιμενάρχη της Μοζαμβίκης, διότι εκ της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας το σχετικό μέιλ... λοξοδρόμησε, καθώς εστάλη στο μέιλ του πάλαι ποτέ Μοζαμβίκης και νυν Ζάμπιας κ. Ιωάννου. Οποία αστοχία!!! Γκάφα για γέλια και για κλάματα!!! Μάλιστα η Γραμματεία του ΤΕΕΣ ζήτησε από τον λήπτη επιβεβαίωση ότι το μέιλ παρελήφθη.

Ο έκπληκτος Μητροπολίτης Ζάμπιας θεώρησε, λοιπόν, ότι πρέπει εντέλει να επιβεβαιώσει, αλλά και να φερθεί με παρρησία απέναντι στον νεόκοπο Κριτή της Οικουμένης, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ. Έτσι, μαζί με την επιβεβαίωση λήψης του κατά λάθος μέιλ, τα ψάλλει "ζακυνθινοπρεπώς" στον εκ Βορρά επίδοξο ελεγκτή των εν Αλεξανδρεία Ιεραρχών, μη λησμονώντας -ως αποδεικνύεται- ότι είναι άριστος μαθητής και πνευματικό ανάστημα του Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος συνήθως (και έναντι των Ρώσων) δε μασάει τα λόγια του.

Ο Σεβ. κ. Ιωάννης μιλά στον Σεβ. κ. Ιλαρίωνα ευθαρσώς, εκφράζοντας συνάμα την δυσαρέσκειά του για την ληφθείσα επιστολή:

"[..] Δεν ξέρω αληθώς, σε ποιο απ' όλα τα σημεία της [επιστολής] πρέπει να σταθώ περισσότερο: Στο γεγονός ότι υπήρξα αποδέκτης μιας επιστολής Σας που δεν με αφορά προσωπικώς; Μήπως  στο ότι η επιστολή  αυτή απευθύνθηκε σε μένα από συνεπίσκοπο ενός άλλου Πατριαρχείου; Ή, μήπως, στο ότι με την επιστολή αυτήν ασκείται δυσμενής κριτική εναντίον ενός Επισκόπου άλλου Πατριαρχείου και άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας;

Έχει το καθένα από τα στοιχεία αυτά το μερίδιο του στην έκπληξη και την απόλυτη δυσαρέσκειά μου, οι οποίες μεγεθύνονται, εάν αναλογισθεί κανείς ότι -ούτως ή άλλως- προσκρούει στην παραδοχή απ' αιώνων κρατουσών εκκλησιαστικών αρχών και πιστευμάτων."

Ακολούθως ο Ζάμπιας διαμαρτύρεται δυναμικά, επισημαίνοντας ότι το δευτερόθρονο Πατριαρχείο έχει και Προκαθήμενο και Ιεράρχες, οι οποίοι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί με κάποιον Επίσκοπο, επισημαίνοντας, τέλος, εμφατικά ότι κι αν ακόμη κάποιος Ιεράρχης θεωρήσει ότι αδικείται από την οικεία προϊσταμένη του εκκλησιαστική αρχή, έχει εντέλει την δυνατότητα της Εκκλήτου Προσφυγής ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, θέλοντας μάλλον να τονίσει με αυτό ότι ο μόνος που δεν δικαιούται να εγκαλεί και ελέγχει Ιεράρχες για οτιδήποτε, είναι ο κ. Ιλαρίων. Ας αναγνώσουμε τι ακριβώς γράφει ο κ. Ιωάννης: 

"Θεωρώντας, άγιε Αδελφέ, ότι η επιστολή Σας αυτή δεν με αφορά προσωπικώς, καταρτίστηκε εκ μέρους Σας αναρμοδίως και απευθύνθηκε σε μένα παραδόξως, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για τη σχετική πρωτοβουλία Σας και ΤΟΝΙΖΩ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ότι, ούτε η ανθρώπινη φύση μου, μήτε και η υψηλή κατάταξη του παλαίφατου δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά του σεπτού Προκαθημένου του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, όπου -θεία Χάριτι- υπάγομαι, συγχωρούν οιαδήποτε εκ μέρους μου σιωπή."

Τέλος, αδελφικώς Σας υπενθυμίζω ότι είστε παντελώς αναρμόδιος να επεμβαίνετε με αυτό το ύφος, ωσάν θεόθεν απεσταλμένος. Βεβαιωθήτε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί σε κάποιον Επίσκοπο, υπεύθυνος φορέας να τον κρίνει είναι η Εκκλησία στην οποίαν ανήκει και, εάν ο ίδιος θεωρήσει ότι η κρίση της Εκκλησίας του τον αδικεί, υπάρχει και η από αιώνων παραδεδομένη δυνατότητα της Εκκλήτου Προσφυγής στον Οικουμενικό Πατριάρχη."

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:



ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΣ, ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΒΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ -ΕΚ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΛΑΘΟΥΣ- ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟΝ ΑΠΟ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ:

Κυριακή Α' Λουκά, 22.9.2019, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Α΄ Λουκά, 22 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Κατ' αυτή την Ευχαριστιακή Σύναξη τιμήθηκε μεθεορτίως η Ανακομιδή των Λειψάνων του νέου Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, ο δε θεολόγος κ. Σταμάτιος Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα.