e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Παραδοσιακή βάπτιση στη Σουμάτρα της Ινδονησίας [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 10.10.2019]


Τα ήθη και έθιμα διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Εμείς βρεθήκαμε στο Μεδάν της Σουμάτρας στην Ινδονησία και είδαμε τα έθιμα για την βάπτιση ενός παιδιού.






Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επίσημα Προτεκτοράτο της Μόσχας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, απέστειλε, ως γνωστόν, προ καιρού, επιτιμητική και απειλητική επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), επειδή συλλειτούργησε με Επίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Λαγκαδά, στην Ελλάδα. 
Η κίνηση αυτή του Ρώσου ιεράρχη προκάλεσε αλυσιδωτή σειρά αντιδράσεων από ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου. Απάντησαν στην προκλητική αυτή ενέργεια της Μόσχας, με δικαιολογημένη οξύτητα, οι Μητροπολίτες Ζάμπιας Ιωάννης και Νιγηρίας Αλέξανδρος. Μάλιστα την όλη στάση του Ζάμπιας Ιωάννη, ο οποίος έφερε στο φως την επιστολή του Βολοκολάμσκ, επικρότησε ο πολιός ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, με σχετική επιστολή του.
Γενικώς, όλη αυτή η υπόθεση πήρε έκταση στον τύπο, πλην, βεβαίως, των φιλορωσικών ΜΜΕ, που απέφυγαν επιμελώς κάθε αναφορά. 
Μετά από τέτοιο σάλο θα περίμενε κανείς το λιγότερο: Το θέμα να τεθεί στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, που συνήλθε αυτή την εβδομάδα, με δεδομένο το γεγονός της κοινοποίησης όλων των σχετικών επιστολών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. 
Όμως, όπως φάνηκε από όλες τις ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν είχε καμία διάθεση να θίξει το θέμα, φοβούμενος ότι μπορεί να ανοίξουν έτσι οι ασκοί του Αιόλου για το Ουκρανικό, πράγμα που αποφεύγει πάση θυσία να αγγίξει. 
Η Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου έληξε χωρίς την παραμικρή αναφορά στην παρέμβαση Ιλαρίωνα σε ιεράρχες της Αλεξάνδρειας, προς τους οποίους δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε πως έχουν καταφθάσει και άλλες επιστολές από την Μόσχα, αλλά δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας. 
Δυστυχώς, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας διαψεύστηκε… 
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι πλέον επισήμως προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ο Προκαθήμενός του και οι αρχιερείς του Θρόνου έγιναν «φόρου» υποτελείς... 
Ο Βολοκολάμσκ όχι μόνο δεν απολογήθηκε δημοσίως για το ατόπημά του αυτό, όπως τον κάλεσε ο Νιγηρίας Αλέξανδρος, αλλά στην πραγματικότητα επέβαλε στον Αλεξανδρινό προκαθήμενο το νόμο της σιωπής και της συγκάλυψης… 
Η ευθύνη, πλέον, του Αλεξανδρείας Θεοδώρου έναντι της ιστορίας είναι βαριά και ασήκωτη… 
Ίσως, τελικά, το Ουκρανικό καταστεί η αρχή του τέλους του…

Στην Ορθοδοξία νταβατζιλίκια δεν περνάνε


Γράφει ο Theodor Petrov* 
Θυμάμαι την παροιμία «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» που είχα ακούσει πριν από χρόνια από τον καλό Έλληνα φίλο, την οποία θυμήθηκα διαβάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με τις επιστολές του μουσικολογιωτάτου προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων προς έναν αρχιερέα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και σε δυο της Εκκλησίας της Ελλάδας, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση στη θέση του «ζευγά» θα ταίριαζε καλύτερα η λέξη «νταβατζής»!
Διότι, φίλτατε αναγνώστη της ΚΑΘΕΔΡΑΣ μόνο ως «νταβατζιλίκι», και μάλιστα σε πανορθόδοξο επίπεδο, μπορούν να χαρακτηρισθούν οι επιστολές του συγκεκριμένου αρχιερέα της «τρίτης Ρώμης», στις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιπλήττει με αυστηρή γλώσσα τους αρχιερείς διότι τόλμησαν να συλλειτουργήσουν με αρχιερείς της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας.
Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει τον «τρεχάτε ποδαράκια μου…» πανικό από τον οποίο έχει καταληφθεί η Εκκλησία της Ρωσίας, διαισθανόμενη την οδυνηρότατη ήττα της που διαγράφεται στον ορίζοντα.
Διερωτάται, όμως, ο συντάκτης του παρόντος πονήματος, γιατί ο Πατριάρχης Μόσχας ζήτησε από την μουσικολογική μετριότητα του μητροπολίτη Ιλαρίωνα να αναλάβει αυτός τον ποινικά κολάσιμο ρόλο του «προστάτη», ο οποίος ιεραρχικά ανήκει στον ίδιο;
Διότι, λογικά σκεπτόμενε αναγνώστη της παρούσης ιστοσελίδας, είναι βέβαιο ότι οι επιστολές αυτές δεν μπορεί να στάλθηκαν χωρίς την «ευλογία» του!
Συνεπώς, είτε ο «φτωχός γραφιάς» των επιστολών αποτελεί πλέον ένα αναλώσιμο υλικό, είτε το αφεντικό του προσπαθεί να αποδείξει στην τόσο προσφιλή του πολιτική εξουσία ότι αυτός έχει το «πάνω χέρι» στον ορθόδοξο κόσμο.
Όπως και να έχει το πράγμα, ο γράφων θα ήθελε να επισημάνει τόσο στον σεβασμιώτατο πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων, όσο και στον Μακαριώτατο ηγέτη της χίμαιρας του «ρωσικού κόσμου» ότι στην Ορθοδοξία τα «νταβατζιλίκια» ποτέ δεν είχαν πέραση, ακόμα και όταν με την βοήθεια των σοβιετικών ερπυστριών χάριζαν «αυτοκέφαλα» δεξιά κι αριστερά. 

Τιμητική αναγνώριση από τη Βουλή των ΗΠΑ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Από την παρουσίαση της τιμητικής διάκρισης του Κογκρέσου για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Διακρίνονται ο βουλευτής Darin LaHood, ο π. Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος και ο κ. Τζον Ακερμαν. 
Φωτογραφία παραχωρηθείσα από Τζον Ακερμαν

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 10 Οκτωβρίου 2019 
ΠΕΟΡΙΑ-ΙΛΛΙΝΟΪΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε τιμητική ρήτρα αναγνωρίζοντας την 19η Οκτωβρίου ως την 50η επέτειο εισόδου στην Ιεροσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Ποιος είναι ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Πέτρος


Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Πέτρος (κατά κόσμον Παναγιώτης Παργινός) γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Είναι απόφοιτος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία, στα Πανεπιστήμια του Witwatersrand και του Johannesburg. Δίδαξε την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο ΣAΧΕΤΙ και διορίστηκε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Σχολής.

Ποιος είναι ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός


Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός (κατά κόσμον Νικόλαος Γαλάνης) γεννήθηκε το 1951 στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε τα Θεολογικά Γράμματα στις Σχολές, της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της Πατμιάδος και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Ποιος είναι ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Κισούμου κ. Μάρκος


Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Επίσκοπος Κισούμου κ. Μάρκος (Θεοδόσης) γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής από Ελληνοκύπριους γονείς. Τελείωσε το Γυμνάσιο σε αγγλικό σχολείο και το Λύκειο στο ελληνικό σχολείο της πόλης Μπενόνι, όπου μεγάλωσε και αργότερα έγινε και ιερέας στον Ναό του Αγίου Αθανασίου της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι. 

Μνημόσυνο στη Μασσαλία για τη δολοφονία του Βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας


Ημέρα μνήμης στον ιστορικό Ελληνικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας, για τα 85 χρόνια από τη δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου του 1ου της Γιουγκοσλαβίας. 

Χθες το πρωί (9.10.2019) ετελέσθη ιερό μνημόσυνο, παρουσία του πριγκιπικού ζεύγους Αλεξάνδρου του 3ου και Αικατερίνης της Σερβίας. Η επιλογή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν επιθυμία της πρώην βασιλικής οικογένειας λόγω της ελληνικής καταγωγής του πριγκιπικού ζεύγους. 

Εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. Δημήτριος Πλουμής υποδέχτηκε τη Βασιλική οικογένεια καθώς και όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους, τον Υπουργό Εργασίας της Σερβίας αλλά και την Πρέσβη της Σερβίας στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ετελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση.