e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Επαναλειτουργεί η Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα


Άνοιξε για το κοινό η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το μοναστήρι παρέμεινε κλειστό την τελευταία πενταετία λόγω εργασιών στήριξης του ιερού μνημείου.




Με ένα κακόγουστο σόου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ερντογάν εγκαινίασε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Αρχικά, οι οθόνες έπαιζαν πλάνα από τις εργασίες στήριξης της Μονής δείχνοντας τους εργάτες να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στη συνέχεια, έγινε απευθείας σύνδεση με το μοναστήρι της Παναγίας, όπου παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, κρατούσαν την κορδέλα μέχρι να το επιτρέψει ο Ερντογάν.

Ανάλογη εικόνα και στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί τα τελευταία εφτά χρόνια και δόθηκε στο κοινό μετά από δύο χρόνια εργασιών συντήρησης. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί λειτουργία στο όρος Μελά, κάτι που έχει ζητήσει και φέτος το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το 2015 η τελευταία λειτουργία της Μονής

Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2015 πριν κλείσουν οι πόρτες του μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Τη λειτουργεία είχε τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Το λαξευμένο σε βράχο μοναστήρι σε ύψος 1.200 μέτρων έπρεπε να κλείσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες στήριξης, καθώς σημειώθηκαν και κατολισθήσεις βράχων. Πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ.

Η Ιερά μονή στο όρος Μελά, που ίδρυσε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος το 386, είναι το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 αιώνες. Είχε ανοίξει πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης τον 15αύγουστο του 2010. Η άδεια είχε δοθεί από το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δύο μήνες πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: