e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ελένη Καρυοφύλλη. Από την Άνδρο και το Βανάτο Ζακύνθου μια ζωή προσφοράς στην Ομογένεια των ΗΠΑ


Του Σταύρου Μαρμαρινού | Εθνικός Κήρυξ1/8/2020   

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», πριν μερικούς μήνες στην αίθουσα του Γκρικ-Αμέρικαν Μπενέβολεντ Ασοσιέισον στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, η Ελένη Καρυοφύλλη, μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Χαμογελαστή, αυστηρή όταν έπρεπε, καλοπροετοιμασμένη με στοιχεία, επιχειρήματα και προτάσεις, έκανε την αναφορά της ως πρόεδρος, έδωσε το λόγο σε όσους ζήτησαν να μιλήσουν και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με συγκεκριμένες αποφάσεις και σχέδιο μελλοντικών ενεργειών της οργάνωσης. Ούτε λόγια περιττά, ούτε χρόνος χαμένος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που διηύθυνε με τάξη και αποτελέσματα μια συνεδρίαση. «Είναι μεθοδική και οργανωτική», είπε στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» η Φούλη Αλιμματίρη, στενή της φίλη και από χρόνια κοντά στον αθηναϊκό σύλλογο. «Εχει το προτέρημα να είναι πολύ φιλική, να αγαπάει τους ανθρώπους και να είναι στην καρδιά όλων».

Στο Σύλλογό της, που τον έχει κάνει υποδειγματικό στο χώρο της Ομογένειας της Φλόριδας, η κ. Καρυοφύλλη συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια που προεδρεύει -και είναι αρκετά- πολλές δυσκολίες. Δεν κάμφθηκε. Δεν έδειξε σημάδια κόπωσης. «Έχει τόση ενέργεια αυτή η γυναίκα. Είναι φοβερή», πρόσθεσε η κ. Αλιμματίρη.


Η Ελένη Καρυοφύλλη πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει τις εθελοντικές υπηρεσίες της σε πολλούς ομογενειακούς φορείς, με αυτοπεποίθηση, θάρρος και βεβαιότητα. «Μ' αρέσει να πηγαίνω μπροστά. Δεν διστάζω να τολμήσω», τόνισε η ίδια.

Σήμερα, εκτός από πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων είναι γραμματέας του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας» και της Επιτροπής Παρέλασης Φλόριδας από την ίδρυσή της, καθώς επίσης και του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών της κομητείας Πάσκο. Είναι, ακόμα, μέλος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς, της Φιλοπτώχου του Αγίου Νικολάου της ίδιας πόλης, του Γκρικ-Αμέρικαν Μπενέβολεντ Ασοσιέισον, του Χιακού Συλλόγου, του Νισυριακού, καθώς και των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» της AHEPA, της κομητείας Πάσκο. Για τρία χρόνια, ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αθηναϊκής Ακαδημίας του Πάσκο. Για έξι χρόνια ήταν γραμματέας στο Τμήμα Φλόριδας του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία», με πρόεδρο στην περιοχή τον Γιώργο Κωστή. Υπήρχε τότε συνεργασία με τα κολέγια της Φλόριδας και με τον επικεφαλής της «Ελληνικής Παιδείας», καθηγητή Ηλία Τομάζο.

Ο δυναμισμός της Ελένης Καρυοφύλλη συνεχίζεται από τα παιδικά της χρόνια. Είχε επηρεαστεί από τη συμβουλή της μητέρας της. «Μου έλεγε ότι πρέπει να είμαι δυνατή, γιατί η ζωή είναι δύσκολη και πρέπει συνέχεια να προσπαθώ για το καλύτερο», είπε η ίδια. «Και με δίδαξε ότι όταν έχω κάποια αποτυχία, δεν πρέπει να τα παρατάω, αλλά να συνεχίζω την προσπάθειά μου με επιμονή, μέχρι να επιτύχω αυτό που θέλω, εφόσον, φυσικά, είναι καλό και σωστό».


Αυτό το δυναμισμό της που τον έχει πάντα και είναι χαρακτηριστικό της γνώρισμα, τον χρησιμοποιεί όχι μόνο για τον εαυτό της. «Βοηθώ και θα βοηθώ, όπου μπορώ και όσο μπορώ», είπε. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «δημιουργικό και φιλεύσπλαχνο».

Eργάστηκε στο Χρηματιστήριο

Η κ. Καρυοφύλλη γεννήθηκε στην Άνδρο, απ' όπου καταγόταν ο πατέρας της, ενώ η μητέρα της ήταν από τη Ζάκυνθο.

Μετά τη γερμανική κατοχή, η οικογένειά της πήγε στο Μοσχάτο, προάστιο της Αθήνας, όπου η μικρή Ελένη έκανε και τις εγκύκλιες σπουδές της.

Διατηρεί καλές αναμνήσεις από τα δέκα περίπου χρόνια που εργάστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη φημισμένη οδό Σοφοκλέους, την «Γουόλ Στριτ» της Αθήνας.

«Πολλές φορές έρχονταν μερικοί που από την εμφάνισή τους, νόμιζες ότι ήταν φτωχοί και έφερναν πολλά χρήματα δεμένα με σπάγκους», είπε η κ. Καρυοφύλλη. «Τα έστελναν σε λογαριασμούς που είχαν σε τράπεζες στην Ελβετία. Όταν μας έβλεπαν κάπως έκπληκτες, έλεγαν ότι τα στέλνουν έξω από την Ελλάδα, γιατί δεν είναι σίγουροι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας των ελληνικών κυβερνήσεων και ότι τους χρειάζονταν αυτά τα χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Η Ελένη Καρυοφύλλη, με τον αείμνηστο σύζυγό της, Δημήτριο.

Το 1965 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Καρυοφύλλη, ο οποίος καταγόταν επίσης από την Άνδρο. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Γιάννη, ο οποίος διαμένει σήμερα στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριδας και έχει τέσσερα παιδιά, όλα δίδυμα, 10 και 19 χρόνων.

Το 1970 γεννήθηκε και η κόρη τους, Στέλλα, που διαμένει στο Παλμ Μπιτς Γκάρντεν της Ανατολικής Φλόριδας και έχει δύο γιους, 15 και 17 χρόνων.

Η κ. Καρυοφύλλη είναι υπερήφανη για τα παιδιά της. «Πραγματοποίησαν τα όνειρά μου, με το να τελειώσουν τα σχολεία τους, να κάνουν ωραίες οικογένειες, να σέβεται το ένα τον άλλον και όλοι μαζί με σέβονται εμένα», είπε. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο ευχαριστώ κάθε μέρα τον Θεό».

Η Ελένη Καρυοφύλλη πέρασε και δύσκολες καταστάσεις, αφού η ζωή της άλλαξε, όταν το 2006 ο σύζυγός της έφυγε από τη ζωή. «Για τριάμισι χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί με εγκεφαλικό», είπε. «Μετά, ασθένησε ο κουνιάδος μου για τρία χρόνια και έπρεπε να κάνει συνεχώς αιμοκάθαρση. Ήταν πολύ δύσκολη κι αυτή η περίοδος. Είχα, πάντως, τα πεθερικά μου, που τα βοήθησα καλύτερα κι από παιδί τους. Τον πεθερό μου, μάλιστα, τον αγαπούσα περισσότερο κι από τον πατέρα μου. Με λίγα λόγια, πέρασα αρκετές δυσκολίες με τις ασθένειες, αλλά δόξα να έχει ο Θεός».

Από Ν. Ιερσέη στη Φλόριδα

Το 1972 η Ελένη Καρυοφύλλη ήλθε με την οικογένειά της στην Αμερική και τα πρώτα δύο χρόνια έζησαν στην πόλη Τρέντον της Νέας Ιερσέης.

Η Ελένη Καρυοφύλλη, με τα παιδιά της, Γιάννη και Στέλλα, τους συζύγους τους και δύο από τα εγγόνια της, σε γενέθλια του Γιάννη Μπραλή.

«Δεν μου άρεσε εκεί, γιατί ένιωθα απομακρυσμένη από τον Ελληνισμό», είπε. «Δεν υπήρχαν ενωμένοι, όπως τους περίμενα, Έλληνες. Είναι αλήθεια ότι μου είχε λείψει η Ελλάδα».

Εκείνο τον καιρό τα αδέλφια της πεθεράς της έμεναν στη Φλόριδα. Οπότε αποφάσισαν να πάνε και αυτοί στην ηλιόλουστη αυτή πολιτεία, όπου υπήρχε από παλιά πολύς Ελληνισμός με σωματεία και πολλές εκκλησίες.

Έτσι, το 1974 πήγαν κι αυτοί στη Φλόριδα και εγκαταστάθηκαν στο Χόλιντέι, ακριβώς δίπλα στο «Ελληνικό Χωριό», το φημισμένο Τάρπον Σπρινγκς.

Μια από τις πρώτες εκείνες μέρες συναντήθηκε με τον τότε ιερέα του Αγίου Νικολάου, π. Ηλία Καλατιώτη, ο οποίος την έβλεπε για πρώτη φορά. Τη ρώτησε αν μένει μόνιμα στην περιοχή ή βρίσκεται εκεί για επίσκεψη.

«Όταν του είπα ότι μένω μόνιμα εδώ, με κάλεσε στο χορό της κοινότητας που θα γινόταν εκείνες τις μέρες», είπε η κ. Καρυοφύλλη. «Πήγα και με έβαλε στο ίδιο τραπέζι με την πρεσβυτέρα. Ήταν μια υπέροχη βραδιά. Με γνώρισε με κόσμο, χόρεψα και ευχαριστήθηκα τόσο πολύ, που ζήτησα να γραφτώ μέλος της κοινότητας. Ε, αυτό ήταν. Από τότε άρχισα να ασχολούμαι με τα ομογενειακά. Και συνεχίζω ακόμα...».

Στοργική και με βαθιά ριζωμένες μέσα της τις ελληνικές αξίες, η κ. Καρυοφύλλη, έστειλε από νωρίς τα παιδιά της στο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, στο Τάρπον Σπρινγκς.

Στη Φλόριδα, όπου βρέθηκε, παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικής γλώσσας στο St. Petersburg Junior College. Η κ. Καρυοφύλλη εκτίμησε τόσο πολύ το έργο που επιτελεί ο οργανισμός αυτός στο χώρο της Παιδείας, ώστε μέχρι σήμερα υποστηρίζει το ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Αθηναίων «Αττική» στον οποίο είναι πρόεδρος.

Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα και πήρε την άδεια για ασφάλειες ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Για αρκετό διάστημα πρόσφερε τις εθελοντικές υπηρεσίες της στο Μεντικέαρ, βοηθώντας ανθρώπους με ανάγκες. «Χαρά μου ήταν και είναι πάντοτε να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, όταν είχαν ανάγκη», τόνισε.

Για ένα διάστημα, επίσης, είχε με τον σύζυγό της επιχείρηση φρούτων και λαχανικών την οποία πούλησαν το 1997.

Η Ελένη Καρυοφύλλη, καθισμένη δίπλα στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε στην Ομογένεια κατά την επίσκεψή του στο Τάρπον Σπρινγκς.

«Θυμάμαι ότι όταν την πουλήσαμε επειδή ήμασταν ελεύθεροι από υποχρεώσεις, ο γιος μας, μας έκανε δώρο ένα ταξίδι στην Ισπανία και Πορτογαλία», είπε η κ. Καρυοφύλλη.

Εργάστηκε στην ίδρυση κοινότητας

H Eλένη Καρυοφύλλη ήταν μεταξύ των πρώτων που εργάστηκαν για την ίδρυση της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νιού Πορτ Ρίτσι, βόρεια του Τάρπον Σπρινγκς. «Πρόσφερα τις υπηρεσίες μου ως γραμματέας στην ιδρυτική επιτροπή», είπε. «Και διετέλεσα μέλος στο πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιο, με ιερέα τον π. Κωνσταντίνο Βολαϊτη».

Όλα πήγαιναν καλά και υπήρχε αγάπη και συνεργασία στην κοινότητα κατά τα πρώτα εκείνα χρόνια. «Όμως, προέκυψε κάποια αντιδικία με τη Μητρόπολη Ατλάντας εκείνη την εποχή, που είχε σχέση με τη χορηγία της κοινότητας προς αυτήν, που η τελευταία αδυνατούσε να καταβάλλει στο ακέραιο», είπε η κ. Καρυοφύλλη. «Πικράθηκα τόσο πολύ, που από τότε δεν θέλω να μπω σε κανένα συμβούλιο εκκλησιαστικής κοινότητας».

Βέβαια, στα χρόνια που πέρασαν οι καταστάσεις άλλαξαν και αλλαγές σημειώθηκαν και στη Μητρόπολη της Ατλάντας και στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, την οποία η κ. Καρυοφύλλη πάντα αγαπά.

Πρώτη εκφωνήτρια της Παρέλασης

Η Ελένη Καρυοφύλλη είναι η πρώτη εκφωνήτρια που παρουσίασε τη σειρά των τμημάτων και τους επισήμους στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο στο «Ελληνικό Χωριό». Θυμάται ακόμα με πόση δυνατή και με παλμό φωνή μιλούσε από το μικρόφωνο, κοντά στους επισήμους, ενώ περνούσαν τα παρελαύνοντα τμήματα.

Σε χοροεσπερίδα του Συλλόγου Αθηναίων. Η πρόεδρος, Ελένη Καρυοφύλλη, ανάμεσα στον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζο (δεξιά), που απευθύνει χαιρετισμό και τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Μπραλή.

«Η πρώτη παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς έγινε χωρίς εξέδρα για τους επισήμους και χωρίς άρματα των συλλόγων, κοινοτήτων και σχολείων», είπε. «Νιώθω υπερηφάνεια, γιατί καμάρωσα στην ελληνική αυτή παρέλαση, τον γιο μου ντυμένο εύζωνα και την κόρη μου, ντυμένη Αμαλία. Δεν χόρταινα να τα καμαρώνω τα παιδιά μου».

Η κ. Καρυοφύλλη, που φυλάει μέχρι σήμερα το ιδρυτικό καταστατικό της Επιτροπής Παρέλασης, όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα στο πλευρό του οργανισμού αυτού, που έχει πάντα την οργανωτική φροντίδα της ελληνικής παρέλασης. Και προσφέρει τις εθελοντικές υπηρεσίες της ως γραμματέας της Επιτροπής. Αρκετούς μήνες πριν, κάθε χρόνο, σε κάθε συνεδρίαση, ή εκδήλωση ξένου συλλόγου που παραβρίσκεται, παροτρύνει τους ομογενείς να δίνουν το παρών τους στην ελληνική παρέλαση. «Να είμαστε όλοι εκεί, ντυμένοι με τα ελληνικά μας χρώματα, γιατί η Παρέλαση είναι υπόθεση όλων μας», λέει πάντα. Και σε άλλη ευκαιρία, είχε πει: «Δουλεύουμε όλοι αφιλοκερδώς για να διαδώσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, ειδικά στους ξένους και στα παιδιά μας».

Κοντά στα πολιτιστικά

Για πολλά χρόνια η Ελένη Καρυοφύλλη είναι κοντά στο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, «Προμηθέας» και γνωρίζει καλά την ιστορία και την πορεία του. Το έζησε από κοντά σε καλές και σε δύσκολες στιγμές και με διαφορετικές ηγεσίες.

Η Ελένη Καρυοφύλλη διατηρεί πάντα φιλίες με παράγοντες της Φλόριδας, Δίπλα της, από αριστερά, οι: Αντώνης Σγουρόπουλος, πρώην γενικός πρόξενος, Αντζελα Γεωργιάδου, πρώην πρόεδρος Παγκύπριου Φλόριδας, Μιχάλης Σέρβος, πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και άλλων ομογενειακών φορέων, Στέλιος Μάθιους, ιδρυτής του Greek Children's Fund, Μαίρη-Αν Σαραβάνου, πρόεδρος του Greek Children's Fund Φλόριδας και Τόνι Σαραβάνος.

Θυμάται την περίοδο που ο «Προμηθέας» είχε, κοντά στα άλλα, και δική του θεατρική ομάδα, η οποία παρουσίαζε ενδιαφέρουσες παραστάσεις που τις παρακολουθούσαν οι περισσότεροι από τους ομογενείς της περιοχής. Η ίδια είχε μάλιστα παίξει σε δύο από εκείνα τα έργα. Πρόκειται για τις κωμωδίες του αξέχαστου Δημήτρη Ψαθά, «Ξύπνα Βασίλη» και «Ο εαυτούλης μου».

Λόγω του ενδιαφέροντός της για τον «Προμηθέα», η κ. Καρυοφύλλη σε ένα από τα ταξίδια της, έφερε από την Ελλάδα βιβλία που δώρησε για τη βιβλιοθήκη του. Σε άλλο ταξίδι της έφερε άλλα βιβλία που δώρησε στο κάμπους του Τάρπον Σπρινγκς του St. Petersburg College.

Με τον Σύλλογο Αθηναίων

Περισσότερο γνωστή έγινε η Ελένη Καρυοφύλλη, από τη θητεία της ως πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων. Επί των ημερών της, η οργάνωση δραστηριοποιήθηκε πολύ και ξεχώρισε για τις διάφορες πρωτοβουλίες και επιτυχίες της. «Παρέλαβα το Σύλλογο με ελάχιστα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη και σήμερα έχουμε 125 περίπου», είπε. «Έχουμε πνεύμα καλής συνεργασίας, κάνουμε πολλές και διάφορες εκδηλώσεις και δίνουμε με κάθε τρόπο το παρών μας για την Ομογένεια και την Ελλάδα».

Με πρωτοβουλία της, ο Σύλλογος Αθηναίων κάνει κάθε χρόνο χρηματική δωρεά στο Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (AFGLC) και υποστηρίζει τις εκδηλώσεις του στο κάμπους του Τάρπον Σπρινγκς, του St. Petersburg College.

Η Ελένη Καρυοφύλλη, πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, με τον Γιάννη Μπραλή, ο οποίος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην οργάνωση, ως αντιπρόεδρος. Έζησαν μαζί από το 2014 μέχρι το 2019 που έφυγε από τη ζωή, αφού με την ευγένεια, την καλοσύνη και τη διάθεσή του να βοηθά το Σύλλογο κέρδισε την εκτίμηση όλων.

Η κ. Καρυοφύλλη δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να κρατηθεί η ελληνική γλώσσα. «Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές, από πού κατάγονται, ποια είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας και οι πλούσιες ρίζες μας», είπε. «Έχω ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής μας γλώσσας, γι' αυτό και συνιστώ σε όλους, μεγάλους και μικρούς, να αγωνιστούμε να μη χαθεί».

Για την ελληνική γλώσσα

Με δεδομένη τη φλόγα της για την ελληνική γλώσσα και κάθε τι το ελληνικό, η κ. Καρυοφύλλη απευθύνεται προς τους γονείς. «Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν την Ελλάδα, να αγαπούν την ελληνική γλώσσα και Ιστορία και να αγαπούν τις ρίζες τους, που είναι και ρίζες των ανθρωπίνων αξιών και του πολιτισμού», είπε.

Σχετική είναι και η συμβουλή της προς τους νέους να μην απομακρύνονται από κάθε τι ελληνικό, αλλά να νιώσουν την αξία του, να πάνε κοντά, να το μάθουν, να το αγαπήσουν και να το κάνουν ανεκτίμητο εφόδιο για τη ζωή τους.

«Η Ελένη Καρυοφύλλη αγωνίζεται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Αθηναίων. «Γι' αυτό και έμαθε Ελληνικά στα παιδιά και τα εγγόνια της. Τρέχει, συνεχώς, για την Ορθοδοξία και τα Ελληνικά Γράμματα».

Εκδηλώσεις των Αθηναίων

Πολύ έχουν συζητηθεί οι εκδρομές με θαλάσσιους, συνήθως, περιπάτους και γεύματα επάνω σε μικρά κρουαζιερόπλοια που κάνει ο Σύλλογος Αθηναίων σε διάφορες περιοχές. Τα μέλη πληρώνουν το μισό εισιτήριο γιατί το υπόλοιπο το καταβάλλει από το ταμείο του ο Σύλλογος. «Το ταμείο μας, ανήκει σ' όλους», είχε πει χαρακτηριστικά η κ. Καρυοφύλλη σε παλαιότερη συνεδρίαση.

Η Ελένη Καρυοφύλλη, με τον Σπύρο Λαζαρίδη, σε θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας».

Ο Σύλλογος Αθηναίων είναι αυτός που φέρνει πρώτος τα Χριστούγεννα στη Φλόριδα, με τη γιορτή του κυρίως για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Εντυπωσιακή και χαρούμενη είναι πάντα η εμφάνιση του Αϊ Βασίλη, που μοιράζει δώρα στα παιδιά, ενώ η κ. Καρυοφύλλη έχει φροντίσει ώστε να πάρουν δώρα όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Κάθε χρόνο είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του χορού της οργάνωσης με την παρουσία τού ελληνικής καταγωγής δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζου, του εκάστοτε γενικού προξένου της Ελλάδος στην Τάμπα, προέδρων σωματείων και άλλων παραγόντων. Στις ετήσιες αυτές χοροεσπερίδες του Συλλόγου Αθηναίων, είναι γνωστό ότι αποφεύγονται οι μεγάλες ή πολλές ομιλίες, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο για περισσότερη διασκέδαση με μουσική και χορό. Στους χαιρετισμούς τους οι διάφοροι παράγοντες τονίζουν ότι ο Σύλλογος Αθηναίων διατηρεί όχι μόνο τις αθηναϊκές, αλλά γενικότερα τις ελληνικές παραδόσεις, ενώ τον συγχαίρουν για την συνεχή υποστήριξή του προς την Ελληνική Παιδεία.

Κάθε χρόνο, ένα μέρος των εισπράξεων από την κλήρωση λαχείων και όχι μόνο, διατίθεται για την υποστήριξη του Αmerican Foundation for Greek Language and Culture (ΑFGLC).

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στο πάρκο Χάουαρντ του Τάρπον Σπρινγκς, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς ομογενείς, μέλη και μη του Συλλόγου. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, προστέθηκε και ζωντανή μουσική, πράγμα που ενθουσίασε τους ομογενείς. Συνέβη δε να είναι τόσοι πολλοί οι εκδρομείς, ώστε πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν, ελλείψει διαθέσιμου χώρου στο παραθαλάσσιο υπαίθριο μεγάλο υπόστεγο.

Η κ. Καρυοφύλλη (δεύτερη από δεξιά) κατά τη δωρεά στο St. Petersburg College βιβλίων που έφερε από την Ελλάδα. ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, καθιερώθηκε επί ετήσιας βάσεως εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας από του Γερμανούς ναζί κατακτητές στις 12 Οκτωβρίου 1944. Η θέση τής κ. Καρυοφύλλη είναι, όπως έχει πει παλαιότερα, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον να τιμώνται οι εθνικές επέτειοι και ότι οι κακουχίες σε βάρος των Ελλήνων κατά τα χρόνια της Κατοχής ήταν μεγάλες. «Οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας δεν είχαν να φάνε, έβλεπαν δε τα παιδιά τους, τους συγγενείς και φίλους τους να πεθαίνουν από την πείνα», είπε.

Το 2011 η κ. Καρυοφύλλη γνώρισε τον Γιάννη Μπραλή, που ήταν νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας. «Ζήσαμε μαζί από το 2014 μέχρι το 2019 που πέθανε. Ήταν ο σταθμός της ζωής μου», είπε η ίδια με λυγμό στη φωνή.

Ο Γιάννης Μπραλής, άνθρωπος που διακρινόταν για τον πράο χαρακτήρα και την ευγένειά του, είχε αναλάβει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων και μέχρι το τέλος του πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οργάνωση βοηθώντας με πολλούς τρόπους το έργο της κ. Καρυοφύλλη, η οποία πάντοτε αναγνώριζε δημοσίως την προσφορά του.

Το μέλλον της Ομογένειας

Η κ. Καρυοφύλλη είναι προβληματισμένη για το μέλλον της Ομογένειας στην Αμερική, όταν κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν. «Παλαιότερα έρχονταν συνέχεια πολλοί μετανάστες, υπήρχε νέο αίμα από την πατρίδα και γίνονταν και περισσότερες εκδηλώσεις από τα σωματεία μας, που συγκέντρωναν μεγάλο ενδιαφέρον», είπε. «Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός. Δεν έρχονται καινούργιοι από την Ελλάδα και οι νεότεροι από τους Ελληνοαμερικανούς δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με τους παλαιότερους για την ελληνική γλώσσα και τους διάφορους ομογενειακούς φορείς. Φοβάμαι, ότι αν φύγει η δική μας γενιά, θα υπάρχει κίνδυνος για την ύπαρξη και λειτουργία των οργανώσεών μας. Βέβαια, δεν παραδίδουμε τα όπλα. Προσπαθούμε να κάνουμε ως Ομογένεια σ' όλη την Αμερική ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί αυτό...».

H Eλένη Καρυοφύλλη είναι καλός γνώστης των ομογενειακών πραγμάτων στη Φλόριδα. Πρωταγωνίστησε σε πολλά από αυτά και οι εμπειρίες της είναι ρεαλιστικές. Έχει ζήσει από κοντά αντιδικίες μεταξύ παραγόντων, αλλά και τα ωφέλιμα αποτελέσματα της συνεργασίας τους. Και η γνώμη της έχει βαρύτητα.

«Η σύστασή μου προς τους παράγοντες είναι να μην επικρίνουν ο ένας τον άλλον, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά να σέβονται τις ιδέες των άλλων, προκειμένου μέσα από μια καλή διάθεση και συνεννόηση να υπάρχει πρόοδος», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: