e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Τα όσα ειπώθηκαν και διημείφθησαν στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου περί Αμερικής


Από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην οποία προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

9.10.2020 Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενδιαφέροντα τα όσα ελέχθησαν και διημείφθησαν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, για το θέμα της απομάκρυνσης του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τη μετάθεσή του στην εν ενεργεία Μητρόπολη Σάρδεων, καθώς και την επιβολή τιμωρίας αργίας από κάθε ιεροπραξία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος άρχισε τις εργασίες της την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, τούτη τη φορά στην ιστορική Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή λόγω ευρυχωρίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των εκθέσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αμέσως τον λόγο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος μίλησε διεξοδικά για τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο. Πρότεινε ο Πατριάρχης να του δοθεί μομφή, λέγοντας ότι αυτή θα είναι η δεύτερη μομφή. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το Πατριαρχείο είχε επιβάλει μομφή στον κ. Μεθόδιο.

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο συνοδικός αρχιερεύς, ο οποίος φέρεται να είπε ότι αφού είναι η δεύτερη φορά για μομφή και επειδή είναι 74 ετών, πότε θα συνετισθεί όταν θα είναι 90 ετών; Και συνέχισε, λέγοντας πως εγώ προτείνω καθαίρεση, αλλά επειδή η Μήτηρ Εκκλησία είναι φιλόστοργος και αγαπά τα παιδιά της να κάνουμε μία παραχώρηση, διότι περί παραχωρήσεως ομιλούμε, και αντί για καθαίρεση να τον μεταθέσουμε σε μία άλλη Μητρόπολη.

Στη συνέχεια άλλος αρχιερεύς συνηγόρησε υπέρ της άποψης του προηγουμένου ιεράρχη να απομακρυνθεί ο κ. Μεθόδιος από τη Βοστώνη.

Άλλος αρχιερεύς διαφώνησε και πρότεινε να κληθούν Ευάγγελος και Μεθόδιος στο Φανάρι προς απολογία, πλην όμως ομόφωνα οι υπόλοιποι είπαν πως μόλις τα ακούσαμε από τις αναγνωσθείσες εκθέσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μετά προτάθηκε να γίνει αποπομπή του Μεθόδιου από τη Βοστώνη και μετάθεση σε άλλη Μητρόπολη και να επιβληθεί μομφή και αργία στον Νέας Ιερσέης Ευάγγελο.

Τελικά διεξήχθη συζήτηση και αποφασίσθηκε η απομάκρυνση του Ευαγγέλου από τη Νέα Ιερσέη και η εκλογή του στη Μητρόπολη Σάρδεων.

Υπογραμμίζεται ότι η Μητρόπολη Σάρδεων είναι καταχωρημένη στο Σύνταγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως εν ενεργεία Μητρόπολη και όχι ως πάλαι ποτέ διαλάμψασα όπως εκ παραδρομής γράψαμε στο δημοσίευμά μας της Παρασκευής 9ης Οκτωβρίου.

Αποφασίσθηκε επίσης η επιβολή της τιμωρίας της αργίας στον Μητροπολίτη Μεθόδιο από κάθε ιεροπραξία μέχρι τα Χριστούγεννα. Επίσης, αποφασίσθηκε ότι στο ανακοινωθέν να μπει πρώτο το θέμα της ανάκλησης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής.

Όπως εξήγησαν στον «Ε.Κ.» αρχιερείς εκ Φαναρίου, η ανάκληση του Συντάγματος σημαίνει ότι δεν ισχύει τίποτε από το μέχρι τώρα Σύνταγμα και θα κινηθεί η διαδικασία για αναθεώρησή του.

Οι Μητροπολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι Μητροπολίτες και θα περιμένουν το νέο Σύνταγμα για να δουν ποια θα είναι η θέση τους. Ελέχθη ότι επιβάλλεται η ισχυροποίηση της μίας, ενιαίας και αδιαίρετης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τονίζεται ότι ψήφισαν όλοι οι αρχιερείς υπέρ των αποφάσεων, πλην ενός ο οποίος έριξε λευκή ψήφο.

Δεν παρευρέθηκαν στη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά στο επισκευαζόμενο κτίριο της Μητρόπολης Σουηδίας και τραυματίσθηκε και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη, καθότι ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 6:30 το εσπέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: