e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Περί του τρόπου της Θείας Κοινωνίας


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 21 Μαΐου 2020
Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου     

Η αναπάντεχη επιδημία του κορωνοϊού, η οποία αποδείχθηκε λοιμική και θανατηφόρα, βρήκε την ανθρωπότητα σχεδόν παντού απροετοίμαστη, αν και πανθομολογείται πως αν σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες υπήρχαν πολιτικές ηγεσίες με πληροφόρηση, διορατικότητα και σύνεση που να είχαν δράσει έγκαιρα οι αριθμοί των θανάτων θα ήταν αναμφίβολα μικρότεροι.

Αρχιερατική Λειτουργία για τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη με Δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου στη Ζάκυνθο [photos]


Αρχιερατική Λειτουργία για τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη και ακολούθως Δοξολογία για την 156η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864) έγινε σήμερα, 21η Μαΐου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
     Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η κ. Αθηνά Τσάτσου, Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου. Ακολούθως έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση στη Στήλη των Πεσόντων. 
     Όλα κατά τάξιν, αλλά με περιορισμένη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης και Ημέρα Ζακύνθου]


Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αιθιοπία


Στιγμές από τη σημερινή (21.5.2020) Θεία Λειτουργία, για την ιερά μνήμη των ευσεβεστάτων θεοστέπτων βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Επισκοπικό παρεκκλήσιο του Αγίου Φρουμεντίου Αντίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας, ιερουργούντος του Σεβασμ. Αξώμης κ. Δανιήλ.

Ο ταξιάρχης Μιχαήλ Πανορμίτης της Σύμης και του κόσμου

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη Σύμης Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός. Φωτογραφία παραχώρηση Μονής Πανορμίτη

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 21/5/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου   
  
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Σύμη είναι ένα μικρό αλλά πανώριας ομορφιάς νησί της Δωδεκανήσου, το οποίο απέχει περί τα πενήντα λεπτά της ώρας από τη Ρόδο με τα σύγχρονα ταχύπλοα πλοία. Είναι γνωστό σ' όλο τον κόσμο για το Προσκύνημά του, αφιερωμένο στον Ταξιάρχη Μιχαήλ τον επονομαζόμενο Πανορμίτη με αποθησαυρισμένη τη μεγάλη μοναδική εικόνα του, το οποίο βρίσκεται σ' ένα ήρεμο όρμο όπως λέγεται στη γλώσσα των νησιωτών, εξ' ου και το όνομα Πανορμίτης.

Τιμώντας τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο Φανάρι [live - photos]


Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, τιμώντας με Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τη μνήμη των αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η Ευχαριστιακή αυτή Σύναξη πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, διά τον φόβον του Covid-19, ψαλλόντων Κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου στον τάφο του προκατόχου του, μακαριστού Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣT΄, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Υπενθυμίζεται ότι ο αοίδιμος Πατριάρχης Κωνσταντίνος παρέμεινε στον Πατριαρχικό Θρόνο μόλις για σαράντα τρεις ημέρες, το 1924-1925, πριν θεωρηθεί ανταλλάξιμος και αναγκασθεί να εγκαταλείψει την Πόλη για να εγκατασταθεί τελικώς, μέχρι το τέλος του βίου του, στη Ν.Φιλαδέλφεια Αθηνών.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ευχαριστιακή Σύναξη για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί Πέμπτης, 21ης Μαΐου 2020, στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου εν Βανάτω Ζακύνθου, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. 
     Εκκλησιάστηκαν οι προβλεπόμενοι εκ του νόμου και υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι της καταστροφικής Πανδημίας εκ του Covid-19. Οι περισσότεροι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας αναφέρθηκε δι' ολίγων στην προσφορά των τιμωμένων Αγίων στον Χριστιανισμό, στο δε τέλος της θείας Λειτουργίας ανέγνωσε Ευχή για την αποδρομή του Κορονοϊού. Το ψαλτήρι τίμησε δεόντως ο Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]