e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Αλέξη Τσίπρα [photos-video]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα, 25.11.2021, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο τόνισε, πως πρέπει «να υπερασπιστούμε την επιστήμη και την ζωή με μήνυμα για τον εμβολιασμό».

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευαν ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ενώ στην συνάντηση παρέστησαν οι Μητροπολίτες ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

Ειδικότερα, στη συζήτηση που είχαν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών στον Πατριαρχικό Οικουμενικό θρόνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας:

«Να ευχηθώ πάνω από όλα υγεία και δύναμη και να συνεχίσετε το έργο της διακονίας σας που κλείνει 30 χρόνια συνεχούς και δυναμικής παρουσίας.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να μεταδίδετε, να εκπέμπετε αυτό το ηχηρό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμα που αφορά, τόσο την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, αλλά και σύγχρονα μηνύματα. Είσαστε ο πρώτος που έθεσε την ατζέντα της περιβαλλοντικής κρίσης, πριν αυτή πάρει διαστάσεις, εδώ και 30 χρόνια.

Να θυμηθώ επίσης την πολύ σημαντική συνεισφορά και παρουσία σας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιας ανθρωπιστικής κρίσης, στη Λέσβο το 2016. Είναι σημαντικό, ιδίως στις μέρες μας που χάνεται αυτή η ανθρώπινη διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και αναδεικνύεται η διάσταση του φόβου, απέναντι στο διαφορετικό, να υπενθυμίσουμε αυτή τη διάσταση.

Όπως επίσης και τα διαρκή σας μηνύματα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όπου βρεθήκαμε μαζί το 2019, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα, του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αλλά και τέλος το πιο πρόσφατο, το πιο αν θέλετε επίκαιρο, το μήνυμα για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ανορθολογισμός και να υπερασπιστούμε την επιστήμη και την ζωή. Το μήνυμα για τον εμβολιασμό».

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Είναι τόσο απλό κι όμως δεν πείθονται πολλοί άνθρωποι. Τόσο απλό. Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Από το Φανάρι, όχι μόνο εγώ προσωπικά αλλά όλοι μας, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, μεταφέροντας και μεταφράζοντας το μήνυμα του ευαγγελίου κάτω από τα σημερινά δεδομένα. Το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι αναλλοίωτο κι έχει ως κέντρο την αγάπη.

Μίλησα και χθες για την αγάπη ως τον κεντρικό άξονα της πίστεώς μας και της δράσεως μας. Και με αυτό προχωρούμε. Και για την πανδημία και για το προσφυγικό και για την κλιματική αλλαγή. Για όλα τα θέματα το Πατριαρχείο μας εκφράζει το μήνυμα του ευαγγελίου και προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν εν ειρήνη και ευημερία. Αυτό κάνουμε. Είναι χρέος μας να το κάνουμε.

Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να συμπληρώσω 30 χρόνια στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι κάτι πολύ σπάνιο, νομίζω στην ιστορία δεν υπάρχει άλλος προκάτοχός μου που να είχε αυτή την ευλογία, να είναι 30 συναπτά χρόνια επί του θρόνου. Δόξα τω Θεώ! Όπως έλεγε ο μεγάλος προκάτοχός μου, ο Ιωάννης Χρυσόστομος: Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Και για τα λυπηρά που συμβαίνουν στη ζωή της Εκκλησίας και στην προσωπική μας ζωή και αυτά τα δεχόμεθα με ευγνωμοσύνη, διότι εφόσον τα επιτρέπει ο Θεός θα πει ότι έχει το σκοπό του, και εκείνος ξέρει καλύτερα από εμάς.

Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Συμπίπτει με την ημέρα της αναχωρήσεως μου. Σήμερα το μεσημέρι επιστρέφουμε στην Κωνσταντινούπολη.

Ενθυμούμεθα τις επισκέψεις σας εκεί και όλως ιδιαιτέρως την επίσκεψή σας στην Χάλκη που την αναφέρατε και την πολύ σπουδαία ομιλία που κάνατε από στήθους.

Ξέραμε ότι είχατε έτοιμη γραπτή ομιλία, όμως αισθανθήκατε ευφορία θα έλεγα και μιλήσατε πάρα πολύ ωραία θα έλεγα.

Μας έκανε εντύπωση, ούτε θεολόγος να ήσασταν. Ευχαριστούμε και μακάρι να σας ξαναδούμε. Να περάσει ο άμεσος κίνδυνος της πανδημίας, να σας δούμε και πάλι».





Δεν υπάρχουν σχόλια: