Γεννηθείς στη μαρτυρική Κύπρο, σε παιδική ηλικία ακολουθεί τους γονείς του οι οποίοι μεταναστεύουν στην Αυστραλία και εγκαθίστανται στη Μελβούρνη. Μόλις ενηλικιώνεται, στρέφει τα βήματά του προς την Εκκλησία και εγγράφεται στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου, στο Σύδνεϋ. Κατόπιν, αναχωρεί για το Άγιον Όρος και αφιερώνει τη ζωή του στον μοναχισμό και στα υψηλά ασκητικά ιδεώδη. Επιστρέφοντας στην πέμπτη ήπειρο, διακονεί με αφοσίωση και κάτω από δύσκολες συνθήκες την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου για 23 ολόκληρα χρόνια. Εξομολογεί χιλιάδες ανθρώπους και αναπαύει τις ψυχές τους με τρόπο μοναδικό και διακριτικό. Ανταποκρινόμενος στην κλήση του Αρχιεπισκόπου του, από το περασμένο έτος συνεχίζει τη λαμπρή διακονία του στην κοινότητα της Αναστάσεως του Σωτήρος, στο Kogarah του Σύδνεϋ, μέχρι που στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, αξιώνεται να εκλεγεί Επίσκοπος, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σωζοπόλεως, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αυτή είναι συνοπτικά η διαδρομή της ζωής και της ευλογημένης εκκλησιαστικής πορείας του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σωζοπόλεως κ. Κυριακού, ο οποίος εφεξής αναλαμβάνει καθήκοντα Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Μελβούρνης.
Η χειροτονία του έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Marrickville, στο Σύδνεϋ, το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκινήσεως, ο Θεοφιλέστατος κ. Κυριακός έλαβε την αρχιερατική μίτρα και τη ράβδο από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μελόης κ. Αιμιλιανού, Κυανέων κ. Ελπιδίου και Σινώπης κ. Σιλουανού, καθώς και κληρικών και πιστών από την πόλη του Σύδνεϋ οι οποίοι αναφώνησαν με ενθουσιασμό «Άξιος» και ευχήθηκαν εγκάρδια στον νέο Αρχιερέα.
Στον νουθετήριο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος απευθύνθηκε στον Θεοφιλέστατο κ. Κυριακό με λόγια αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπό του. «Η μέχρι τώρα ευλογημένη πορεία σου», ανέφερε μεταξύ άλλων, «δίνει ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους μας: ότι η ζωή που έχει αφεθεί στα χέρια του Χριστού γίνεται ένα μυστήριο, το οποίο επιφυλάσσει ειρηναίες και χαριτόβρυτες εκπλήξεις. Ο μέχρι πρότινος ελάχιστος π. Κυριακός, ταπεινός και αφανής μοναχός, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν επεδίωξε ποτέ στη ζωή του καμία προαγωγή και κανένα αξίωμα, αυτός που δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο του “καριερίστα κληρικού”, καλείται σήμερα […] να αναλάβει το ύψιστο επισκοπικό αξίωμα. Ευχαριστούμε από τα μύχια της υπάρξεώς μας τον Τριαδικό Θεό, διότι υπάρχουν κληρικοί της δικής σου περιωπής και πνευματικής ποιότητος. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναγνωρίζω μόνον εγώ και οι συνεπίσκοποί μου. Πρόκειται για μια κοινή διαπίστωση για το πρόσωπό σου: η χάρις του Θεού σε έχει επισκιάσει και η αγιότητα του βίου σου έχει περάσει στη συνείδηση του πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
Απευθύνοντας πατρικές συμβουλές και νουθεσίες στον νέο Επίσκοπο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «ο κάθε Επίσκοπος πρέπει να φροντίζει, με την παρουσία του και τη ζωή του, ώστε να αποπνέει και να εμπνέει την αγάπη του Ευαγγελίου και την ορθή πίστη στα ορθόδοξα δόγματα και να εργάζεται για την ενότητα και την ειρήνη της τοπικής Εκκλησίας». Επιπροσθέτως, η ζωή του Επισκόπου «θα πρέπει να μαρτυρεί τη δόξα του Θεού, αλλά στο πρόσωπο και τη ζωή των άλλων ανθρώπων», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος και διεμήνυσε: «Αν ο Χριστός γίνεται μια προσωπική και αποκλειστική υπόθεση, τότε αποτύχαμε στο έργο μας. Η επιτυχία του κάθε Επισκόπου είναι η ζωή του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να συμφιλιωθούν με τον Χριστό και να ενωθούν μαζί Του».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική Επισκοπή Σωζοπόλεως, τον τίτλο της οποίας φέρει ο νέοχειροτονηθείς Επίσκοπος, ενώ καταληκτικά του υπενθύμισε τα τελευταία λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν», μια φράση η οποία συνιστά θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο, όπως σημείωσε. «Όλοι μέσα στην Εκκλησία πρέπει να αγωνιζόμαστε, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να αναφωνήσουμε στο τέλος της ζωής μας αυθόρμητα και ειρηνικά το “Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν”», τόνισε κλείνοντας.
Από
την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος κ.
Κυριακός, μιλώντας από καρδιάς και με
έντονη συναισθηματική φόρτιση, ανέτρεξε
αρχικά στην εποχή κατά την οποία
χειροτονήθηκε ιερέας, ευρισκόμενος στο
«Περιβόλι της Παναγίας», και ενθυμήθηκε
ένα τηλεφώνημα που είχε δεχθεί από τη
μακαριστή μητέρα του, η οποία του εξέφραζε
τις ευχαριστίες της για την τιμή που
έδωσε, δια της ιερωσύνης του, στους
γονείς του. «Αυτές οι λέξεις της με
συνοδεύουν έκτοτε, και αναλογίζομαι τη
σημασία αυτής της τιμής. Ετούτη λοιπόν
την ώρα, η τιμή αυτή ανήκει στους γονείς
μου. Την ευχή και προσευχή τους επικαλούμαι
σήμερα, από την ουράνια Βασιλεία του
Θεού, όπου αναπαύονται», ανέφερε ο νέος
Επίσκοπος, μην μπορώντας να κρύψει τη
συγκίνηση που τον διακατείχε.
Ακολούθως,
εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον
Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο
για την εκλογή του σε Επίσκοπο, ενώ
διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει την
Εκκλησία και τον μαρτυρικό Οικουμενικό
Θρόνο με αυτοθυσία, υπακοή και αγάπη.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους Αρχιερείς και
τους Κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής
Αυστραλίας για την υποστήριξη και την
αγάπη που του έδειξαν, και έκανε ειδική
μνεία στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο
Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τον
χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο,
καθώς επίσης στον Καθηγούμενο της Ιεράς
Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους,
Γέροντα
Τύχωνα, στον Καθηγούμενο
της
Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ και στον
Προηγούμενο της ίδιας Μονής, π. Βασίλειο
Γοντικάκη. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει
όλα τα πνευματικά του τέκνα, μνημονεύοντας
ειδικότερα τους ανθρώπους της ενορίας
του στο Kogarah,
καθώς και την οικογένειά του, που ήταν
πάντα στο πλευρό του, στις χαρές και
στις δυσκολίες της ζωής του. Τέλος,
απευθύνθηκε με συναισθήματα υιικής
αγάπης και σεβασμού προς τον Αρχιεπίσκοπο
κ.κ. Μακάριο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Αγάπη ήταν το μήνυμά σας από την ημέρα
που ήρθατε στην Αυστραλία και πιστός
στον ενθρονιστήριο λόγο σας, διακονείτε
αγαπητικά τον λαό του Θεού και αγάπη
δίνετε προς όλους ανεξαιρέτως μέσα από
την καθημερινότητά σας. Χωρίς να
προσποιείστε, χωρίς να δυσκολεύεστε,
γιατί απλούστατα κεντρικός γνώμονας
της ζωής σας είναι ο Χριστός».
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου