e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Τα φιλορωσικά ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη αποπομπή Κυρίλλου μετά την εισβολή στην Αφρική

Οι φιλορώσοι αναλυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλώντας δικαστήριο Πενταρχίας επιδιώκει να αναγγείλει την ανατροπή του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου (Γκουντιάεφ) ή να στερήσει την αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο Μόσχας. Τέτοιες απόψεις γράφουν οι φιλορώσοι ειδικοί στο Telegram κανάλι της Ρωσικής Εκκλησίας «Pravblog». Επιπλέον, σημειώνουν ότι κανείς δεν παραχώρησε αυτοκεφαλία στην ίδια τη Ρωσική Εκκλησία, παρά μόνο αναγνώρισε την πατριαρχική τιμή του Πατριάρχη Μόσχας. «Έτσι, η πρόβλεψη έχει ως εξής. Πιθανότατα, μετά την παραλαβή της καταγγελίας, θα συγκληθεί η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία είτε θα “ανατρέψει” τον Πατριάρχη Κύριλλο είτε θα “στερήσει την αυτοκεφαλία από τη Ρωσική Εκκλησία”», προβλέπουν φιλορώσοι ειδικοί.

Εξετάζουν επίσης τι θα μπορούσε να φέρει αυτή η εξέλιξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πιστεύουν ότι η Κωνσταντινούπολη θα ενεργήσει όπως κάνει τώρα η Ρωσική Εκκλησία – θα ιδρύσει Εκκλησίες και Επισκοπές της όπου υπάρχει «παραδοσιακή παρουσία Πατριαρχείου Μόσχας». Σύμφωνα με αναλυτές από το «Pravblog», αυτό αφορά κυρίως «το μετασοβιετικό χώρο και στην Ιαπωνία». Επιπλέον, «η κύρια εστία θα είναι στη Λευκορωσία και τη Μολδαβία», δήλωσαν φιλορώσοι ειδικοί. Ως μια από τις πιθανές εξελίξεις, στη Ρωσική Εκκλησία θεωρούν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα θελήσει να δεχθεί ορισμένες ομάδες πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν αποσχιστεί από την επίσημη Εκκλησία. 

Στη Ρωσική Εκκλησία θεωρούν ότι η αναγνώριση του Πατριάρχη τους έγινε συνοδικά το 1593 και για αυτό «οποιαδήποτε μονομερής απόφαση της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης όσον αφορά τη Ρωσική Εκκλησία θα είναι μη νόμιμη». Την ίδια ώρα βέβαια, το «Pravblog» αποσιωπά το γεγονός ότι οι περισσότερες υπογραφές στη χάρτα που εγκρίνει το Πατριαρχείο Μόσχας είναι πλαστές.

Επιπλέον, τα ΜΜΕ της Ρωσικής Εκκλησίας είναι πεπεισμένα ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας θα στηρίξει οπωσδήποτε τη γραμμή της Μόσχας, και πως «θα ξεσπάσει ένας πραγματικός αγώνας για τη θέση της Ιερουσαλήμ». Και χωρίς αυτούς η συνάντηση θα είναι «παράνομη», εκτιμούν οι αναλυτές της Ρωσικής Εκκλησίας.

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: