e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιος αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιος, ο πλέον άμεσος και στενός συνεργάτης του Μακαριότατου Μητροπολίτη Επιφανίου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σε αποκλειστική τηλεφωνική συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» μίλησε για την πολεμική σύρραξη που ξεκίνησε η Ρωσίας σε βάρος της χώρας του της Ουκρανίας.

Όταν του ζητήσαμε να περιγράψει τη γενική κατάσταση στο Κίεβο (απόγευμα Κυριακής 27 Φεβρουαρίου), είπε πως «η γενική κατάσταση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή που ομιλούμε δεν είναι άσχημη καθότι η πόλη βρίσκεται από τον έλεγχο της Ουκρανικής κυβέρνησης. Μερικές μικρές Ρωσικές ομάδες μάχονται, αλλά οι τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές Δυνάμεις τις αντικρούουν και τις εξαφανίζουν.

Ο δήμαρχος εξέδωσε εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από χτες (Σάββατο) το εσπέρας μέχρι αύριο το πρωί γιατί είναι επικίνδυνο κι έτσι παραμένουμε στις εστίες μας». Συμπλήρωσε πως «έχομε προμήθειες τροφίμων, αέριο, ηλεκτρισμό, και επικοινωνίες. Δεν έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο στην πόλη. Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις περασμένες μέρες, αλλά τώρα δεν είναι δυνατόν να φύγει κανείς γιατί σε όλες τις πλευρές του Κιέβου έχουν τοποθετηθεί πέτρινα εμπόδια για να εμποδίσουν τα τανκς να εισέλθουν στην πόλη».

Στην ερώτηση πώς είναι ο Μακριότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος, είπε πως, «είναι καλά, βρίσκεται σε ασφαλές μέρος. Επικοινωνεί κάθε μέρα με το ποίμνιο. Αντιλαμβανόμαστε πως είναι από τους πρώτους στόχους των Ρώσων και τον προστατεύουμε». Είπε επίσης πως «δόξα τω Θεώ δεν έχομε τραυματισμούς κληρικών και ελπίζομε πως θα είναι η ίδια κατάσταση και αύριο έως ότου σταματήσει ο πόλεμος».

Όταν τον ρωτήσαμε τι περιμένετε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών , ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος απάντησε πως «αυτό που συνέβη τώρα με την Ουκρανία είναι όμοιο με εκείνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς ξέρετε στην αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ουδέτερες και προσπάθησαν να μην υπεισέλθουν στον Ευρωπαϊκό πόλεμο, αλλά το μάθημα από εκείνη την εποχή ότι η ουδετερότητα δεν είναι ο πραγματικός τρόπος να διατηρηθεί η ειρήνη πουθενά. Προκειμένου ο σύγχρονος κόσμος να είναι ασφαλής πρέπει να έχει συμμαχίες, να έχει συμφωνίες και επίσης να έχει τη δύναμη να προστατεύει την τάξη». Συμπλήρωσε πως «τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν τα μαθήματα της ιστορίας μας και παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία όσο μπορούν και μας βοηθούν να ενωθούμε με όλες τις άλλες ελεύθερες δημοκρατικές χώρες γύρω από έναν στόχο να προστατεύσουμε την Ουκρανία ως χώρο αξιοπρέπειας και ελευθερίας και το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για την δημοκρατία μας και την ελευθερία μας και αντιστεκόμαστε μπροστά στην  επιθετικότητα του καθεστώτος του Πούτιν ενάντια σε ολόκληρο τον ελεύθερο Κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος είπε ακόμα πως «διάβασα στο διαδίκτυο πως πρέπει  να ληφθεί κάθε δυναμικό μέτρο διότι πρόκειται για μία απίστευτη κατάσταση. Ο Πούτιν είναι όμοιος με τον Χίτλερ. Ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας λόγω των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών. Οι κανόνες αυτοί υιοθετήθηκαν με το σκεπτικό πως κάθε μεγάλο κράτος θα είναι υπεύθυνο. Τώρα βλέπουμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτούς τους κανόνες απλά για να επιδίδεται  στις δικές της επιθέσεις.

Επίσης πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικά και οικονομικά μέτρα και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν τώρα γιατί κάθε μέρα και ώρα που περνά έχει μεγάλο κόστος διότι κάθε ώρα σκοτώνονται άνθρωποι».

Αναφορικά με την αποστολή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει η Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος είπε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και ως χώρα με πλούσια ιστορία γνωρίζει να μάχεται για ταυτότητα και ελευθερία και οι Ελληνες καταλαβαίνουν τους στόχους μας.

Είναι τόσο οδυνηρό για μας ως Έθνος που ένα από τα πεδία του πολέμου είναι στη Μαριούπολη όπου διαβιούν Ελληνες της Ουκρανίας επί αιώνες. Λυπούμαστε τόσο πολύ που μερικοί Ελληνες φονεύθηκαν από τους Ρώσσους».

Στην ερώτηση ανησυχείτε για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τι θα γίνει με αυτόν τον πόλεμο, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος είπε πως «έχομε τοπική Εκκλησία ως Εθνος και ως Εθνος λάβαμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και ως Εκκλησία θα εξακολουθήσουμε να είμαστε επί Ουκρανικού εδάφους διότι είμαστε μέρος τους Έθνους μας και τα Έθνη δεν εξαφανίζονται. Περιμένω πως έπειτα από το τέλος αυτού του πολέμου πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν επηρεασμένοι από την προπαγάνδα της Ρωσικής Εκκλησίας και πίστευαν ότι δεν είναι αλήθεια η Αυτοκεφαλία και ότι ο Τόμος δεν είναι σωστός και άλλα πολλά, θα φύγουν από την Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας, ιδιαίτερα λόγω της συμπεριφοράς του ίδιου του Πατριάρχη Κυρίλλου. Εκφώνησε  ένα κήρυγμα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας και είπε μερικά πολύ κυνικά λόγια γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Είπε ότι πιστεύει ότι δεν θα διαταραχθεί η ενότητα των ιερών κανόνων, όλα θα τελειώσουν σύντομα και ευλόγησε όλες τις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη και ενότητα μεταξύ των Ουκρανών και εμάς».

Αναφορικά αν βλέπει να τελειώνει ο πόλεμος σύντομα, είπε, «είναι απρόβλεπτο. Ο Πούτιν πίστευε ότι σε μερικές μέρες θα ήταν μέσα στο Κίεβο. Στη φαντασία του πίστευε πως μία μικρή ομάδα εθνικιστών εξακολουθούσαν να πολεμούν και πως η πλειοψηφία των πολιτών τους κρατούσαν σε απόσταση και έχουν φιλία με το Κρεμλίνο, αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα πως αυτός είναι ένας εθνικός πόλεμος. Ενας πόλεμος στον οποίον αντιστέκονται όχι μόνο ένοπλες δυνάμεις, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί για πόλεμο, αλλά όλοι οι πολίτες αντιστέκονται ενάντια στην επιθετικότητα. Σήμερα είδα ένα βίντεο ανθρώπων σε μία μικρή πόλη στην Επαρχία μου,  που στεκόταν μπροστά από Ρωσικό τανκ και το ανάγκασαν να φύγει. Οι άνθρωποι μας δεν φοβούνται τα τανκς, αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες φοβούνται το δυνατό πνεύμα των Ουκρανών».

Πρόσθεσε πως «το εβδομαδιαίο πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό κόστος είναι τόσο μεγάλο που ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πολεμική επιχείρηση για πολύ καιρό, διότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει.  Το ρούβλι θα καταρρεύσει, οι τράπεζες θα καταστραφούν λόγω πανικού και ο λαός της Ρωσίας θα δει τη μεγάλη εικόνα γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Σύμφωνα  με τον υπουργό Άμυνας 4,300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες, ενώ στα δέκα χρόνια στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 13,000 χιλ. στρατιώτες.

Σήμερα ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος απευθύνθηκε απευθείας στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και του είπε ίσως να μην ενδιαφέρεσαι για τους Ουκρανούς, αλλά ενδιαφέρσου  για τους Ρώσους».

Όταν τον ρωτήσαμε θα σχολιάζατε για την Εξαρχία του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος απάντησε πως «από την αρχή ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος έστειλε επιστολή υποστήριξης στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρος καταγγέλλοντας όλα όσα κάνουν οι Ρώσοι στην Αφρική. Η Ρωσική Εκκλησία έκανε πάνω – κάτω τα ίδια που κάνει ο Πούτιν τώρα στην Ουκρανία. Η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει στρατιωτικές ορδές όπως στον μεσαίωνα, αλλά έκανε τα ίδια που κάνει η κυβέρνηση της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή».

Περί Αρχιεπισκόπου Ευστρατίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιος,  κατά κόσμον Ιβάν Βολοντιμίροβιτς Ζόρια γεννήθηκε στο Τσερκάσσι της Ουκρανίας στις 21 Οκτωβρίου 1977. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (του Πατριαρχείου Κιέβου) το 2001. Στις 12 Απριλίου 1998 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Απριλίου 1998 και Πρεσβύτερος στις 4 Ιουνίου 2000. Στις 4 Φεβρουαρίου 2007 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 25 Μαΐου 2008 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βασιλικώβου, Βικάριος της Επισκοπής Κιέβου. Στις 13 Μαΐου 2011 τοποθετήθηκε Επίσκοπος Μπογουσλάβου, Βικάριος της Επισκοπής Κιέβου. Στις 23 Ιανουαρίου 2012 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2018 στη δικαιοδοσία της νεοσύστατης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: