e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Β΄ Χαιρετισμοί 2022 στην Παναγία Σουμελά East Keilor της Μελβούρνης

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς», υπογράμμισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της Ενορίας της Παναγίας Σουμελά, στο East Keilor της Μελβούρνης, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στον Ι.Ν. Παναγίας Σουμελά την πρώτη ημέρα της τριήμερης ποιμαντικής περιοδείας του στην Πολιτεία της Βικτώριας και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε η Παναγία στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με τη συγκατάθεσή Της να κυοφορήσει και γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Αναλύοντας τους στίχους από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, εστίασε μεταξύ άλλων στη φράση: «Χαίρε σκέπη του κόσμου, πλατυτέρα νεφέλης», για να εξηγήσει στο εκκλησίασμα ότι η χρήση του όρου «νεφέλη» συνδέεται με τη «νεφέλη» που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου, στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία είχε καλύψει και προστατέψει τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η Παναγία, λοιπόν, ως «πλατυτέρα νεφέλης», σκεπάζει όλη την ανθρωπότητα και προστατεύει σαν μάνα όλα τα παιδιά του κόσμου, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος. Παρότρυνε δε τους πιστούς, σε όλες τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν να έχουν εμπιστοσύνη και να προσεύχονται στην Παναγία.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε την πνευματική χαρά που βιώνουν οι πιστοί ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, μια δυνατότητα την οποία αποκτήσαμε χάρη στη συγκατάθεση της Παρθένου Μαρίας κατά το γεγονός του Ευαγγελισμού. «Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της χαράς», υπογράμμισε και επισήμανε: «Άνθρωποι οι οποίοι σκορπίζουν τη μιζέρια, τη θλίψη, την κατάθλιψη, δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κληρικοί, Επίσκοποι, Αρχιεπίσκοποι οι οποίοι είναι πιεστικοί και πιστεύουν ότι με την πίεση κάποιος θα προκόψει στην πνευματική ζωή, επίσης δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας. Είναι βίωμα ειρήνης. Είναι βίωμα χαράς».

«Η χαρά είναι μια εσωτερική υπόθεση», εξήγησε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι δεν εξαρτάται και δεν εξασφαλίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. «Μπορεί κάποιος να είναι πολύ πλούσιος και να μην είναι χαρούμενος», τόνισε, «ενώ μπορεί κάποιος να είναι πολύ φτωχός, αλλά να είναι πάρα πολύ χαρούμενος». «Μπορεί να δείτε καρκινοπαθείς και να είναι χαρούμενοι επειδή πιστεύουν στον Χριστό», επισήμανε, «και να δείτε ανθρώπους που είναι υγιέστατοι, αλλά έχουν μία θλίψη και μία μιζέρια στη ζωή τους. Διότι, χωρίς τον Χριστό η ζωή του ανθρώπου δεν νοηματοδοτείται. Η χαρά στην Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται από τον Χριστό και όσοι έχουν τον Χριστό, αυτοί έχουν χαρά, πέρα από οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη ζωή τους».

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς να προσπαθούν να ζουν την πνευματική ζωή της Εκκλησίας, χωρίς να προσβάλλουν και να στερούν τη χαρά από τους συνανθρώπους τους, είτε με τον φθόνο, είτε με την αδικία, είτε με την κατάκριση και τη συκοφαντία. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Παναγίας, η οποία παρέμεινε αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού, χωρίς να προτάξει το δικό της θέλημα και χωρίς να κατακρίνει κανέναν, ακόμα κι όταν έβλεπε να βασανίζουν και να σταυρώνουν το παιδί της.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του με μία διδακτική ιστορία από τον βίο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, απόσταγμα της οποίας είναι η επιταγή να ασχολείται κανείς με τα δικά του αμαρτήματα, προτού ασχοληθεί με τα αμαρτήματα των άλλων. «Αν δε δούμε τα δικά μας λάθη, δε θα προκόψουμε στην πνευματική ζωή», σημείωσε συμπερασματικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ενώ ευχήθηκε στους πιστούς καλό αγώνα στο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.






Δεν υπάρχουν σχόλια: