e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ιεροσόλυμα: Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα προέκυψαν από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο δάπεδο της Ροτόντας στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου, οι τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες (Ελλήνων, Λατίνων, Αρμενίων) επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ροτόντας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του δαπέδου πέριξ του Ιερού Κουβουκλίου.

Αναλυτικότερα, οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα παρακάτω νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα περιγράφει ο Dr. Theo Mitropoulos σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

1. Αποκαλύφθηκε το νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας μετά την αφαίρεση των Λίθινων πλακών του 1810. Αμέσως κάτω από το δάπεδο φάνηκε ο φυσικός βράχος, ο οποίος έχει λαξευθεί από τους τεχνικούς της Κωνσταντίνειας φάσης (4ος αιώνα), προκειμένου να γίνει η έδραση της Ροτόντας.

2. Αποκαλύφθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή του αρχαιολόγου Virgilio Corbo στο νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας με την αφαίρεση της πλάκας από οπλισμένο σκυρόδεμα που κάλυπτε την ανασκαφή στην περιοχή αυτή.

3. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την νοτιοδυτική θεμελίωση του ναού που οικοδόμησαν οι Ρωμαίοι μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο εντός του Πανάγιου Τάφου από τους Χριστιανούς.

4. Η έδραση της θεμελίωσης του σημερινού κουβουκλίου (1810) έχει πραγματοποιηθεί πάνω σε θεμελίωση της δεύτερης Κωνσταντίνειας φάσης από μαρμάρινες πλάκες πάχους 8-10 εκ., κατά την οποία ο θεατός φυσικός βράχος του μνημείου αυτού, θα προστατευθεί περιμετρικά με την χρήση 8 κιονίσκων και μεταλλικού κιγκλιδώματος, όπως αναπαριστάται στην Capsula Samangher (5ος αιώνας).

5. Στο νότιο αποκαλυφθέν τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας επί του φυσικού βράχου διακρίνονται τα ίχνη και άλλων τάφων, γεγονός που αποδεικνύεται ότι η περιοχή αυτή του εγκαταλειμμένου λατομείου κατά την Ιουδαιοχριστιανική περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο.

6. Στο νότιο αυτό αποκαλυφθέν δάπεδο της Ροτόντας και πλησίον της ανασκαφής του V.Corbo βρέθηκε φρεάτιο διακοσμημένο με μαρμαροθετήματα (opus sectile).

Επισημαίνεται ότι οι ανασκαφικές εργασίες οι οποίες προχωρούν τμηματικά θα αποκαλύψουν και το υπόλοιπο τμήμα του δαπέδου της ροτόντας εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: