e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Η ρωσική εισβολή στην Αφρική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο site της ρωσικής «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής»:

«Την 1η Φεβρουαρίου 2023, η Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής έλαβε πιστοποιητικό κρατικής εγγραφής στην Κένυα.

Επί του παρόντος, η Αφρικανική Εξαρχία έχει εξασφαλίσει νόμιμα την παρουσία της σε έξι χώρες της Μαύρης Ηπείρου. Προηγουμένως, πιστοποιητικά κρατικής εγγραφής έχουν ληφθεί στη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ουγκάντα, τη Νιγηρία και την Τανζανία».

Η Ρωσική Εκκλησία, λοιπόν, συνεχίζει την εισβολή της στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μεθοδευμένα, συστηματικά, χωρίς την παραμικρή αναστολή.

Προφανώς, σκοπός της Ρωσικής Εκκλησίας είναι να κυριαρχήσει παντού στην Αφρική, διαμορφώνοντας έναν νέο χάρτη της Ορθοδοξίας. Αυτό σημαίνει πως έχοντας εξασφαλίσει την κρατική αναγνώριση, θα κινείται με άνεση, αναπτύσσοντας δράση σε όλα τα επίπεδα.

Όσο δεν υπάρχει αντίδραση από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για την ρωσική εισβολή στην Αφρική, η Ρωσία θα εδραιώνεται καθημερινά.

Άραγε, αυτή η κατάσταση δεν θα οδηγήσει – αργά ή γρήγορα – και άλλες Εκκλησίες στην δημιουργία παράλληλων δικαιοδοσιών στην Αφρική;

Πάντως, ο ρώσος “έξαρχος”, ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας, συναντάται αυτές τις μέρες στην Μόσχα με αντιπροσωπεία της Αιθιοπικής Εκκλησίας – φυσικά παρών και ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος.

Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υπέγραψε, λέει κοινό υπόμνημα της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αιθιοπικής Εκκλησίας. Έγγραφο που περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη καθενός από τους τομείς διμερούς συνεργασίας και θα υποβληθεί προς έγκριση από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον Πατριάρχη Αιθιοπίας Abuna Matthias.

Νομίζω πως οι Ορθόδοξοι δεν παρακολουθούν αυτή την αυτόνομη πορεία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, σε όλα τα επίπεδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: