e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η Σύνοδος των εν Ουκρανία Αρχιερέων του Πατριαρχείου Μόσχας στηρίζει τους Επισκόπους που κατηγορούνται για συνεργασία με τον εχθρό

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) στη Θεοφάνεια (τοποθεσία στο Κίεβο) δήλωσε ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται, γι’ αυτό κάλεσε τους πιστούς και τους «με νομικά μέσα». «Λόγω του γεγονότος ότι η κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό […] αποφασίστηκε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (σ.σ.: σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά νομικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας).

Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) απηύθυνε επίσης έκκληση προς τον κλήρο και όλους τους πιστούς, καλώντας τους «να αποφύγουν τη βία και την ανομία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους». Η έκκληση αναφέρει ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) «δεν διαιρεί το ποίμνιό της ανάλογα με τις πολιτικές ή κοινωνικές προτιμήσεις».

Επιπλέον, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) είναι δυσαρεστημένη με την εκροή ενοριτών και τη μετακίνηση ενοριών προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αποκάλεσαν αυτές τις διαδικασίες «επιδρομές». Σύμφωνα με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας), όλοι όσοι εμπλέκονται στην ενοποίηση των ενοριών με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα, «είναι ξεκάθαροι πνευματικοί εχθροί του ουκρανικού κράτους, οι ενέργειες των οποίων μόνο βαθαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) δηλώνει «συγκλονισμένη» από τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών και πιστεύει ότι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου θα προστατευτεί από τους «παραβάτες» που εκπροσωπούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αντί να καταδικάσει τους συνεργαζόμενους με τους Ρώσους εισβολείς επισκόπους, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) τους υπερασπίζεται στο υψηλότερο επίπεδο και ευχαριστεί όλους εκείνους που υποστηρίζουν τους «διωκόμενους» επισκόπους. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι «οι επίσκοποι που υπόκεινται σε ποινικές διώξεις και περιορίζονται βίαια στην επικοινωνία τους με το ποίμνιό τους χρειάζονται σήμερα ιδιαίτερη προσευχητική υποστήριξη».

Επίσης, δεν αναγνωρίζουν τις κατηγορίες για συνεργασία με τον εχθρό και αντιουκρανική δράση, καθώς «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία στους δικαστικούς φακέλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους δεν αναφέρουν καθόλου τη Ρωσική Ομοσπονδία, τους Ρώσους εισβολείς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες αμάχους και κατέλαβαν τα ουκρανικά εδάφη. Αντίθετα, όλη η κριτική και η καταδίκη στρέφεται στις ενέργειες των ουκρανικών αρχών και σε όσους «διώκουν» την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) ή τους επισκόπους που συνεργάστηκαν με τον εχθρό.

Η δήλωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) δίνει έμφαση στα «ένδικα μέσα» τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μπορεί να εγείρει υποψίες για τη χρήση πολιτικής και νομικής πίεσης στη διαδικασία της μετάβασης ενοριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σε γενικές γραμμές, η δήλωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) γίνεται από μια θέση σύγκρουσης και όχι κατανόησης, η οποία δεν συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για πιθανές ενέργειες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, μέσω διαλόγου και συμβιβασμού.

Έτσι, το κείμενο φαίνεται να είναι μονόπλευρο και όχι αντικειμενικό. Ενώ θα ήταν προτιμότερο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων και όχι μόνο στην προστασία των συμφερόντων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) και των συνεργαζόμενων με τη Ρωσία επισκόπων. Φαίνεται ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) δεν επωφελείται από τον διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Επίσης, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να διακόψουν οριστικά και ξεκάθαρα τους δεσμούς με τη Μόσχα. Αντιθέτως, η ηγεσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) αισθάνθηκε ότι δεν θα είναι πλέον «απαγορευμένη» και επομένως θα μπορούσε να «αναπνεύσει ελεύθερα» και να μιλήσει άφοβα για «επιδρομές» και «διώξεις» αφήνοντας στην άκρη τις υποσχέσεις για ρήξη με το Πατριαρχείο Μόσχας για όταν τα πράγματα γίνουν πραγματικά δύσκολα.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: