e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βία, τον γάμο ιδίου φύλου, την Ομογένεια

22 Δεκεμβρίου 2023 | Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη σημερινή μεγάλη Χριστουγεννιάτικη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» τιμά με αποκλειστική συνέντευξη, ο εκ των πλέον λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Ορθοδοξίας γενικότερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδού τι είπε:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, Αγιες μέρες, ένσαρκη παρουσία του Θεού ανάμεσά μας. Τί σημαίνει αυτό σήμερα και για τον σημερινό άνθρωπο;

Μητρ. Χρυσόστομος: Κατ’ αρχήν το ίδιο το γεγονός της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και της φανερώσεώς του μέσα στην ιστορία και τον κόσμο είναι ένα γεγονός καθοριστικό. Βλέπετε ότι διασώζεται μέσα στην ιστορία του κόσμου μια εποχή Προ και Μετά Χριστού, που σημαίνει ότι Χριστός γενόμενος άνθρωπος έκανε μία τομή στην Ιστορία, άλλαξε την πορεία και τον ρουν της. Εδωσε μία άλλη προοπτική σ’ αυτή την Ιστορία και συγχρόνως νοηματοδότησε με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτά που είχε μέχρι τότε την ίδια τη ζωή του ανθρώπου και τον σκοπό και τον προορισμό της ανθρώπινης κοινωνίας.

«Ε.Κ.»: Σε ποια κατάσταση αφήνει ο χρόνος που εκπνέει την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική κοινωνία γενικότερα;

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προΐσταται της Ιερής Ακολουθίας του Επιταφίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μητρ. Χρυσόστομος: Επειδή τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την Πολιτεία στο χώρο της Ελλάδος είναι συνάλληλα, συνεργαζόμενα και το ένα περιχωρείται από το άλλο, θεωρώ ότι τα προβλήματα του κόσμου πρέπει και είναι να καταστούν και προβλήματα της ίδιας της Εκκλησίας. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που βιώνει η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι η βία, η ενδοοικογενειακή, η κοινωνική, η οπαδική, η βία η οποία καθορίζει τις διανθρώπινες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και ακόμα και ο βιασμός της φύσεως όταν πλέον αναπτύσσεται τάση αμφισβήτησης της οικογένειας ως ενός πυρήνα σχέσεων ετεροφύλων και όχι ομοφύλων όπως κάποιοι επιδιώκουν να εφαρμόσουν. Η Εκκλησία, λοιπόν, πρέπει και το κάνει νομίζω, να δίνει πάντοτε εκείνο το στίγμα το οποίο έχει τη βάση του στη Χριστιανική διδασκαλία, στο μήνυμα του Ευαγγελίου και που έχει καθιερωθεί, έχει δοκιμασθεί κι έχει εμπεδωθεί μέσα στην Παράδοση των Πατέρων της Εκκλησίας.

«Ε.Κ.»: Εχοντας αγγίξει αυτό το θέμα, πού νομίζετε θα φθάσει η εξαγγελθείσα θεσμοθέτηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου;

Μητρ. Χρυσόστομος: Νομίζω ότι αυτό θα κατοχυρωθεί νομοθετικά, είναι θέμα χρόνου, αλλά θεωρώ ότι φέρει αρκετούς κλυδωνισμούς στην κοινωνική συνοχή, στην ενότητα του κόσμου και κυρίως θα αναγκασθεί η Εκκλησία με έναν επίσημο τρόπο, όπως είναι το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να αντισταθεί εκφράζοντας το πραγματικό περιεχόμενο της διδασκαλίας της Εκκλησίας και το τι είναι οικογένεια, ποιος ο θεσμός της οικογένειας και το ποίος είναι ο ρόλος των γονέων σε σχέση με τα παιδιά, αλλά και η σχέση των παιδιών σε σχέση με τους γονείς.

«Ε.Κ.»: Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης είναι παντρεμένος με άντρα. Τι σημαίνει αυτό για τον θεσμό της οικογένειας όπως επί αιώνες τον ξέρουμε και βιώνουμε;

Μητρ. Χρυσόστομος: Βόμβα στα θεμέλια του κύτταρου της ελληνικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια. Ο συγκεκριμένος κύριος ήλθε στην Ελλάδα μέσα από μία διαδικασία ενός κόμματος, κατέστη πρόεδρος αυτού του κόμματος και μέσα από τον τρόπο με τον οποίον εμφανίσθηκε μέσα στην ελληνική κοινωνία ήταν μια στάση για να οδηγήσει και να σπάσει τα υφιστάμενα ταμπού. Το πρόβλημα της Εκκλησίας δεν είναι το ταμπού, αλλά ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύεται, αμφισβητείται, διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε το φαινόμενο του Γεροντισμού, που κυριολεκτικά γέμισε η Ελλάδα με τις γνωστές προφητολαγνείες και μελλοντολογίες, περιφορές εικόνων, λειψάνων και αντικειμένων, ακόμα κάστανου;

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εντρυφά στα Πατερικά Κείμενα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μητρ. Χρυσόστομος: Αυτά είναι υποκατάστατα μιας θρησκευτικότητος όπου λείπει η κανονική πίστη και κατανοείται από όλους αυτούς ως θρησκοληψία, μαγεία. Λείπει η έννοια της κοινωνίας των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και οδηγεί τον άνθρωπο να εξαρτάται από ένα πρόσωπο, τον «Γέροντα». Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος επειδή αισθάνεται ανασφαλής αναζητά μία προστασία μεταφυσική σε όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους μιας λανθασμένης πλασματικής θρησκευτικότητος που όμως δεν είναι η αλήθεια. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την Εκκλησία διότι στα αμέσως επόμενα χρόνια η Εκκλησία θα βιώσει τέτοιου είδους εκφράσεις και εκφάνσεις που θα τείνουν να την υποκαταστήσουν.

Υπάρχει ανάγκη κατήχησης του κόσμου. Θα πρέπει να ξαναγράψουμε μια κατήχηση της Εκκλησίας με ένα σύγχρονο λόγο και σύγχρονη παραστατικότητα, που ο άλλος θα διαβάζει και θα κατανοεί τί σημαίνει να πιστεύει στον Χριστό και να είναι μέλος της Εκκλησίας Του.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής;

Μητρ. Χρυσόστομος: Η Ευρώπη σήμερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ έχει χάσει την ταυτότητά της, στην Ελλάδα τείνουμε να χάσουμε αυτή την ταυτότητα, ακόμα δεν την έχουμε χάσει λόγω ακριβώς της αρμονικής συνύπαρξης, συναλληλίας και συναντίληψης Κράτους και Εκκλησίας. Οι ομογενείς καλούνται να είναι οι ουσιαστικοί πρέσβεις της Ελλάδας στη χώρα που βρίσκονται, να φανερώνουν και εκφράζουν το περιεχόμενο της ταυτότητας του Έλληνα, όχι με την έννοια του εθνικισμού, αλλά του πατριωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: