e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Το Μορφωτικό Κέντρο Βανάτου "Αληθώς" θα βραβεύσει τους διπλωμάτες Ιωάννη και Μαρίνα Βράιλα (1.9.2024)


Όπως είναι ήδη γνωστό, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" της Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω, πολιτισμικός θεσμός της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, καθιερωμένος και καταξιωμένος ήδη στην τοπική κοινωνία της νήσου μας, προβαίνει πλέον σε απονομές τιμητικών διακρίσεων σε επιφανή πρόσωπα, τα οποία διαπρέπουν στον τομέα ενασχόλησής τους και συνδέονται -με κάποιο τρόπο- με το Βανάτο και τις ενοριακές εκφάνσεις του.

Έτσι, τα επόμενα δυο Βραβεία "Αληθώς" θα απονεμηθούν την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου (στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, περί ώρα 10 π.μ.), σε δυο κορυφαίες προσωπικότητες της Διπλωματίας, οι οποίοι εκ πατρός και μητρός διατηρούν κατοικία στο Βανάτο και ήδη διαπρέπουν διεθνώς. Πρόκειται για τα Αδέλφια Ιωάννη και Μαρίνα Βράιλα, διακεκριμένους διπλωμάτες και υποδειγματικούς ανθρώπους, τέκνα των μακαριστών συντοπιτών μας, του πρέσβεως Λεωνίδα και της Αριάδνης-Μαρίας Βράιλα. 

Τόσον οι γονείς, όσον και οι δυο βραβευόμενοι, ξέχωρα από την διακριτική και καθοριστικής σημασίας για το Βανάτο, τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα παρουσία τους, βοηθούσαν και βοηθούν το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας, έχοντας μόνον καλό και ενισχυτικό λόγο να διατυπώσουν, τόσο για τον Εφημέριο, όσο και για τη σύνολη υπερπροσπάθεια των εκκλησιαστικών ανθρώπων της μικρής πατρίδας τους (εννοείται εδώ η Ενορία Βανάτου) να ισχύσουν και να παράξουν έργο, σ' έναν τόπο με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς -ακόμη και ακόμη- ισχύει για το νησί μας, ο προφητικός λόγος του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου, εκπεφρασμένος προ δεκαετιών: "[...] η Ζάκυνθος ένα φλουρί που το τσακίζει ο τουρισμός".

Τα Αδέλφια Βράιλα δεν είναι οι τυχόντες: Ο μεν Ιωάννης Βράιλας είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια θέση επίζηλη, ευθυνοφόρα και πολυαπαιτητική, η δε Μαρίνα Βράιλα, έχοντας υπηρετήσει σε πολλά διεθνή διπλωματικά πόστα, σήμερα είναι σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό. [Διαβάστε τα συνοπτικά βιογραφικά τους, που ακολουθούν].

Τα Αδέλφια Βράιλα, όπου και αν βρεθούν, όσο ψηλά και αν ανέβουν, δεν λησμονούν την Ποιότητα της Ανθρωπιάς, την ιδεατή Ζάκυνθο των Αγίων και των Ποιητών, το Βανάτο των παιδικών χρόνων τους, την σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή στην Παναγούλα και τη Φανερωμένη Βανάτου, τις χρείες των αναξιοπαθούντων του τόπου τους, τη σύγχρονη πνευματική ζωή της Ζακύνθου κ.ο.κ.

Άξιον και δίκαιον εστί, λοιπόν, να αναγνωρίζονται οι άξιοι εκ των συμπολιτών μας, οι οποίοι διατηρούν τον "εσωτερικό άνθρωπό" τους (Ρωμ. 7,22), σώο, αβλαβή και αναπεπταμένο έναντι των θορύβων και παραρριπισμών του αιώνα μας του απατεώνα!


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΑΪΛΑ

Γεννήθηκε το 1962.

1984: Πρακτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Τμήμα της Γενικής Γραμματείας που παρακολουθούσε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

1985-86: Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

1986-88: Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για τις σχέσεις Ε.Κ. - Τουρκίας και Ε.Κ. - Κύπρου.

1988-89: Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για τις ανάγκες της τότε Ελληνικής Προεδρίας (β' εξάμηνο 1988), ως εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας Μεσόγειος.

1989-91: Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού.

1992-96: Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας (και επίσης συντόνισε την επιτόπια Ελληνική Προεδρία το α' εξάμηνο 1994).

1996-99: Σύμβουλος Πρεσβείας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τεχεράνη.

1999-2003: Ευρωπαίος Ανταποκριτής στην τότε Α11 Διεύθυνση ΚΕΠΠΑ, υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, όλων των συναφών λεπτομερειών της συμμετοχής της Ελλάδας στην Τρόικα (β' εξάμηνο 2002) και της Ελληνικής Προεδρίας του α' εξαμήνου 2003.

2004-09: Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες στη ΔΕΕ και την ΕΕ, πρώτα ως Αναπληρωτής Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας και ύστερα ως Συντονιστής Εξωτερικών Σχέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2009-11: Πρεσβευτής - Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτoν.

2011-16: Επελέγη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στη θέση του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη.

2016-17: Αποσπασθείς από την ΕΥΕΔ στη θέση του Διπλωματικού Συμβούλου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

2017-2019: Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

10.1.2020: Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Βρυξελλών. Είναι έγγαμος με την Χριστιάνα Μπουρλογιάννη και έχει τρία παιδιά (Λεωνίδα, Αλέξανδρο και Θεοδώρα), τα οποία και αυτά τρέφουν μεγάλη αγάπη για τη Ζάκυνθο. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΡΑΪΛΑ

Η Μαρίνα Βράιλα ξεκίνησε να δουλεύει τον Μάρτιο 2024 ως Πολιτική Σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του Μεσανατολικού. 

Εργάζεται στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την ίδρυσή της το 2011, σε σημαντικές θέσεις όπως:

- Σύμβουλος Πρεσβείας στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κίνα, με ειδίκευση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, και την πολιτική της Κίνας στην Αφρική και την Μέση Ανατολή (Πεκίνο 2012 - 2016).

- Πρεσβευτής Σύμβουλος, Διευθύντρια του Πολιτικού Τμήματος στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο (Κάιρο, 2019 - 2022).

Έχει θητεύσει σε διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θεσμικά ζητήματα, τις εξωτερικές σχέσεις και τα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση) διεθνείς σχέσεις, με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά Θέματα, στο London School of Economics.

Μιλάει πέντε γλώσσες, και μεταξύ άλλων αγαπάει ιδιαίτερα την ελληνική λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: