e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Φανερωμένη Βανάτου: 1η Παράκληση Δεκαπενταύγουστου 2024


Εσπέρας της Πέμπτης, 1ης Αυγούστου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η 1η εφετινή Παράκληση του Δεκαπενταύγουστου προς την Θεομήτορα. 

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: 1η Παράκληση 15αύγουστου '24

Την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας.

Επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Για την πρόοδο των εργασιών συντήρησης οι οποίες εκτελούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, ενημερώθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βέροια: Η θερινή πανήγυρη του Οσίου Αντωνίου | Νέος Αρχιδιάκονος

Με την ευκαιρία της θερινής πανηγύρεως του Οσίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας, την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024 το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Αντωνίου στη Βέροια.

Νέος Κυβερνήτης Αλεξανδρείας προς Πατριάρχη κ. Θεόδωρο: «Είστε συμπολίτης εξέχων και αγαπητός»

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, υπεδέχθη την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην έδρα του, σήμερα, 1 Αυγούστου 2024, ο νέος Κυβερνήτη της Πόλης, Εξοχώτατος Αhmed Khalet, συνοδευόμενο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας.

Νικόλαος Καβάσιλας: Εις την Πάνδοξον Κοίμησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Παναχράντου Θεοτόκου


Aπό την έκδοση «Η Θεομήτωρ». Κείμενο - Μετάφραση - Εισαγωγή - Σχόλια: Παναγιώτης Νέλλας (+). Έκδ. 4η Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1995.

Kανείς νομίζω δεν αγνοεί ότι σπουδαιότερος αγώνας ρητορικής εγκωμιαστικού λόγου δεν μπορεί να υπάρξη από αυτόν εδώ, εάν βέβαια ήθελε προσπαθήσει κανείς να τηρήση τα καθιερωμένα και πρέποντα. Εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι τόσο περισσότερο να επιδιώξω στην προκειμένη περίσταση τον πρέποντα λόγο, όσο νομίζω ότι όλοι μεν οι άνθρωποι οφείλουν ασφαλώς αυτό τον άθλο των εγκωμίων προς την Παρθένο, πλην όμως ούτε είναι καν δυνατόν να ελπίζουν ότι θα ανταποκριθούν με τα εγκώμιά τους στο μεγαλείο της πραγματικότητας. Γι' αυτό ακριβώς δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορήσουν για τόλμη. Γιατί πού υπάρχει τόλμη; Το να καταπιάνεται βέβαια κανείς με υψηλά θέματα και να εγκαταλείπη την προσπάθεια εμπρός στο ενδεχόμενο μιας ήττας δεν θα ήταν λογικό. Πράγματι κανείς απολύτως δεν θα μπορούσε να κατηγορήση όσους υστέρησαν στον αγώνα τον οποίο κανείς δεν είναι δυνατόν να κερδίση. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθή υποχώρηση ή ήττα ό,τι είναι έκτος ευθύνης και κατηγορίας; Αφού λοιπόν προσήρμοσα το λόγο με τις δυνάμεις μου, θα πλέξω το εγκώμιο της Παρθένου, προσθέτοντας ότι δεν το επιχειρώ αυτό για να κάμω γνωστές στους ακροατές τις χάριτες της Παρθένου που τυχόν αγνοούν, γιατί δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε ν' αγνοή το κοινό αγαθό, αλλά για να κάμω, με την ανάμνηση της αιτίας της σωτηρίας μου, καλύτερη την ψυχή, σε όσους βέβαια είναι τούτο δυνατόν, αφού θυμηθώ και τη δική μου σωτηρία. Γιατί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μου φαίνεται ότι όλοι ύμνησαν την Παναγία και δεν υπάρχει κανείς που να μην έκαμε αυτόν τον αγώνα, επιτυγχάνοντας βέβαια άλλος λιγώτερο και άλλος περισσότερο το σκοπό του. Γιατί είναι πολυύμνητη η Παρθένος όχι μόνο αφότου γεννήθηκε, αλλά και πριν ακόμη χαρισθή στους ανθρώπους.

Φανάρι: Η εορτή της Αγίας Σολομονής

Εορτάστηκε την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, στο Φανάρι, η μνήμη της Αγίας Σολομονής, της οποίας το ιερό λείψανο φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και εξετέθη προς προσκύνησιν υπό των πιστών.

Περιληπτική Διακήρυξη Μονής Σπηλαιωτίσσης Oρθωνιών


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ Υας ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΗΣ ΟΡΘΩΝΙΩΝ

 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 Δημοσίου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού

 με κλειστές έγγραφες προσφορές


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

«Εκμίσθωση ακινήτου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή τμήματος τέτοιου σταθμού και την εκμετάλλευση αυτού (φωτοβολταϊκού σταθμού ή τμήματός του)»

Το άσπρο βαλιτσάκι

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Νησιώτης στην καταγωγή ο Νικήτας, αλλά ζούσε στην πρωτεύουσα από  17  χρονών. Οι γονείς του, παρέμειναν στην επαρχία. Εύπορη η οικογένεια και μοναχοπαίδι. Οι γονείς, καθηγητές Γυμνασίου και οι δύο, αλλά μέχρι που παντρεύτηκαν, αδιόριστοι.

Orthodox-Lutheran Common Statement on the Filioque

Renewed focus on original wording of Nicene Creed will “contribute to the healing of age-old divisions” 

30 July 2024

GENEVA, Switzerland and ISTANBUL, Türkiye

The Lutheran World Federation (LWF) and the Orthodox Church have issued a joint statement on the addition of the Filioque clause to the Nicene-Constantinopolitan Creed, a theological issue that has divided the Eastern and Western Church traditions for almost a thousand years. 

Η Παναγία και το "μενούνγε". Μια μεταφραστική αστοχία

Του Στέργιου Ν. Σάκκου, Ομοτ. Καθηγητού Α.Π.Θ.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας (http://www.oodegr.com) 

[Όλοι σχεδόν οι Προτεστάντες, αρνούνται τον όρο: "Παναγία", και αρνούνται να δώσουν στην Παναγία την ύψιστη τιμή, μεταξύ όλων των άλλων αγίων. Ένα επιχείρημα λοιπόν που χρησιμοποιούν συνήθως, είναι το εδάφιο που θα εξετάσουμε εδώ. Νομίζουν ότι ο Ιησούς "διόρθωσε" κάποια γυναίκα που μακάρισε τη μητέρα Του, σαν να μην ήθελε Εκείνος να τιμάται η μητέρα Του. Όμως το εδάφιο λέει πολύ διαφορετικά πράγματα. Και για την ανάλυση του εδαφίου αυτού, θα επιστρατεύσουμε το απόσπασμα από κείμενο του καθηγητού Στέργιου Ν. Σάκκου που ακολουθεί.]