e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ο Νίκος Μπιάζης στο "Αληθώς" μνημονεύοντας εικαστικά τους Σεισμούς του 1953


Σήμερα (12.8.2024) η Ζάκυνθος μνημόνευσε τη χαμένη (ανεπιστρεπτί) αίγλη της, η οποία ολοκάηκε κατά τη Σεισμοπυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 1953. Δηλαδή, 71 χρόνια προσπάθειας αποκατάστασης των κατεστραμμένων και αναδόμησης του προσώπου της, μάταια ωστόσο... Βέβαια, η ελπίδα χρειάζεται να μη σβήνει και συνήθως από τις στάχτες αναγεννάται ο πόθος για Ζωή!

Μονή Ιβήρων Αγ. Όρους: “Απαράδεκτο το κείμενο Μαξίμου Ιβηρίτου”

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους σχετικά με δημοσίευμα του γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου, το οποίο η Γεροντική Σύναξη της Μονής κρίνει “ομοφώνως απαράδεκτο”.

Επέτειος 60 ετών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Coventry

Πανηγυρικά εόρτασε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Coventry τα 60 έτη από της ιδρύσεώς της. 

Παραμονή της δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως ετελέσθη Μέγας Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και ανήμερα της εορτής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Θεωροῦμε τὴν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου ὡς «τελευταῖον οὖσαν ἐπ’ αὐτῇ μυστήριον». Ὅλα τὰ γεγονότα ποὺ λαμβάνουν χώρα στὴ μοναδικὴ ζωὴ τῆς Παναγίας, ὑπῆρξαν μυστήρια ἀνερμήνευτα καὶ ὑπέρλογα. Γεννᾶται μὲ τρόπο θαυμαστό, προσφέρεται νήπιο στὸν Ναό, τρέφεται ἀπὸ τὸ χέρι τοῦ ἀρχαγγέλου. Ὑπηρετεῖ τὸ ὕψιστο μυστήριο τῆς Θείας Οἰκονομίας μὲ τὴ συναίνεσή της νὰ σαρκωθεῖ μέσα της ὁ ἴδιος ὁ Θεός. Ἀκολουθεῖ τὸν Υἱό της ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ὣς τὸ τέλος τοῦ σωτηρίου ἔργου του, μέχρι τὸν Σταυρὸ καὶ τὴν Ἀνάσταση. Καὶ μὲ τρόπο ἀληθινὰ μεγαλειώδη διέρχεται τὴ φάση τοῦ θανάτου.

Η συμβολή της Θεοτόκου στο έργο της σωτηρίας του κόσμου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - καθηγητού                                             

Η ιερή μνήμη της Κοιμήσεώς της Παναγίας μας είναι μια καλή ευκαιρία να εκδηλώσει ο ευσεβής λαός των πιστών την αγάπη, τον σεβασμό, και την ευγνωμοσύνη του προς Αυτήν, η Οποία όντας άνθρωπος, αξιώθηκε να γίνει το τιμιότατο θείο δοχείο, το ιερότατο σκεύος, ώστε να δεχτεί τον άπειρο Θεό στο καθαρότατο σαρκίο Της, να κυοφορήσει τον άναρχο και αναλλοίωτο Θεό στην τίμια γαστέρα Της, να θρέψει τον απόλυτα αυτάρκη Θεό από τα παρθενικά Της αίματα, να κρατήσει στα σεπτά Της χέρια τον «αχώρητον παντί». 

π. Παναγιώτη Καποδίστρια: 12 ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ '53 [ποιητική ενότητα]


[Από την ποιητική συλλογή "Mater Dolorosa", εκδ. το δίγαμμα, 2005]

22 φωτο-στάσεις στη σεισμόπληκτη Ζάκυνθο του 1953. Σπάνιες επιχρωματισμένες φωτογραφίες


Βρήκαμε και επιχρωματίσαμε 22 σπάνιες φωτογραφίες από τον ερειπιώνα της πόλης της Ζακύνθου, αμέσως μετά τη φρικτή και καταστροφική Σεισμοπυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 1953.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο παπάς Διονύσιος Μαμφρέδας (+1993) στα ερείπια της Σεισμοπυρκαγιάς 1953


Αμέσως μετά την φοβερή Σεισμοπυρκαγιά του Αυγούστου 1953 και την εξ αυτής ολοκληρωτική Καταστροφή, πολλοί φωτορεπόρτερς από τα διεθνή μέσα ενημερώσεως κατέφθασαν στο ερειπωμένο νησί, αποτυπώνοντας τα χνάρια από τον βηματισμό του Εγκέλαδου. Μεταξύ αυτών των φωτο-αποτυπώσεων ήταν και ο ιερέας Διονύσιος Μαμφρέδας από το Χουρχουλίδι Ζακύνθου, μετέπειτα Εφημέριος Μπανάτου. Ο αοίδιμος παπάς εικονίζεται κάπου ανάμεσα στα ερείπια της χαμένης πόλης του Τζάντε μας.

Αγία Ευδοκία, η φωτισμένη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η εξουσία γενικά φθείρει και διαφθείρει. Χειρότερη απ’ όλες η απολυταρχική εξουσία και ιδιαίτερα η βασιλική, η οποία σε παλιότερες εποχές, ήταν εστία διαφθοράς και ηθικής καταπτώσεως. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Στο χιλιόχρονο Βυζάντιο, την χριστιανική Ρωμανία, οι αυτοκρατορικοί οίκοι ανάδειξαν, πέρα από την όποια κατάπτωση και μια πληθώρα αγίων ανάκτων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι λαμπρύνουν το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησία μας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αγία Ευδοκία, η αυτοκράτειρα και φιλόσοφος, η οποία προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο κράτος, την Εκκλησία και τον πολιτισμό.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Διεθνή Ημέρα Νεολαίας [gr-en]

«Στη νεολαία εμπιστευόμαστε τις ελπίδες και τους οραματισμούς μας για μια Ορθόδοξη μαρτυρία ακτινοβολούσα εντός της πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας, ξεχωρίζουσα σαν πόλη που “οὐ δύναται κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη”», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη σημερινή, Διεθνή Ημέρα Νεολαίας. «Εξ αυτού του λόγου», προσθέτει, «εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας να φέρουμε τις νέες και τους νέους μας πιο κοντά στην Εκκλησία, αλλά πρωτίστως να τους πλησιάσουμε εμείς οι ίδιοι, οι κληρικοί μας, οι Επίσκοποι και η ελαχιστότητά μου, για να τους δώσουμε τον λόγο, να ακούσουμε τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους».