e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγούλα Βανάτου: Ευωδίες βασιλικών κυκλώνουν τον Τίμιο Σταυρό για την Ύψωσή Του

Πανέτοιμος κι ευωδιαστός είναι ο δίσκος (το πατροπαράδοτο "βατσέλι" του ναού), με το πανίερο Ξύλο του Σταυρού περιτριγυρισμένο από βασιλικούς, για την αυριανή ανάμνηση της Υψώσεως του Σταυρού του Χριστού. Αυτή η ημέρα -κατά την εκκλησιαστική παράδοση- φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής, γι' αυτό και οι Ιερείς της Ζακύνθου -κατά το ιδιάζον τυπικό της τοπικής Εκκλησίας- φορούν μοβ άμφια.

Τοπκαπού ΚΠόλεως: Πατριαρχική χοροστασία στον Εσπερινό Υψώσεως του Σταυρού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στον Μ. Εσπερινό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Τοπκαπού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ελπίζει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Την ελπίδα του ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει, εξέφρασε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά την επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις 13 Σεπτεμβρίου 2024, στο ιστορικό κτήριο της Σχολής, με αφορμή την συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυσή της. Όπως είπε, η έναρξη σοβαρού διαλόγου με τις αρμόδιες Αρχές προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι.

Λόγος στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 

«ἔστι γὰρ σωτήριον ἡμῖν τοῦτο τὸ ξύλον, ὅπλον εἰρήνης ἀήττητον τρόπαιον» (οἶκος Τιμίου Σταυροῦ)

Ἡ ἑορτή τῆς Παγκοσμίου Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ, πού πανηγυρικά ἑορτάζουμε σήμερα, συνδέεται μέ δύο γεγονότα.

Πρῶτον, τήν εὕρεση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀπό τήν Ἁγία Ἑλένη (6 Μαρτίου 326 μ.Χ.) καί τά ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως (13 Σεπτεμβρίου 335 μ.Χ).

Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μονή Βατοπαιδίου για την Αγία Ζώνη

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου πανηγυρίζει σήμερα την εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου (π.ε.), η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο Θεομητορικό κειμήλιο από αιώνων στην Μονή.

Όσιος Ιερόθεος Ιβηρίτης: Μια ολόφωτη πνευματική μορφή, που πέρασε από τη Ζάκυνθο


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η αληθινή σοφία, η οποία έχει κύρος και δεν καταπίπτει, είναι η κατά Θεόν σοφία. Αυτή είναι καρπός και δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε ανθρώπους πιστούς και ταπεινούς στην καρδιά, δηλαδή τους αγίους. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας υπερέβησαν την κοσμική σοφία και έφτασαν στο θείο φωτισμό, λάμποντας οι ίδιοι και φωτίζοντας τους άλλους. Μια τέτοια φωτεινή προσωπικότητα, σε μαύρους χρόνους, υπήρξε ο άγιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης, ο οποίος σημάδεψε με την προσωπικότητά του την πνευματική πορεία πολλών ανθρώπων. Υπήρξε ένας φωτισμένος νους, μια ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα. Ένας φωτεινός φάρος στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Μπουγάς, νέος Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Χρυσοβαλάντου Ν. Υόρκης


Την χαροποιό είδηση μεταδίδει μες από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο ηλείος π. Γεώργιος Σταθόπουλος, ως εξής: 

Συνάντηση του Μητροπολίτου Σιγκαπούρης με τον Πάπα Φραγκίσκο

Από την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024, επισκέφθηκε την Σιγκαπούρη ο Πάπας Φραγκίσκος. Τελευταία φορά που η Σιγκαπούρη υποδέχθηκε Πάπα ήταν το 1986.