e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Προσκύνημα στο ιερό νησί της Πάτμου

Όντως προσκύνημα! Μια και ευρισκόμενοι στην ιερή νήσο Πάτμο, δεν μπορούμε παρά να ψαύσουμε εδώ κι εκεί τα ίχνη του Ιερού και το ζωοποιό πέρασμα της θείας Πνοής!

Εδώ βρεθήκαμε καθ' όλη την βδομάδα που πέρασε. Βιώσαμε εμπειρίες έντονες, βαθύτατα πλέον χαραγμένες στο είναι μας! Εκτός κι εντός του Κάστρου της περιώνυμης Μονής η λευκότης, η φαινόμενη και η υπονοούμενη μάς θωπεύει φιλικότατα!

Ο Αρχιμανδρίτης Αντίπας, Καθηγούμενος της περιώνυμης Αυτοκρατορικής Μονής Ιωάννου του Θεολόγου και Πατριαρχικός Έξαρχος της Πάτμου, μάς δέχεται -όλος ευγένεια- στο Γραφείο του.

Στη συνέχεια ξεναγούμαστε στο επιβλητικότατο Καθολικό της Μονής, όπου αμέσως διαπιστώνουμε, ότι το μέσα θησαύρισμα των πάλαι ποτέ πατέρων αυτού του τόπου εξωτερικεύτηκε σ' έργα κορυφαία και πολύτιμα!

Σπουδαία ήταν η ευκαιρία της επίσκεψής μας στη Βιβλιοθήκη της Μονής, άριστα εξοπλισμένη και με την τελευταία λέξη της επιστήμης οργανωμένη, όπου δεν έχει πρόσβαση ο καθένας, για ευνόητους λόγους.

Στο Μέγα Σκευοφυλάκιο της Μονής έργα κορυφαίας τέχνης όλων των εκκλησιαστικών πτυχών: Εικονογραφία, αργυρογλυπτική, ξυλογλυπτική, μαρμαρογλυπτική, κεντητική, χρυσόβουλα, κώδικες, περγαμηνές, αντιγραφές κειμένων κλπ. Δεσπόζον έργο η εικόνα του Ελκόμενου, δια χειρός -μαζί με την ξυλουργημένη της κορνίζα- Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, (Βενετία, αρχές του 16ου αιώνα).

Κορυφαία μας όμως και άκρως κατανυκτική στιγμή η επίσκεψή μας στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου ο Ιωάννης, το 95 μ.Χ. συναπαντήθηκε με τον Αποκαλυπτόμενο Θεό!...

Δέος και αμηχανία εντός του Σπηλαίου... Όλοι σιωπούν εδώ μέσα και προσπαθούν ν' αφουγκρασθούν τα θροΐσματα του Θείου τριγύρω... Ναι, κάπου εδώ αποκαλύφτηκε ο Λόγος!!!...

Μετά την εμπειρία στο Σπήλαιο, επίσκεψη στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή (ίδρυμα Μακαρίου του Καλογερά, το 1713), όπου μάς δέχεται με πολλή χαρά και πλατύ χαμόγελο ο επί 25 χρόνια Διευθυντής της κ. Ματθαίος Μελιανός, ο οποίος έχει διατελέσει και Δήμαρχος Πατμίων.
Εδώ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων, διαπιστώνουμε την παρακμή παρούσα, μια και με τις εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις" μόνον 35 παιδιά φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειό της...


Στην Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου όλα είναι ανθηρά! Εγκαταβιούν σαράντα Μοναχές, ενεργούνται μεγάλα έργα αποπεράτωσης του Μοναστηριού, ενώ η θέα προς το Αιγαίο είναι σκανδαλωδώς ανεμπόδιστη!

Στο Καθολικό της Μονής αυτής μάς δείχνουν το ύστατο έργο της γνωστής στους κύκλους της Βυζαντινής Τέχνης αγιογράφου, μαθήτριας του Φώτη Κόντογλου και μακαριστής πλέον αδελφής της Μονής Ολυμπιάδος Μοναχής. Πρόφθασε να ιστορήσει μόνο το πρόσωπο της Πλατυτέρας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάμε το γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, εορτάζει στην Πάτμο το Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου στα Λουκάκια.

Ο Εφημέριός μας συλλειτούργησε με τον Καθηγούμενο της Πάτμου Αρχιμανδρίτη Αντίπα (συνιδρυτή και κτήτορα του Ησυχαστηρίου) μετά από ευγενική του πρόσκληση.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας διαπιστώνει κανείς τις ιδιαιτερότητες του πατμιακού Τυπικού ως προς την τιμή που αποδίδεται στον Καθηγούμενο. Κρατά πατερίτσα, ψάλλεται ειδική φήμη του, ενώ επέχει θέση Επισκόπου παρότι Πρεσβύτερος στα λειτουργικά, οι δε Πάτμιοι τον αγαπούν πολύ.

Ακολούθησε μικρή (πλουσιότατη όμως εν τοις πράγμασι!) δεξίωση στο Αρχονταρίκι του Ησυχαστηρίου. Όλοι μαζί στην υλική τράπεζα, μετά την ευχαριστιακή!!!

2 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Kοινωνούμε των ξεχωριστών εμπειριών σου στην Πάτμο, αγαπητέ μας Π.Κ., μέσω των θαυμασίων αναρτήσεών σου.

Στα νησιά νομίζω πως η λειτουργική ζωή έχει ένα χρώμα πιο ...ζωηρό και αυθεντικό.

Η μικρή κλίμακα του τόπου βοηθάει στην κοινοτική αντίληψη.

Περιμένουμε κι άλλα πατμιακά...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη αγαπητέ,

Όπως τα λες! Τόπος ιερότητας και απόλυτης αρμομίας. Τόπος με σεβασμό στον εαυτό του εν πρώτοις!

Τα υπόλοιπα πατμιακά στον ΙΣΚΙΟ!!!!!!!!!!