e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ένα φρέσκο ποίημα του Ζαχαρία Στουφή για τον Ούγκο Φώσκολο, με αφορμή την προετοιμαζόμενη εκδήλωση του «Αληθώς» (24.2.2013, 7.30 μ.μ.)



Ζαχαρίας Στουφής

SERIAL LOSER

…Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι
μαζί με τους αιώνες. Σ’ αυτούς απευθύνομαι…
Κ. Καρυωτάκης

Αν και ο ίδιος ο ποιητής που με γέννησε, στο τέλος του έργου με αυτοκτόνησε, εγώ διέσχισα τις λέξεις και τους στίχους, τις έννοιες και τις αξίες, πριν ακόμα μπω στο τυπογραφείο˙ δραπέτευσα. Από τότε μέχρι σήμερα, ζω κατά καιρούς ανάμεσά σας, με διαφορετικά ονόματα, μιας και το Ιάκωβος δεν μ’ άρεσε καθόλου.
Τι κι αν είμαι το πιο ανεξέλεγκτο κατασκεύασμά του; Σε κάθε εκδοχή της ύπαρξής μου σας προκαλώ μια αδικαιολόγητη συγκίνηση, σας εκμαιεύω μια ανεξήγητη αγάπη. Είμαι ο μακελάρης έφηβος που μπαίνει οπλισμένος στα σχολεία –εκεί δεν προλαβαίνω ούτε να αυτοκτονήσω-. Ο χρεοκοπημένος που σπέρνει τον θάνατο στις τράπεζες, ούτε εκεί προλαβαίνω… Η αποχαιρετιστήρια επιστολή μου έχει βρισιές, όχι μετάνοιες, τα πτώματά μου δεν θάβονται ειρηνικά στον λόφο του βιβλίου του, απλώς, μένουν αζήτητα και προσφέρονται για τη διδαχή μιας «επιστήμης», μιας καθυστερημένης ηθικής.

                                                                
[Γράφτηκε την 13/2/2013, με αφορμή την εκδήλωση του ΑΛΗΘΩΣ για τον Ούγο Φώσκολο, στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.
Ζ. Στ.]


Σημείωση του ΑΛΗΘΩΣ: Ευχαριστούμε τον Ζακύνθιο ποιητή ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟΥΦΗ για την ποιητική γραφή του, που αφορά τον μεγάλο Zακυνθινονοϊταλό  Ποιητή  μας Ούγκο Φώσκολο. Μετά χαράς το δημοσιεύουμε, θυμίζοντας σε όλους την μουσικοφιλολογική συνάντησή μας, στην Παναγούλα Μπανάτου, την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, στις 7.30 το βράδυ, για να τιμήσουμε από κοινού τον Ποιητή των Τάφων και των Χαρίτων
Επισημαίνουμε, εξάλλου, ότι το εικαστικό σχόλιο στο ανωτέρω ποίημα, με την μορφή του Φώσκολου, είναι της Ζακυνθινής Ζωγράφου ΕΛΕΝΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗ.

Ένας διαχρονικός τόμος για τα "Ιερά Λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία"

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε και κυκλοφορεί από το 2005 το έργο «Ιερά Λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία». Το έργο τούτο περιλαμβάνει κατ' ουσίαν τρεις επί μέρους εργασίες:
α. Τη μελέτη του διακόνου π. Enrico Morini, Καθηγητού Ιστορίας και Θεσμών της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πανεπιστημίου Bologna της Ιταλίας, με τίτλο «Βενετσιάνικη Λειψανογραφία» [μετάφραση από τα ιταλικά: Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Σωτηριάδη].
β. Τη μελέτη της κ. Χρύσας Μαλτέζου, Διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, με τίτλο «Λείψανα Αγίων στο Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας - Nazione Greca και Cose Sacre», και
γ. Τα Συναξάρια των Αγίων, που αναφέρονται στην παρούσα έκδοση, και μία μικρή μελέτη με τίτλο «Περίγραμμα των σχέσεων Βυζαντίου και Βενετίας μέχρι την Δ´ Σταυροφορία» του Θεοφιλ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, ο οποίος επίσης είχε την επιμέλεια της εκδόσεως και τον καταρτισμό του καταλόγου της πλούσιας βιβλιογραφίας. Τη φωτογράφιση πολλών φωτογραφιών έκανε ο κ. Βασίλειος Νίκας.

Σκοποί της ανά χείρας εκδόσεως, όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, είναι να προβάλλει τους βίους των Αγίων ως πρότυπα για τη σχέση και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο Θεό και να μας γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό, την επιστημονική - ιστορική θεώρηση της «μετακομιδής» των ιερών λειψάνων Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία της Ιταλίας, κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους, το έτος 1204 μ.Χ.

Στο βιβλίο περιέχονται συνολικώς τα Συναξάρια και οι «ιστορικές περιπέτειες» των ιερών λειψάνων 36 Αγίων, Μαρτύρων και Οσίων της Εκκλησίας μας. Σχήμα 19Χ26, σελίδες 363.


Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Πρόλογος.

Α´. «Βενετία: το μικρό Βυζάντιο».

1. Περίγραμμα των σχέσεων Βυζαντίου και Βενετίας μέχρι την Δ´ Σταυροφορία.
2. Βενετία: το «μικρό Βυζάντιο».
3. Ιερά Λείψανα «αγνώστων» αγίων στη Χριστιανική Δύση.
4. Οι περιπτώσεις υπάρξεως «δύο» ιερών λειψάνων ( Ε.Μ.).

Β´. Ιερά Λείψανα στη Βενετία.

1. Λείψανα Αγίων στο ναό του Αγίου Γεωργίου Βενετίας. Nazione Greca και Cose Sacre.
-Άγιος Αθανάσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
-Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός.
-Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης.
-Άγιος Αννιανός, Επίσκοπος Αλεξανδρείας.
-Αγία Βαρβάρα Νικομηδείας.
-Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλήτης.
-Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.
-Άγιοι Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων Σάμου.
-Άγιος Δονάτος, επίσκοπος Ευροίας.
-Αγία Ελένη, η Ισαπόστολος.
-Άγιος Ερμόλαος Νικομηδείας, ο Ανάργυρος.
-Άγιος Ευτύχιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
-Άγιος Ζαχαρίας, πατέρας Ιωάννου του Προδρόμου.
-Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος, ο Στρατηλάτης.
-Άγιος Ισίδωρος Χίου.
-Άγιος Ιωάννης «Δούκας Αλεξανδρείας».
-Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
-Άγιος Κοσμάς ο ερημίτης.
-Άγιος Λέων ο Επίσκοπος.
-Άγιος Λιγόριος.
-Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.
-Αγία Λουκία η Συρακουσία.
-Οσία Μαρία, η μετονομασθείσα Μαρίνος.
-Άγιος Νικήτας ο εκ Γότθων.
-Άγιος Νικήτας Νικομηδείας.
-Άγιοι Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, Νικόλαος ο Θείος και Θεόδωρος.
-Όσιος Παύλος ο Θηβαίος.
-Άγιος Παύλος ο Νέος, του Καϊουμά.
-Άγιος Παύλος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Ομολογητής.
-Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος.
-Άγιοι Σέργιος και Βάκχος.
-Άγιος Σισίννιος, Επίσκοπος Θέου.
-Άγιος Στέφανος ο Πρωτοδιάκονος και Πρωτομάρτυς.
-Προφήτης Συμεών ο Θεοδόχος.
-Όσιος Ταράσιος ο Ερημίτης.
-Αγία Χριστίνα Τύρου.

Σημείωση π. Π. Κ.
Ευχαριστούμε τον θεοφ. Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, ότι από πολλού καιρού μάς έχει πλουτίσει με την αποστολή του εν λόγω περισπούδαστου συλλογικού έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την δική του πρωτοβουλία κι επιμονή, πιστεύουμε δε ότι πρέπει να αποκτηθεί από κάθε φιλάγιο και φιλίστορα αναγνώστη. Θα αποτελέσει πράγματι απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη, τόσο για την επιστημονική διάρθρωσή του και τα άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία που παρέχει, όσο και για την καλαισθησία της εκδόσεως.