e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η τέλεια Θυσία για την πλήρη κάθαρση και σωτηρία των ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 6ης Απριλίου 2014
Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
(Εβρ. θ’   11-14 )

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Από τα αρχαία προχριστιανικά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι με τις θυσίες ταύρων, εριφίων, προβάτων και άλλων ζώων θα έπαιρναν άφεση αμαρτιών από τους θεούς, που τότε πίστευαν. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται θυσίες υγιών και αρτιμελών αμνών κάθε Πάσχα, για να εορτάσουν οι Εβραίοι την απαλλαγή τους από την δουλεία των Αιγυπτίων.
Επίσης, στη γιορτή του Εξιλασμού, θυσίαζαν τράγους, κριάρια και μοσχάρια ως ένδειξη γενικής μετάνοιας του λαού και άφεσης αμαρτιών. Με το αίμα των θυσιών ραντίζονταν, στη σκηνή του Μαρτυρίου, τα Άγια των Αγίων από τον Αρχιερέα.
Όμως καμιά από αυτές τις προχριστιανικές θυσίες, δεν είχε δυνατότητα να εξαγνίσει την ψυχή και να δώσει άφεση αμαρτιών. Όλα αυτά ήταν προσωρινά σύμβολα, τύποι και προεικονίσεις της μοναδικής στην παγκόσμια ιστορία τέλειας Θυσίας, την οποία προσέφερε ο  Ιησούς Χριστός επάνω στον Σταυρό, για την πλήρη κάθαρση και σωτηρία των ανθρώπων.
Αυτή την μεγάλη σωτηριώδη θυσία και αλήθεια τονίζει πάντοτε με σθένος ο μέγας Παύλος. Ο Χριστός, όχι δια μέσου κτισμάτων υλικών (όπως η σκηνή του Μαρτυρίου), αλλά δια μέσου του ιδίου του Σώματός Του προσέφερε την θυσία για την σωτηρία των ανθρώπων.
Το Σώμα Του δημιουργήθηκε εκ της Παρθένου Μαρίας διά Πνεύματος Αγίου και αποτέλεσε τον τελειότερο ναό του Θεού. Ο Κύριος έδωσε το δικό Του Αίμα, δεν χρησιμοποίησε αίμα σφαγμένων ζώων κι έτσι πέτυχε όχι προσωρινή λύτρωση (όπως οι αρχαίοι λαοί), αλλά τέλεια και αιώνια λύτρωση των ανθρώπων.Έτσι η υπέρτατη αυτή Θυσία κατάργησε όλες τις άλλες θυσίες και άνοιξε διάπλατες  τις θύρες του Παραδείσου.
Αυτά ας έχουμε υπ΄ όψιν για όλους μας και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αγίων και των δικαίων,  ιδιαίτερα δε της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και του Γρηγορίου του Σιναΐτου, που σήμερα τιμάμε, οι οποίοι έλαμψαν διά της ευσέβειας, της αγνότητας και της ασκήσεώς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: