e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

5o Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου DELM στο Sibiu, Ρουμανία


Από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στο Sibiu της Ρουμανίας το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Development of Ecumenical Leadership in Mission, σε συνεργασία με το St Andrew’s Biblical Theological Institute (Μόσχα) και το Institute of Ecumenical Research (Sibiu) με την υποστήριξη της ICCO - Kerk in Actie (Ουτρέχτη) με γενικό θέμα «Η θεολογία του Αγίου Πνεύματος: Προσωπική εμπειρία και χαρισματικά κινήματα στις σύγχρονες Εκκλησίες». Καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές και θεολόγοι από διαφορετικές χριστιανικές παραδόσεις συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συζητήσουν ερωτήματα όπως: Τι περιθώριο δίνουν οι παραδοσιακές Εκκλησίες (Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Προτεσταντικές) στην προσωπική (θρησκευτική) εμπειρία και τις εμπειρίες του αγίου Πνεύματος: Με ποιο τρόπο σχετίζονται οι Εκκλησίες αυτές προς τα χαρισματικά κινήματα που υπάρχουν μέσα στους κόλπους τους, αλλά και προς αυτά που εντοπίζονται στις Εκκλησίες των Πεντηκοστιανών; Είναι άραγε δυνατό να συμφιλιωθεί η παραδοσιακή εκκλησιαστική διδασκαλία για το άγιο Πνεύμα και τη θέωση με την εμπειρία του αγίου Πνεύματος που βιώνουν οι πιστοί στις εκκλησίες των Πεντηκοστιανών και στα διάφορα χαρισματικά κινήματα;

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Heleen Zorgdrager (Προτεσταντικό Θεολογικό Πανεπιστήμιο, Amsterdam, «Απίθανοι συνδυασμοί. Προσεγγίσεις στην περί αγίου Πνεύματος θεολογία στο πλαίσιο της φεμινιστικής θεολογίας και στην Ορθοδοξία»), Taras Kurylets (Institute of Ecumenical Studies του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστήμιου, Lviv, «Χαρισματικά κινήματα: Πρόκληση και ευκαιρία για ανανέωση για τους Ελληνοκαθολικούς της Ουκρανίας»), Pavlo Smytsnyuk (Lviv - Oxford, «Το άγιο Πνεύμα, η Ιεραποστολή και η Πολιτική: Πρακτικές συνέπειες της Ορθόδοξης Πνευματολογίας»), Maria Curtean (Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή ‘Andrei Saguna’ Sibiu, «Η Ορθόδοξη λειτουργία ως ο χώρος της εν αγίω Πνεύματι εμπειρίας της Βασιλείας του Θεού και του ιεραποστολικού έργου»), Sergey Chursanov (Αναπληρωτής Καθηγητής, St Tikhon’s Orthodox University, Μόσχα, «Το ανθρώπινο πρόσωπο στην κοινωνία του αγίου Πνεύματος: Μια ορθόδοξη θεολογική προοπτική»), Martin Tamcke (Καθηγητής-Διευθυντής Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και Διαπολιτισμικής θεολογίας, Georg-August-Universität, Göttingen, «Έκσταση. Κάποιοι παραλληλισμοί με την Πνευματολογία στην προοπτική του Thomas Merton»), Dragoș Stefanică (Sibiu, «Μια προσπάθεια προσδιορισμού των χαρισμάτων στις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις. Μια αξιολόγηση από την προοπτική των Πεντηκοστιανών»). Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησε ο επιστημονικός συνεργάτης της Νικόλαος Ασπρούλης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Πνευματολογία και Πολιτική. Ο ρόλος του αγίου Πνεύματος στη διαμόρφωση μιας ορθόδοξης πολιτικής θεολογίας».

Μετά το τέλος του Συνεδρίου έλαβε χώρα η ετήσια συνάντηση των μελών του Δικτύου, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι συνέχισης και επέκτασης του έργου του Δικτύου στην ανατολική Ευρώπη, όπως και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο προσεχές μέλλον με το Δίκτυο για την Οικουμενική Εκπαίδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (NELCEE). Το συντονισμό του τελευταίου έχει αναλάβει από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου δια του κ. Ασπρούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: