e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 20ή εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για τους Τρεις Ιεράρχες



Θαυμάζοντας τα μωσαϊκά του βυζαντινού ναού του Αγίου Στεφάνου στον αρχαιολογικό χώρο Umm ar-Rasas της Ιορδανίας / أم الرصاص

  Ταξιδεύει και φωτο-αποτυπώνει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  
Μεσημέρι 29ης Ιανουαρίου 2014






















































Umm ar-Rasas (αραβικά: أم الرصاص ) είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην Ιορδανία που περιέχει ερείπια από την ρωμαϊκή, βυζαντινή και πρώιμη μουσουλμανική εποχή. Η περιοχή δεν έχει ακόμη ανασκαφεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Ώς τώρα έχουν ανασκαφεί και αναδειχθεί ένα στρατιωτικό στρατόπεδο και αρκετές εκκλησίες. Το Umm ar-Rasas ανακηρύχτηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2004.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη στο χώρο αποτελεί το ψηφιδωτό δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου. Ιστορήθηκε το 785 και ανακαλύφτηκε μετά το 1986. Το τέλεια διατηρημένο ψηφιδωτό δάπεδο είναι το μεγαλύτερο στην Ιορδανία.

Στο κεντρικό μωσαϊκό απεινονίζονται σκηνές από το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ παρακεί απεικονίζονται οι σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, όπως Φιλαδέλφεια (Αμμάν), Μάνταμπα, Ιερουσαλήμ, Ναμπλούς, Καισάρεια, Γάζα κ. ά. Το πλαίσιο του ψηφιδωτού παρουσιάζει πλούσιο διάκοσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες τέσσερις εκκλησίες ανασκάφηκαν σε κοντινή απόσταση με αξιοπρόσεκτα ίχνη μωσαϊκών διακόσμων.