e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στον Συνοδικό Εσπερινό για τον Απόστολο Παύλο στην Κόρινθο














Πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αγίου Απόστολου Παύλου Κορίνθου Συνοδικός Μέγας Ασματικός Εσπερινός για την αυριανή μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ενώ μεταξύ των πολλών Αρχιερέων που συμμετέχουν, βρίσκεται και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ως μέλος της εφετινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Αύριο το πρωί, ο Μητροπολίτης μας θα είναι ο κύριος ομιλητής, κατά την Συνοδική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών, στην Αθήνα. 


Διαχρονικά ο εργάτης του Ευαγγελίου διώκεται και συκοφαντείται

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 29ης Ιουνίου 2014
Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΑΓΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
(Β΄ Κορ. ια΄ 21-ιβ΄ 9)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

[Ο Παύλος εκ Βεροίας εις Πύδναν. Έργο Θεοδώρου Βογδάνου]
Σε όλες τις εποχές και σε όλους τους αιώνες ο ευσεβής άνθρωπος και εργάτης του Ευαγγελίου διώκεται και συκοφαντείται από τους ασεβείς και δόλιους ανθρώπους. Ο ιερός Παύλος άκουσε συκοφαντίες και ύβρεις, το έργο του υπονομεύθηκε πολλές φορές από αιρετικούς και ψευδαποστόλους, που παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ως τάχα γνήσιους κήρυκες του Ευαγγελίου.

Αυτοί κατηγορούσαν διαρκώς τον Παύλο ως ψευδαπόστολο και τον ανάγκασαν παρά τη μεγάλη ταπεινοφροσύνη του να περιαυτολογήσει, όχι για να μεταβάλει τη γνώμη των αθλίων συκοφαντών και διωκτών του, αλλά για να στηρίξει τους γνήσιους χριστιανούς εις την πίστη. Γράφοντας προς τους Κορινθίους, που κατεξοχήν υπέφεραν από τους ψευδοδιδάσκαλους, απαριθμεί και τις περιπέτειές του. Μιλάει για τους κόπους, στους οποίους υποβλήθηκε και για τους διωγμούς που υπέστη. Αφηγείται τη φυλάκισή του στην Δαμασκό και την απόδρασή του.

Όλα αυτά δεν τα λέει για να καυχηθεί, αλλά για να ωφελήσει και να στηρίξει τους πιστούς. Για τον σκοπό αυτόν αναφέρεται και στη θαυματουργή ανάληψή του στους ουρανούς και διηγείται το γεγονός αυτό σαν να συνέβη σε κάποιον άλλο. Η αφήγηση αυτή είναι συγκλονιστική. Περιγράφει τα αγαθά της ουράνιας βασιλείας και την μακαριότητα, που κάθε πιστός και δίκαιος άνθρωπος θα απολαύσει, εφόσον ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και τα διδάγματα του Σωτήρος Χριστού.

Τα αγαθά αυτά του Παραδείσου καμία γλώσσα ανθρώπινη δεν είναι ικανή να τα διηγηθεί, διότι η ομορφιά και η λάμψη τους υπερβαίνει κάθε ανθρώπινη περιγραφή, γνώση και σοφία. Όμως ο Παύλος δεν υπερηφανεύεται για την εμπειρία του αυτήν, παρόλο που θα είχε κάθε δικαίωμα να καυχηθεί, αντίθετα υπερηφανεύεται για την ανίατη ασθένειά του, την οποία ο Θεός δεν θεράπευσε, παρά την θερμή παράκλησή του προς Αυτόν. Κι αυτό, διότι μέσω του Παύλου, ήθελε να περάσει το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι ταπεινοί.

Δυστυχώς όμως καθημερινά ταλανίζουν τη ζωή μας επίδειξη, ματαιοδοξία, αυτοπροβολή, εγωισμός και καύχηση. Δεν έχουμε καταλάβει ότι κάθε μας χάρισμα δεν είναι αποκτημένο από εμάς, αλλά μας έχει δοθεί από τον Θεό. Η υγεία μας, η γήινη ομορφιά μας, η εξυπνάδα μας, ο πλούτος, η καλή οικονομική και κοινωνική θέση μας, οι κολακείες που ακούμε καθημερινά μάς εξάπτουν και μας κάνουν εγωιστές. Αυτό όμως ομολογεί έλλειψη χριστιανικής αρετής και πραγματικής αξίας. Ο πραγματικά ενάρετος και άξιος μιμείται τον Παύλο, είναι ταπεινός και δεν καυχάται. Έτσι μεγαλώνει η αξία του ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Αυτό το παράδειγμα καλούμεθα κι εμείς να μιμηθούμε. Γένοιτο!