e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό των Αγίων Θεοδώρων και στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Μεσημέρι του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2015 
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
































"Ο πιστός, και ιδιαιτέρως ο μοναχός, ο οποίος έστω και ολίγον εγνώρισε τον Χριστόν και εγεύθη της ακτίστου Χάριτος Αυτού, υποφέρει όταν η Χάρις αύτη οικονομικώς υποστέλλεται και ο Κύριος κρύπτεται", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Σερρών και τους Αρχιερείς που βρίσκονται μαζί του κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Μητρόπολη Σερρών, επισκέφθηκαν τον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων Σερρών, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Μητροπολιτών Σερρών Αποστόλου και Μαξίμου.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών για τον αγιασμό των εγκαινίων της ανακαινισθείσης μοναστηριακής τράπεζης. 

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον αγώνα του μοναχισμό και επισήμανε: "Ο μοναχός, ο οποίος φαίνεται μόνος εκ πρώτης όψεως, ζη και συμπορεύεται μετά του ιερού κλήρου και του πιστού λαού αλλά και μετά της Υπεραγίας Θεοτόκου και των απ᾿ αιώνος Αγίων, δηλαδή, όλων όσοι συγκροτούν τον ιερόν θεσμόν της αγίας Εκκλησίας, διότι είναι «μόνος προς τον Μόνον», κατά την έκφρασιν του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου. Δηλαδή, ακολουθεί, ζη και κοινωνεί με τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Ως δε ακούομεν εις την Κατήχησιν του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος, ο μοναχός έχει τον Κύριον «συγκοιταζόμενον, συνανιστάμενον, γλυκαίνοντα και ευφραίνοντα την καρδίαν αυτού, τη παρακλήσει του Αγίου αυτού Πνεύματος». Καί όταν κάποιος έχη τον Χριστόν εις την καρδίαν του, τότε έχει τα πάντα. Δεν είναι ο μοναχισμός μία προσπάθεια διά μίαν ατομικήν και κατ᾿ άνθρωπον τελειότητα. Δεν είναι μία πορεία προς εν ιδανικόν, κτιστόν και εγκόσμιον. Αλλά, διά της Χάριτος και δυνάμεως του Θεού, τον Οποίον πάντοτε επικαλούμεθα εις βοήθειαν, είναι μία πορεία προς την Θεανθρωπίαν, την ένωσιν μετά του Κυρίου ημών, ο οποίος είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης ανέφερε: "Η Ανάστασις είναι γεγονός προσωπικόν αλλά και συμπαντικόν και παγκόσμιον. Το άκτιστον Φως του Αναστάντος ουδέποτε παύει να φωτίζη όλους μας. Το αισθάνονται όμως εναργώς μόνον όσοι προηγουμένως ηγωνίσθησαν τον καλόν αγώνα, επεκαλέσθησαν την βοήθειαν και την Χάριν Του, συνεσταυρώθησαν και συνετάφησαν μετ᾿ Αυτού· όχι διότι έπραξαν κάτι σπουδαίον, αλλά διότι, με την κατά δύναμιν άσκησιν, εγκράτειαν και εγκαρτέρησίν των, έδειξαν εις Αυτόν ότι επιζητούν το έλεος και την Χάριν Του".

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της ιεράς Εικόνας Παναγίας Σουμελά και στη συνέχεια πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Σερρών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους Νέους των Σερρών

Σάββατο Διακαινησίμου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος 


"Αγάπη χωρίς θυσία και μαρτυρία είναι ψευδής θεώρηση της ζωής, είναι κενός λόγος", τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς την χριστιανική Νεολαία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων του νέου Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως Σερρών και αμέσως μετά απευθυνόμενος προς τους νέους αναφέρθηκε στην πνευματική ελευθερία του ανθρώπου. "Η εσωτερική ελευθερία του ανθρώπου δεν χάνεται", επεσήμανε ο Πατριάρχης και προσέθεσε πως "ο άνθρωπος δύναται και πάσχων να διατηρεί την προσωπική του ελευθερία, αλλά χρειάζεται αγάπη, κατανόηση του πόνου του άλλου και πίστη στον Θεό".








Ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ΕΔΩ!

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Να αντλούμε δύναμη για τον πνευματικό μας αγώνα, από τα μαρτύρια των Αγίων"

Σάββατο της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος 












"Να αντλούμε δύναμη για τον πνευματικό μας αγώνα, από τα μαρτύρια των Αγίων", επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ιερών εικόνων των Νεομαρτύρων στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείον "ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ" της Μητροπόλεως Σερρών.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αι ιεραί εικόνες είναι εν εκ των πλέον καταλλήλων μέσων διά να εισαγάγουν την ανθρωπίνην ψυχήν εις τον χώρον του πνεύματος και της ορθοδόξου θεολογίας και να την οδηγήσουν εις κοινωνίαν μετά των εικονιζομένων αγίων και εις εντρύφησιν πνευματικήν, διά της θέας των μαρτυρίων των αγίων μαρτύρων. Έκαστος χριστιανός πρέπει να εντρυφά εις τα μαρτύρια των μαρτύρων και των νεομαρτύρων, ώστε εκείθεν να αντλή έμπνευσιν και δύναμιν εις τους πνευματικούς αγώνας. Καί αι ιεραί εικόνες των νεομαρτύρων, τας οποίας ο λαός συχνάκις αμέσως μετά το μαρτύριόν των ήρχισε να φιλοτεχνή, συνδράμουν εις την εντρύφησιν ταύτην. Οι δε νεομάρτυρες κατέχουν ιδιαιτέραν θέσιν εις την ζωήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του ευσεβούς ημών Γένους, και η σημασία των δι᾿ αυτήν είναι εξόχως σημαντική".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης υπογράμμισε: "Ας αγωνισθώμεν και ημείς με όλην την δύναμίν μας διά να διατηρήσωμεν την πνευματικήν μας ελευθερίαν, η οποία είναι το μέγιστον αγαθόν διά τον άνθρωπον και την οποίαν ουδεμία εξωτερική δυσχέρεια και επιβολή, και η μεγαλυτέρα ακόμη, είναι δυνατόν να μας την στερήση. Καί αληθινή ελευθερία είναι, όπως λέγει ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, η παραμονή μας κοντά εις τον Θεόν.

Είναι λοιπόν απαραίτητον να διώκωμεν κάθε εμπόδιον το οποίον παρακωλύει την παραμονήν μας πλησίον του Θεού. Εμπόδια δε είναι τα πάθη, τα οποία σκοτίζουν και συγχέουν τον νούν και αποτελούν τείχος και φράγμα υψούμενον μεταξύ ημών και του Κυρίου. Είναι δε ο αγών αυτός διά την πνευματικήν ελευθερίαν όχι μόνον εφάμιλλος με τους αγώνας διά την κατ᾿ άνθρωπον ελευθερίαν, αλλά αληθώς ανώτερος, καθώς το αποτέλεσμά του δεν είναι μία ελεύθερος επίγειος ζωή, αλλά η αιώνιος σωτηρία μας".

Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην έκθεση και στη συνέχεια επισκέφθηκε το ραδιοφωνικό σταθμό της τοπικής Εκκλησίας.

ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Να μην απελπίζονται, παρά μόνο να πιστεύουν, κάλεσε τους πιστούς ο Πατριάρχης

Εσπέρας Σαββάτου της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
















"Ο Κύριος δεν εγκαταλείπει όσους πιστεύουν σε Αυτόν", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Σερρών, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό. 

Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Πατρῶν Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ἰωάννης και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, τοπικών οργανώσεων και συλλόγων, κληρικοί και λαϊκοί. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της πόλης και στη ζωή και στο έργο του Αγίου Νικήτα. "Βρισκόμαστε νοερώς πάντοτε μαζί σας", είπε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε πως "ενδιαφερόμαστε για το λαό της ιστορικής αυτής πόλης και για τα ζητήματα που σας απασχολούν". 

Μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικήτα και για το θάρρος των προγόνων του τόπου και επεσήμανε πως "μας εμπνέει η ιστορία και η προσφορά του τόπου και του λαού σας". 

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιερό ναό του Αγίου Νικήτα λέγοντας πως αποτελεί κέντρο και σημείο ενίσχυσης της πίστης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους πιστούς να "μην απελπίζονται στο πέλαγος των πειρασμών της ζωής, μόνο να πιστεύουν". 

Ο Άγιος Νικήτας ήλθε στην πόλη των Σερρών το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στις 30 Μαρτίου του 1808. Την αιτία της παρουσίας του στην πόλη των Σερρών ο πρώτος συναξαριστής αναζητά στην απόφαση του Αγίου να θεραπεύσει το άλγος της ψυχής του, που προκλήθηκε από την αμφίρροπη σε θέματα ευσέβειας διαγωγή των προγόνων του, με την κατάθεση της καλής προς τον Κύριο ομολογίας. 

Ο Άγιος μαρτύρησε δι' απαγχονισμού το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 4 Απριλίου του 1808. Ο χρόνος ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου είναι άγνωστος. Είναι γνωστό, όμως, πως οι πατέρες της Σκήτης της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους, ύστερα από αίτημα του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Καρδαμένη, παραχώρησαν στην Εκκλησία των Σερρών μέρος από το Άγιο λείψανο του, που φυλάσσεται στον φερώνυμο ναό του Αγίου. Η μνήμη του ιερομάρτυρα Αγίου Νικήτα, πολιούχου της πόλεως των Σερρών, γιορτάζεται από το 1987 την Κυριακή του Θωμά.

Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα του Νέου Σερρών και το απόγευμα θα επισκεφθεί το Διοικητήριο Σερρών και αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση της Μητροπόλεως στην αίθουσα "Αστέρια" του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών υπό τον τίτλο "Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες".

Η σταυροαναστάσιμη εμπειρία 2015 στη Βενετία [+ 2 videos]

Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ: «Η Ανάσταση του Χριστού είναι ανάστασις του ανθρώπου, με δώρα την αγάπη, την συγχώρησιν και την αιώνιον ζωήν». 










































Η Βενετία, το Βυζάντιον της Δύσεως, με τα 117 νησιά, με τις 400 γέφυρες, με τα αριστουργηματικά παλάτια της και το καλλιτεχνικόν αρχοντικόν Florian, με το «Salone της Ευρώπης», όπως ωνομάσθη η παλαίφατος και πανέμορφη «Πλατεία του Αγίου Μάρκου», πλήρης προσκυνητών, επισκεπτών, τουριστών, διερχομένων χιλιάδων χριστιανών από όλην την Υφήλιον, γίνεται μια πόλις αληθινά «οικουμενική», με χριστιανούς, με πιστεύοντας και μη πιστεύοντας, με θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους, με ανθρώπους καλής θελήσεως, με ευγενείς φίλους και καλούς, με δύσκολους και άλλους, οι οποίοι κραυγάζουν και βοούν αναλόγως των περιστάσεων, ιδία με επιστήμονας και ερευνητάς, με διανοουμένους, με χιλιάδας αφθόνους βαθυστοχάστων οι οποίοι διέρχονται από την ξακουστήν άλλοτε Πρωτεύουσαν της Repubblica serenissima, αγκαλιάζει φίλους, τους φιλοξενεί, τους δίδει φώτα και ειρηνεύει, μαρτυρεί την καλήν συμβίωσιν και διδάσκει εις πάντας την αγάπην προς πάντας.

Η κυρίαρχη και βασιλική Γέφυρα της Βενετίας, από την Santa Lucia διέρχεται από την Πλατεία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς των Ορθοδόξων.

Η γενική γνώμη των Ορθοδόξων, οι οποίοι παρακολουθούν τας ακολουθίας εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων είναι θετική και συγκινητική. Προσεύχονται με γαλήνην και κατάνυξιν και επιστρέφουν εις τα μέρη αυτών, εις Ελλάδα, Αμερικήν, Αυστραλίαν, Ρωσίαν, Ρουμανίαν, Κορέαν, Κύπρον, Φιλανδίαν, και εις άλλα μέρη του κόσμου. Η Μεγάλη Εβδομάς και ιδία αι δύο ιερώτατοι και πανσεβάσμιοι ημέραι αυτής, η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή, με τα άφθαστα εις ουσίαν και περιεχόμενον τροπάρια και κανόνας των Αγίων του Κυρίου Παθών, παρηκολούθησαν πλήθη Ορθοδόξου λαού μέσα εις μίαν ατμόσφαιραν άκρως ξεχωριστήν, και κλίμα ελπιδοφόρον, εις προσευχήν πάνδημον και κατανυκτικήν.

Ο σημερινός παλαίφατος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, κατάμεστος από Ορθοδόξους, κατηχουμένους, προσκυνητάς, αλλά και από πιστούς άλλων Χριστιανικών ομολογιών, οι οποίοι συναρπάζονται από την Spiritualità Ortodossa, την Πατερικήν Θεολογίαν και Κοινωνιολογίαν, πρώτον βήμα της νέας ζωής, την οποίαν σκέπτονται με πίστιν και σεβασμόν να εγκαινιάσουν εις το δύσκολον μονοπάτι της ζωής.

Την πρωῒαν του Μεγάλου Σαββάτου εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ετελέσθη η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ενώπιον πυκνοτάτου εκκλησιάσματος.

Η 11η ώρα της νυκτός του Μεγάλου Σαββάτου εύρε τον Μητροπολιτικόν Ναόν πλήρην Ορθοδόξων ημών αδελφών όσον ποτέ, ο δε ένδοξος και μεγαλώνυμος Campo dei greci ήτο μία αληθινή απόλαυσις ειρηνικής προσμονής του φωτός της Αγάπης και της Ελπίδος της Αναστάσεως, με πνευματικήν συντροφιάν τόν Τίμιον Σταυρόν και την Δέησιν επάνω εις το αριστούργημα του Ναού και φυσικήν τοιαύτην, το ησύχιον νεράκι των Καναλιών, και την ευχάριστα ακουόμενην και διερχόμενην πανηγυρικήν στρατειάν των vaporetti και των gondole. Η Ανάστασις του Σωτήρος ημών Χριστού, εις τους φοβερούς τούτους καιρούς, της κρίσεως, πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής, το μέγα τούτο Θαύμα, είναι η μοναδική ελπίς, η μοναδική προσευχή, η μοναδική δύναμις, η οποία βοηθεί και προστατεύει τον πιστόν άνθρωπον, ο οποίος ακούων την Εκκλησίαν νά ψάλη «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», και προσκαλούμενος εις την θεϊκήν ταύτην αναστάσιμον πορείαν του φωτός, πορεύεται ισχυρός, φωτισμένος, σώος, ειρηνικός, πλήρης αγάπης και χάριτος, διά να εορτάση την «Πανήγυριν των Πανηγύρεων», την «Εορτήν των Εορτών», όπως κατά θαυμαστόν τρόπον κηρύττει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Το «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη», εκυριάρχησε μεταξύ των καρδιών όλων, ηγίασε τας καρδίας και ενεδυνάμωσε τον άνθρωπον, εχαροποίησε και έδωσε την αγάπην και την ελπίδα. Οι άνθρωποι της προσευχής ησθάνθησαν την πνευματικήν αυτήν παρουσίαν του Αναστάντος Χριστού. Εις την Θείαν Κοινωνίαν προσήλθον πλείστοι όσοι, παιδιά, έφηβοι, νέοι, πρεσβύτεροι και μεγαλύτεροι, πλήρεις φόβου και σεβασμού, πίστεως και αγάπης. Η Πατριαρχική Απόδειξις επί τω Αγίω Πάσχα ανεγνώσθη και ηκούσθη μετ’ ευχαριστήσεως και προσοχής μεγίστης. Εις το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εδόθησαν, ως ευλογίαν, εις το εκκλησίασμα, ευλογημένα κόκκινα αυγά, τα οποία όλοι οι Ορθόδοξοι περιμένουν να λάβουν αυτά μετά χαράς.

Περί την 11ην πρωϊνήν της Κυριακής του Πάσχα ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης. Πλήθη Ορθοδόξου κόσμου, από μακρόθεν του Βένετο, λίαν ενωρίς κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικόν Ναόν, ο οποίος αγκαλιάζει με αγάπην και ειρήνην όλους τους Ορθοδόξους. Το «Χριστός Ανέστη», το «Αναστάσεως ημέρα» και η ανάγνωση του «Ευαγγελίου» εις ξένας γλώσσας, καθώς και τα «Στιχηρά», τα «Απόστοιχα», ταύτα πάντα εψάλησαν υπό του Μητροπολίτου, των Ιερέων και του Χορού, μελωδικώτατα, υπήρξαν διά κάθε πιστόν παρηγορία, γλυκύτητα, χαρά ευφροσύνη και μακαριότης. Η ιστορική και περιώνυμος Κοινότης των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, με επικεφαλής την εντιμ. Πρόεδρον κ. Κωνσταντίναν Μπαλαφούτην, με τα λαμπρά Μέλη της Κοινότητος, ητοίμασε την εόρτιον Πασχάλιον Τράπεζαν, εις ήν παρεκάθησαν όλοι, εγεύθησαν, εχάρησαν από το λαμπρόν αναστάσιμον γεύμα, εδόξασαν και ηυχαρίστησαν τον Αναστάντα Χριστόν.

Τας πανσέπτους και χαρμοσύνους Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα παρηκολούθησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Συμεών Λυναρδάκης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας κ. Γεώργιος Πλουμίδης, η Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινότητος των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, οι νεοφώτιστοι, οι κατηχούμενοι, προσκυνηταί και Ορθόδοξοι εξ άλλων πόλεων της Ιταλίας και Ελλάδος.

Ψυχή της προετοιμασίας της Μεγάλης Εβδομάδος και των τελετών της Αναστάσεως ήτο ο Πρωτοσύγκελλος Ευάγγελος Υφαντίδης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, βοηθούμενος υπό του εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου.

Καθ’ όλας τας μεγάλας ιερωτάτας και πανηγυρικάς ημέρας της αγιωτάτης Μητρός ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας εχοροστάτησε και ελειτούργησεν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, ο οποίος κατά την περίοδον ταύτην επεκοινώνησε και συνηντήθη μετά διαφόρων προσωπικοτήτων, Ρωμαιοκαθολικών Κινήσεων και Οργανισμών, επεσκέφθη δε και την νέαν εκκλησίαν του «Γενεθλίου της Θεοτόκου», παραχωρηθείσης υπό του Δήμου Βενετίας, διά να ίδη εκ του πλησίον τας εργασίας και ενισχύση τους προσφέροντας εργασίαν και ιδία τον Προϊστάμενον αυτής, Πρωτοπρεσβύτερον Ανατόλιον. Τα επίσημα εγκαίνια της εκκλησία θα γίνουν την 26ην Απριλίου.