e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η κυριακάτικη Λειτουργία για τον Άι Νικόλα τον Περαστό στα Καρκαναίικα Μπανάτου

 [Η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, το 1087. Εικόνα του 17ου αιώνα από το Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σανόκ της Πολωνίας]


















































Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2015, πραγματοποιήθηκε στο εξωκλήσι του Άι Νικόλα, της Οικογένειας Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα Ζακύνθου. Και τούτο, διότι το εν λόγω εξωκλήσι, ανάμεσα στ' αμπέλια και την ανοιξιάτικη φύση σε πλήρη ανάπτυξη, εορτάζει σήμερα την Πάροδο του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, όταν μετακομίσθηκε από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, το 1087. 

Ευάριθμο ήταν το εκκλησίασμα, προερχόμενο τόσο από το Μπανάτο, όσο και από διάφορες περιοχές της Ζακύνθου. Όλοι προσήλθαν να τιμήσουν τον "Περαστό" Άγιο, τον αγαπημένο ανοιξιάτικο Άγιο, πάμπολλοι μάλιστα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. 

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο θεολόγος και βοηθός ψάλτου κ. Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η παραβατική φυσιογνωμία της Σαμαρείτιδος συναπαντήθηκε με τον Ιησού Χριστού και, ακούγοντας από το αψευδές στόμα Του τα περί "ζώντος ύδατος", μετεβλήθη σε Ισαπόστολο Αγία Φωτεινή, απολαμβάνοντας έκτοτε την ευλάβεια και τον σεβασμό των αιώνων! 

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγινε και Αρτοκλασία και μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας τα Αδέλφια Ιωάννου Καποδίστρια, μαζί με τη μητέρα τους Γεωργία, προσέφεραν πλούσια κεράσματα σε όλους κι έτσι έληξε αισίως η αναστάσιμη αυτή σύναξη.

Η γιορτή του Άι Νικόλα του Περαστού στο γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Γαϊτάνι Ζακύνθου

Πρωί Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 10 Μαΐου 2015. Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο προΕφημέριος π. Νικόλαος Σεμιτέκολος.
Φωτογραφίες: Σούλα Βυθούλκα
























Ανθοστεφής η Κολόννα του Άι Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου






Στο πλαίσιο της αναμνήσεως της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο, όλες οι εκκλησίες του Άι Νικόλα της Ζακύνθου πανηγύρισαν σήμερα! Όπως και το προσκυνητάρι (κολόννα, κατά τη ζακυνθινή έκφραση) του Αγίου, που βρίσκεται κατάδρομα, στη θέση Λουρίδα! Οι περίοικοι στεφανώνουν με ανοιξιάτικο στεφάνι την Κολόννα, δείχνοντας έτσι την ευλάβειά τους προς τον "Περαστό" Άγιο. Πολλάκις, εξάλλου, οι διερχόμενοι και μάλιστα οι εμπερίστατοι διερχόμενοι κάνουν τάματα στη χάρη Του, συνήθως να ανάψουν το καντήλι Του! Και του χρόνου, με υγεία, να Τον ξαναστεφανώσουμε!

Στιγμές από τις πρόβες της "Υακίνθης" για την Δ9 δράση του "Αληθώς" (16.5.2015, 8.15 μ.μ.)




Απόψε πραγματοποιήθηκε η τελευταία πρόβα των χορευτικών σχημάτων του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος "ΥΑΚΙΝΘΗ", με δάσκαλο πάντα τον κ. Νίκο Αρβανιτάκη, για την προετοιμαζόμενη παρουσίαση των ζακυνθινών χορών το ερχόμενο Σάββατο, 16η Μαΐου 2015 και ώρα 8.15 μ.μ., στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά την προετοιμαζόμενη τιμητική εκδήλωση, που διοργανώνει το Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ

Πρόκειται για την 9η και καταληκτήρια για φέτος δράση του Μορφωτικού Κέντρου της Ενορίας μας, με την οποίν, αφενός μεν τιμά την 20χρονη προσφορά της "Υακίνθης" στη Ζάκυνθο, αφετέρου δε, θα έχει ως ομιλητή έναν εξέχοντα Ζακυνθινό επιστήμονα, που δεν γνωρίζουν όσο πρέπει οι Ζακυνθινοί, τον Καθηγητή στην Σχολή των Ευελπίδων κ. Διονύση Κάρδαρη, Διδάκτορα Χορολογίας, για μια διάλεξη περί των ζακυνθινών Χορών. 

Η βραδιά επιφυλάσσει και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εκπλήξεις λαογραφικού ενδιαφέροντος!

"CORPUS S. BARBARAE VIRGINIS ET MARTYRIS" | "Σώμα Αγ. Βαρβάρας, παρθένου και μάρτυρος"

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 




"Σώμα Α. Βαρβάρας παρθένου και μάρτυρος". Αυτό σημαίνει η επιγραφή που υπάρχει πάνω στην λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας που μετέφερε αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τη Βενετία στην Ελλάδα. Η αρχική λειψανοθήκη της Αγίας είχε φυσικό μέγεθος, αλλά για πρακτικούς λόγους το 2002 αντικαταστήθηκε από την υπάρχουσα, για να μεταφερθεί με ευκολία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην μνήμη των πεσόντων της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους, αλλά και ως ευλογία και στήριξη των πυροσβεστών που επιτελούσαν πολύ σημαντικό έργο τις ημέρες εκείνες. Η Αγία Βαρβάρα, άλλωστε, για την Καθολική Εκκλησία είναι και προστάτιδα των Πυροσβεστών.

Στην πλαϊνή μεριά της σημερινής λειψανοθήκης υπάρχει η επιγραφή: "Παρθένου και μάρτυρος της Νικομηδείας του γ΄ αιώνα. Λατρεύεται σε πολλά σημεία της γης αμέτρητους χρόνους. Με έμπνευση του Ιωσήφ Μάνη, Αρχιεπισκόπου του στρατού τοποθετήθηκε με ευλάβεια σε αυτήν την λειψανοθήκη από ναυτικούς το Σωτήριο έτος 2002".

Ενώ στις υπόλοιπες πλευρές απεικονίζεται το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και η ζωή της στον πύργο. 

Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή. 

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. 

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου Β΄. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Δόγη, Ιωάννη.



Η εν Φαναρίω εορτή των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών ΚΠόλεως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν ἐν Ἁγίοις Ἀρχιεπισκόπων καί Πατριαρχῶν Κωνσταντινουπόλεως, Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, τήν Κυριακήν τῆς Σαμαρείτιδος, 10ην Μαΐου, προέστη τῆς ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ τελεσθείσης καθιερωμένης Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, ἐν συλλειτουργίᾳ μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου
Τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, Διευθυντής τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
             Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Κληρικοί ἐξ Ἑλλάδος, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας-μέλη τῆς ἐν Ἀθήναις Ἀδελφότητος αὐτῶν «Παναγία Παμμακάριστος», ἡγουμένου τοῦ Προέδρου Αὐτῆς Ἐντιμολ. κ. Ἀνδρέου Μ. Ζομπανάκη, Ἄρχοντος Ὀρφανοτρόφου, ὁ Ἐντιμ. κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει,  ὁ Ἐξοχ. κ. Γεώργιος Πουκαμισσᾶς, Πρέσβυς, ἐξ Ἀθηνῶν, ὅμιλοι προσκυνητῶν ὀρθοδόξων νέων ἐκ Φιλλανδίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Heikki Huttunen, τῆς Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Εὐγεν. κ. Μαριάννας Ἀνδρικοπούλου, Προέδρου τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος κυριῶν τῆς . Μητροπόλεως Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας, Θεολόγων-μελῶν τοῦ ἐν Βερολίνῳ Φραγκισκανικοῦ Συλλόγου «Fransescan Association 1219 for the interreligious dialogue» ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Φραγκισκανοῦ ἱερέως κ. Jürgen Neitzert, καί μαθηταί τῆς ἐνταῦθα Ζαππείου Σχολῆς μετά τῶν Διευθυντῶν αὐτῆς.
Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης ἐχειροθέτησεν εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος  Ρεφερενδαρίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας τόν Ἐντιμολ. κ. Ἀχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλον, Ἐπιχειρηματίαν, ἀνταλλαγεισῶν τῶν ἐπί τούτῳ ὁμιλιῶν.  
Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου ὡμίλησαν ὁ Ἐντιμολ. κ. Ἀνδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος τῆς ὡς ἄνω Ἀδελφότητος, καί Πατριάρχης, ἐπιδαψιλεύσας τήν εὐλογίαν Αὐτοῦ εἰς τούς πραγματοποιούντας τό ἐτήσιον προσκύνημα αὐτῶν εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Ἐντιμολ. Ἄρχοντας Ὀφφικιαλίους. Ἐν συνεχείᾳ, ἐδέχθη κατ᾿ ἰδίαν τό Δ. Σ. τῆς Ἀδελφότητος.
Τήν μεσημβρίαν, ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος ηὐλόγησε τό ἐν τῷ ἑστιατορίῳ «Asıthane» παρατεθέν ὑπό τοῦ νέου Ἄρχοντος γεῦμα, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου λειτούργησε σήμερα στον Ναό της Σγουροπουλιάς Καλαμακίου Ζακύνθου

Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 10 Μαΐου 2015. Έψαλε η Χορωδία του κ. Παναγιώτη Μαρίνου, ενώ για όλα είχε μεριμνήσει ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος. Στο τέλος εψάλη Μνημόσυνο υπέρ των αοιδίμων προεφημερίων, ιεροψαλτών, επιτρόπων και δωρητών της Ενορίας. Ακολούθησε πλούσια δεξίωση σε ξενοδοχείο της περιοχής.