e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το επί ξύλου χάλκινο φίδι προτύπωση του Εσταυρωμένου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής  13ης Σεπτεμβρίου 2015
ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
(Ιωαν. γ’ 13-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

[Για το ανωτέρω εικονιζόμενο έργο τέχνης - χάλκινο φίδι, δείτε περισσότερα ΕΔΩ!]
Πολλές φορές έχουμε ακούσει τι φρικτά προβλήματα υγείας, αλλά και ακαριαίο θάνατο προκαλεί το δάγκωμα δηλητηριασμένων φιδιών. Σύμφωνα με την παλαιοδιαθηκική διήγηση τέτοια δηλητηριώδη φίδια εστάλησαν κατά των Εβραίων που βάδιζαν στην έρημο, για να τιμωρηθούν για την ασέβεια, την ανηθικότητα και την αλαζονεία τους.
            Τότε οι Εβραίοι θορυβημένοι και συγκλονισμένοι συναισθάνθηκαν την ενοχή τους και μετανόησαν πικρά. Ο Μωυσής, κατ’ εντολήν του Θεού, έφτιαξε ένα χάλκινο φίδι και το έστησε σε ένα ψηλό ξύλο, ώστε, όποιος το ατενίζει, αυτομάτως να θεραπεύεται από κάθε δηλητήριο.
            Μεγάλοι οι συμβολισμοί που περιέχονται σε αυτήν την διήγηση και μέγιστα τα διδάγματα. Το δηλητηριώδες φίδι είναι ο διάβολος, ο εχθρός του ανθρώπινου γένους, ο οποίος στήνει αιώνια παγίδες στους ανθρώπους, για να τους οδηγήσει στην καταστροφή. Το δηλητηριώδες όπλο του είναι η αμαρτία, που ενώ αρχικά είναι ελκυστική, προξενεί οδύνες και ζημιές, ανεπανόρθωτες πολλές φορές.
            Η αμαρτία συγκλονίζει και ταράζει τον άνθρωπο ψυχοσωματικά, του αφαιρεί την γαλήνη και την ησυχία, κατακλύζοντάς τον από ζοφερές τύψεις. Τον γεμίζει φόβους και ανασφάλειες, παίρνοντάς του την χαρά. Και τέλος τον οδηγεί στην κόλαση και στον χαμό! Η αμαρτία –κατά τον θείο Παύλο– είναι το κεντρί του θανάτου, ψυχικού και σωματικού. Μόνον ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μπορεί να λυτρώσει απ’ αυτήν το ανθρώπινο γένος. Να προσφέρει στον πάσχοντα άνθρωπο θεραπεία και ασφάλεια. Γι’ αυτό και ο χάλκινος όφις επί του ξύλου συμβολίζει τον Χριστό πάνω στον Σταυρό, ο οποίος αίρει την αμαρτία του κόσμου, χύνοντας το Άγιο Αίμα Του.
            Στην Παλαιά Διαθήκη οι Ιουδαίοι διέφυγαν τον σωματικό μόνο θάνατο. Δια της σταυρικής θυσίας του Ιησού όμως, όλοι εμείς γλιτώνουμε από τον πνευματικό θάνατο, ο οποίος είναι ασύγκριτα χειρότερος.
            Οι Εβραίοι έβλεπαν με τα σωματικά μάτια το χάλκινο φίδι, εμείς ατενίζουμε τον Χριστό με τα μάτια της ψυχής και λυτρωνόμαστε από όλα τα αμαρτήματά μας, κερδίζοντας την αιώνια ζωή.
            Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, όλοι για το καλό μας από την Αγάπη και τις άπειρες ευεργεσίες του Θεού, ώστε να κερδίσουμε την πραγματική χαρά και σωτηρία. Γένοιτο!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βηματίζοντας στα ίχνη των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών [φωτογραφίες + video]

Σήμερα το απόγευμα στη Χίο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 
Πηγές δημοσίευσης: politischios.gr και αλήθειαTV


















































































Στη γνώριμη για εκείνον Καλλιμασιά, εκεί όπου το πλήθος των πιστών τον είχε υποδεχτεί 18 χρόνια πριν, τότε που συνοδεύονταν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο και τον νεαρό τότε ιερέα π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το πλήθος του επεφύλασσε θερμή υποδοχή στην πλατεία του χωριού ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα και προσφέροντάς του παγωμένη σουμάδα.

Η προσφώνηση από τον Μητροπολίτη Μάρκο

Με την αναφορά της ιδιαίτερης τιμής που αποδίδει η Καλλιμασιά στον Άγιο Αιμιλιανό Επίσκοπο Κυζίκου, ξεκίνησε την προσφώνηση προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Μάρκος ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Πρωτόμαρτυρος Ισιδώρου που λίγο πριν παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο αγίασε με το πέρασμά του τους σχίνους.

«Εἶναι μέγα τό γεγονός τῆς σημερινῆς ἐπισκέψεως, ἱστορικόν εἰς τήν ροήν τοῦ παρελθόντος χρόνου, βαρυσήμαντον καί καθοριστικόν εἰς τήν μελλοντικήν κατάθεσιν τῆς ἱστορίας μας, ἀναπτερωτικόν εἰς τήν ἐπίτευξιν τῆς οὐρανοδρόμου στοχοθεσίας τοῦ λαοῦ μας.

Εἶναι γνωστόν ὅτι καί ἡ παλαιοτέρα ἐπίσκεψίς Σας, Παναγιώτατε, ἰσχυροποίησε τήν πίστιν τοῦ χριστωνύμου ποιμνίου μας, ἐθέριεψε ἐλπίδας, ὑπέμνησε ἀξίας, ἀναζωπύρωσε μνῆμας, ἐστερέωσε ἰδανικά.

Ἡ σημερινή ὅμως ἐπίσκεψή Σας διατρανώνει ἐναργῶς τήν ἱστορίαν τοῦ τόπου μας καί ἐπιμαρτυρεῖ τήν διηνεκῆ λατρευτικήν κοινωνίαν τῆς Ἐκκλησίας τοῦ ἐνδόξου Νησιοῦ μας μὲ τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν», ανέφερε ο κ. Μάρκος.

Αντιφώνηση με στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντιφώνηση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη που επέλεξε, όπως είπε, να απευθυνθεί στο ποίμνιο της Καλλιμασιάς με τους στίχους του περιφρονημένου και ταπεινωμένου, πλην γνήσιου Φώτη Αγγουλε.  

«Αυτούς εγώ που τραγουδώ, δεν έχουνε φτερά.

Δεν τους μεθά καμιά φυγή, δεν τους τραβούν τ’ αστέρια,

έχουνε μια ζεστή καρδιά, δυο ροζιασμένα χέρια,

κι είναι δεμένοι με τη γη», είπε από το βήμα ο Παναγιώτατος.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Οικουμενικούς Πατριάρχες Ιωακείμ Β’ και Δ’ με καταγωγή την Καλλιμασιά.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για το χωριό της Βέσσας ο κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Οικουμενικών Πατριαρχών στον τάφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ του Δ’.

Ευλογία στις εθελοντικές ομάδες

Συμβολική αλλά και ουσιαστική ήταν η επίσκεψη του Πατριάρχη στο χωριό της Βέσσας μιας και αφενός αποτέλεσε το επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2012, αφετέρου αποτελεί την πατρίδα του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχη του Κωνσταντίνου του Ε’ του Βαλλιάδου.

Λίγο πριν την είσοδό του στο χωριό ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο τους ενώ λίγο αργότερα φύτεψε ένα μαστιχόδεντρο σε ανάμνηση της επίσκεψής του.

Η συνάντηση με την Πρωθυπουργό

Διερχόμενος από τα στενά σοκάκια της Βέσσας ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του κατέληξε στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου τον υποδέχθηκε η Πρωθυπουργός της χώρας Βασιλική Θάνου καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά το προσκύνημα η πατριαρχική πομπή κατευθύνθηκε προς την πλατεία του χωριού εκεί όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και το τρισάγιο του εκ Βέσσας Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Ε΄ του Βαλλιάδου.

Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του κ.κ. Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε την παρουσίαση από τα πολιτιστικά σωματεία τοπικών παραδοσιακών χορών.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Κάμπο της Χίου [φωτογραφίες + video]

Σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2015, το πρωί 
Πηγή: politischios.gr 








































Πλήθος προσωπικοτήτων ανάμεσά τους ο Υπουργός Κωστής Μουσουρούλης και η Υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα συνόδευσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην τοπική τελετή παράδοσης του βραβείου της Europa Nostra για την αναστήλωση του αρχοντικού Αντουάνικο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάμπο.

Παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε κάθε επίπεδο συγχαίροντας παράλληλα τον Δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού και την ομάδα του για τη σημαντική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διάκριση.

«Η ανάθεση από τον Θεό στον άνθρωπο της διαφύλαξης της επίγειας δημιουργίας διά της εντολής του "εργάζεσθε και διαφυλάσσειν" τον κόσμον συμπεριλαμβάνει και την διατήρηση της αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ του περιβάλλοντος και των έργων των ανθρωπίνων χειρών. Η παράβαση αυτής της Θείας Εντολής μέσω της προσπάθειας του ανθρώπου να αναγείρει τον Πύργο της Βαβέλ είχε όχι μόνο ατυχή έκβαση αλλά και τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Ατυχώς όμως ο άνθρωπος δεν διδάχθηκε και από τότε επιδίδεται στην κατασκευή έργων, μεγάλων μεν και εντυπωσιακών διαταράσσοντας όμως την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος αθετώντας την με κάθε τρόπο τη θεία εντολή. Το παρόν έργο αποδεικνύει ότι η υπεύθυνη χρήση του ανατεθέντος από τον Θεό στον άνθρωπο του έργου της διαφύλαξης της επίγειας δημιουργίας δύναται να οδηγήσει σε άριστα αποτελέσματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στη σημασία του πολιτισμού σε καιρούς μάλιστα κρίσης εστίασε η Υπουργός Πολιτισμού και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

«Η διατήρηση της κληρονομιάς μας είναι ένα από τα καθήκοντα της πατρίδας μας. Αυτή την κληρονομιά πρέπει να τη συντηρήσουμε γιατί αυτή εγγυάται την επιβίωση του έθνους μας αλλά και επειδή αποτελεί παράδειγμα αισθητικής και ηθικής που πρέπει να μας καθοδηγεί στον καθημερινό μας βίο», σημείωσε η κ. Λαμπράκη.

Μετά την παράδοση του Βραβείου η Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε την επίτοιχη επιγραφή στο εξωτερικό μέρος του αρχοντικού.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων δεν ήταν λίγοι όσοι ταξίδεψαν από τη γειτονική Σμύρνη προκειμένου να τιμήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas καθώς και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος της Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του κ. Θεόδωρος Ν. Τσακίρης

Το πρόγραμμα του κ.κ. Βαρθολομαίου συνεχίστηκε με γεύμα στο αρχοντικό Αργέντικο ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Νότια Χίο συνοδευόμενος από την πρωθυπουργό της χώρας Β. Θάνου.