e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Μύκονο: "Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό"

Αποστολή στη Μύκονο, 20.10.2016: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 






























«Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος. Παρέστησαν υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κληρικοί και λαϊκοί. 

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Αρτεμίου λέγοντας πως «Ο Άγιος έπεσε στη δυσμένεια του Παραβάτη και μαρτύρησε. Όταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των Περσών δεν είχε βασιλεύσει παρά μόνο δύο χρόνια και κάτι, τότε πληγώθηκε θανάσιμα. Όταν είδε να έρχεται το τέλος του βούτηξε τα χέρια του στο αίμα το δικό του και αναφώνησε «Χριστέ μου, νενίκηκάς με». Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του. Αυτό συνέβη τότε και θα συμβαίνει πάντοτε όσο υπάρχουν άνθρωποι. Θα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι και θα υπερασπίζονται, αλλά και θα πολεμούν τον Ιησού Χριστό. Είναι τραγικό για εκείνον ο οποίος παλεύει στη ζωή και αγωνίζεται, στο τέλος να παραδέχεται ότι νικήθηκε και ο αγώνας του είναι χαμένος».

«Τιμούμε τον Άγιο Αρτέμιο για όσα μας δίδαξε για όσα μας προσέφερε και για όσα μπορεί να μας προσφέρει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του. 

Σημείωσε, επίσης, ότι «ζώντας σε μία εποχή περίεργη και δύσκολη, όλοι αναρωτιόμαστε πού πηγαίνουμε και τι θα φέρουν οι αυριανές μέρες; Θα συνεχίσει η ανασφάλεια και η φτώχεια; Όλοι μας αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την δύναμη που διαθέτει. Ξεχνάμε όμως έναν χώρο που βοήθησε δια μέσου των αιώνων αυτόν τον τόπο. Τον χώρο της πίστης και της Εκκλησίας, με τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της, γιατί και αυτή αποτελείται από ανθρώπους, και την βάζουμε στην άκρη, για να μην πούμε ότι την διώκουμε και την ταλαιπωρούμε». 

Υπογράμμισε πως «οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Διότι εδώ υπάρχει μητρική σχέση. Δε μπορούμε να βάλουμε ανώτερη σχέση από αυτή μέσα στο ανθρώπινο γένος. Γι' αυτό η Εκκλησία βροντοφωνάζει. Δε συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες θεωρίες, αλλά έχει τον δικό της τρόπο να απαντά. Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Όποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρίσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει. Και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στη μάνα του είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι αν φύγει το παιδί από κοντά της δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει. Έτσι για εμάς την Εκκλησία, Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους που έχουν το λειτούργημα της ιερωσύνης, αυτός είναι σκοπός ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί». 

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, εξάλλου, πως «μέσα σε τέτοια δύσκολη εποχή είναι τραγικό αυτό το μεγάλο κεφάλαιο να παραμερίζεται και να υποβαθμίζεται. Ήρθαμε, όλοι μαζί σήμερα, για να αποτίσουμε φόρο τιμής προς τον άγιο Αρτέμιο. Είναι όμως και μία ευκαιρία να προβληματιστούμε μήπως έχουμε πάρει στραβό δρόμο; Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας; Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Εκκλησία αγωνιά και κάθε φορά που είμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις και είναι τα παιδιά της κοντά, έχει υποχρέωση, όχι να τα κατηχεί, αλλά να τα βοηθάει, να τα αναπαύει, να τους πει πως και αυτό το κακό θα περάσει και πως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Το μυστικό είναι η ενότητα όλων μας. Να φύγουμε σήμερα από αυτόν τον ευλογημένο χώρο με την ικανοποίηση ότι αποδώσαμε τις τιμές και τις ευχαριστίες στον Άγιο Αρτέμιο, αλλά και με τον προβληματισμό, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες μπορεί να μας βοηθήσει ο Άγιος Αρτέμιος και η Εκκλησία ή θα έρθει ο καιρός που θα πούμε, μερικοί από εμάς πρωταγωνιστές ή και άλλοι, «Χριστέ νενίκηκάς με»;».

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της αγίας Εικόνας και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου δια της πόλεως και του λιμένος Μυκόνου. Τις Εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική του τιμημένου Λιμενικού Σώματος, ύστερα από σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, το οποίο απεδέχθη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης (ΛΣ).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι πρώτη φορά που επισκέπτονται το νησί της Μυκόνου Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: