e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ο εόρτιος Εσπερινός στη Βλαχέραινα Μπανάτου για την Κατάθεση της Εσθήτος της Παναγίας στον Ναό των Βλαχερνών ΚΠόλεως


Πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό στον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου, ιδιοκτησίας Παράσχη, ο εόρτιος Εσπερινός με Αρτοκλασία για τα Καταθέσια της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος εν ταις Βλαχέρναις. Εκτός από τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διάκονο Ιωάννη Ρένεση παρέστη ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, συνταξιούχος Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε επίκαιρα προς τους εκκλησιασθέντες. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε κέρασμα προς όλους στην αυλή του Ναού. Κατά την επικρατούσα στη Ζάκυνθο παράδοση, αύριο θα διανεμηθεί σε όλους ο "κουμπόστος" (έδεσμα από στάρι, για το καλό τση γιορτής), που είναι ήδη έτοιμος και αναμένει τους πιστούς!!!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
























































Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Καταστάρι Ζακύνθου


Ιερατικό Συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, 1η Ιουλίου 2016, στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της κωμόπολης Καταστάρι Ζακύνθου. Προέστη ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, συνταξιούχος Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεώς μας. Έψαλε η Ενοριακή Χορωδία του Κατασταρίου, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Νίκο Λειβαδά. 
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος] 
























Η σύνοδος καθήρεσε αρκετούς προβληματικούς επισκόπους...

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 


Μερικοί σκανδαλίσθηκαν με όσα έγραψε ένας επίσκοπος που συμμετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο περί εντάσεων, πιέσεων και υβριστικών σχολίων.

Δεν γνωρίζω αν αυτά συνέβησαν όντως όπως μεταφέρονται αλλά κι αν συνέβησαν δεν αποτελούν έκπληξη.

Όποιος έχει διαβάσει εκκλησιαστική ιστορία τότε γνωρίζει τι «πανηγύρι» γινόταν σε αρχαίες εκκλησιαστικές συνόδους. Λογομαχίες, εντάσεις, παρεξηγήσεις, αποχωρήσεις, παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολλά ευτράπελα.

Το καλύτερο που έχω διαβάσει συνέβη σε σύνοδο που συγκάλεσε ο ιερός Χρυσόστομος σε περιοδεία του στην Μικρά Ασία με την συμμετοχή 70 επισκόπων. Η σύνοδος λειτούργησε και ως πνευματικό δικαστήριο και καθήρεσε αρκετούς προβληματικούς επισκόπους. Μάλιστα εξέλεγε αμέσως αντικαταστάτες. Σε μία λειτουργία, όπου συλλειτουργούσαν ο Χρυσόστομος και οι συνοδικοί, εμφανίσθηκε ένας αγροίκος επίσκοπος ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του με τον εξής ενδιαφέροντα τρόπο: έβαλε σιδερένια καρφιά στις σόλες των υποδημάτων του και με την δικαιολογία ότι θέλει να επιδώσει επιστολή στον Χρυσόστομο πήγε στο σύνθρονο και πατούσε και συνέθλιβε τα πόδια των επισκόπων που έβρισκε μπροστά του...

Ωραίες εποχές...

Δεν κατακρίνω τους επισκόπους που δεν υπέγραψαν, αλλά...

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 

Διάβασα με ενδιαφέρον τα κείμενα δύο αδελφών επισκόπων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο περί της σχέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο και προβάλλουν θεολογικούς λόγους.

Ο κάθε ένας από τους δύο έχει το δικό του ύφος γραφής και προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα. Διάβασα τα κείμενα για δεύτερη φορά με μεγαλύτερη προσοχή. Ας με συγχωρήσουν οι άγιοι αδελφοί αλλά προσωπικά πίσω από την παράθεση διαφόρων θεολογικών επιχειρημάτων βλέπω άλλους λόγους.

Το κείμενο της Μεγάλης Συνόδου παρά τις ατέλειές του, δεν περιέχει δογματικά λάθη. Σαφώς αναφέρεται στο τι πιστεύει η ορθόδοξη Εκκλησία για τον εαυτό της και πώς προσδιορίζει την εκκλησιαστικότητά της. Σαφώς αναφέρεται στην προβληματική και ελλειμματική εκκλησιαστικότητα των ετεροδόξων. Η χρήση του όρου «εκκλησία» που χρησιμοποιείται για κάποιες χριστιανικές ομολογίες γιατί μας προβληματίζει τόσο πολύ; Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον χρησιμοποιεί μετά το σχίσμα για τους Ρωμαιοκαθολικούς και γνωρίζει πολύ καλά τι εννοεί και τι θέλει να σημάνει με αυτόν τον όρο.

Ποιος προσδιορίζει ποια λέξη είναι ακριβής για να εκφράσει την δογματική εμπειρία της Εκκλησίας; Οι Πατέρες θεολογούσαν για να λύσουν πρακτικά ποιμαντικά προβλήματα κι όχι για να προβάλουν την επιστημονική τους κατάρτιση. Οι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου χρησιμοποίησαν τον όρο «Πρόσωπο», ο οποίος προερχόταν από τον αιρετικό Σαβέλλιο. Υπήρξαν αντιδράσεις αργότερα από κάποιους που δεν κατανοούσαν την νέα νοηματοδότηση του όρου. Επίσης κι ένα συνοδικό κείμενο διατυπωμένο με κάθε ακρίβεια δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να πείσει τους υπερ άγαν ζηλωτές ή τους αντιφρονούντες. Ο όρος της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου έγινε φύλλο και φτερό από τους Αντιχαλκηδόνιους, οι οποίοι κόλλησαν σε λέξεις-όρους...

Δεν κατακρίνω τους δύο επισκόπους που δεν υπέγραψαν. Αλλά ας μην προσπαθούν να μας πείσουν για τους δήθεν θεολογικούς λόγους.

Από κάτι τέτοιους «θεολογικούς λόγους» έχει καεί η Εκκλησία. Το λέω πολλές φορές ως παράδειγμα. Ο Άρειος νομίζετε ότι ήταν τόσο στενόμυαλος ή τόσο πωρωμένος ώστε να μην καταλαβαίνει πως είχε λάθος; Όχι, βέβαια. Σας βεβαιώνω ότι ήταν ευφυέστερος και από τον Αθανάσιο και από άλλους Ορθοδόξους θεολόγους της εποχής του. Το πρόβλημά του ήταν ότι επί δύο συνεχόμενες φορές απέτυχε να εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ο πληγωμένος εγωισμός, ο οποίος καλυπτόταν από την λιπαρή κοσμική και εκκλησιαστική μόρφωση και την ασυναγώνιστη ρητορική και προσωπική γοητεία, ταρακούνησε επί αιώνες την Εκκλησία και οδήγησε χιλιάδες ψυχές στην απώλεια.

Τέλος, μια απορία: αυτό το «επέχω» σε συνοδικές συνεδριάσεις, πώς κατοχυρώνεται θεολογικά; Για θυμίστε μου: ο Κύριος είπε να λέμε «ναι, ναι», ή «ου, ου», ή «επέχω, επέχω»;