e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στο "Νυχθημερόν" [video]




Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, για λογαριασμό του ηλεκτρονικού περιοδικού "Νυχθημερόν", το εσπέρας της 17ης Δεκεμβρίου 2016, στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, όπου διέμενε κατά το τριήμερο του Πολιούχου του Τζάντε. 

Η συνομιλία αφορούσε α) στην επίσκεψή του στη νήσο του Αγίου Διονυσίου - Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας, β) το άλυτο επί τόσες πια δεκαετίες εθνικό ζήτημα του Κυπριακού, επί του οποίου -ως γνωστόν- ο ίδιος υψώνει φωνή στεντόρεια, αλλά και γ) την κορυφαία στιγμή της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας του 21ου αιώνα, δηλαδή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (Κρήτη 2016). Κατ' αυτή την πολυσήμαντη σύγκληση ο ίδιος στοιχήθηκε στο πλευρό της πλειονοψηφίας των Ορθοδόξων, μαχόμενος υπέρ της Ενότητος και του Διαλόγου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης ήταν ιδιαίτερα πρόσχαρος, μειλίχιος και με σοφία και εμπειρία απάντησε στα ερωτήματα του Νυχθημερόν. Εννοείται, τα ερωτήματα θα ημπορούσαν να είναι περισσότερα ή χρήση υποερωτημάτων, κρίθηκε όμως καλόν, η παρουσίαση να είναι συνοπτική για την καλύτερη παρακολούθησή της από το ευρύ κοινό των αναγνωστών μας!




Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου Κ/Πόλεως

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 






Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, τήν Κυριακήν πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, 18ην Δεκεμβρίου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ . Ναῷ Ἁγίου Δημητρίου Σαρμασικίου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξε κατά τήν τάξιν Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Ἀνδρέας.
Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας, προσεφώνησαν τόν Παναγιώτατον ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, καίἘντιμολ. κ. Ἀντώνιος Παριζιάνος, Ἄρχων Λαμπαδάριος τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς-Καθηγητής, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς, ὑποβαλόντες εὐλαβεῖς προσρήσεις ἐπί τῇ 43ῃ ἐπετείῳ ἀπό τῆς ἐκλογῆς τοῦ Πατριάρχου ὡς Μητροπολίτου Φιλαδελφείας. Οὗτος ἐν συνεχείᾳ ὡμίλησε πρός τό ἐκκλησίασμα ἐκφράσας καί τήν λύπην Του διά τά θύματα τῆς ἐν Καισαρείᾳ νέας τρομοκρατικῆς ἐπιθέσεως τοῦ Σαββάτου, 17ης τ.μ., καί εὐχηθείς εἰρήνη τοῦ σαρκί νηπιάσαντος Κυρίου νά ἑδραιωθῇ εἰς τόν κόσμον κατά τό νέον ἔτος. Ἀκολούθως Παναγιώτατος προσεκύνησεν εἰς τό ἐντός τοῦ Ναοῦ εὑρισκόμενον Ἁγίασμα τοῦ Ἁγίου Σεβαστιανοῦ, ἀγομένης τῆς ἑορτῆς αὐτοῦ.
Ἐπηκολούθησε δεξίωσις.

Η 2η ημέρα της μνήμης του Αγίου Διονυσίου, Κυριακή προ των Χριστουγέννων, εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή, 18η Δεκεμβρίου 2016, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Οι Ζακύνθιοι συνεχίζουμε να τιμάμε τον Προστάτη και Πολιούχο της νήσου μας. Εδώ, στην Παναγούλα της Ενορίας μας υπάρχει περίτεχνη και επιχρυσωμένη νέα καθέδρα τοίχου με την Εικόνα του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, μαζί με θήκη, όπου φυλάσσεται μια ιερά Εμβάδα του Αγίου μας, ηγιασμένη επί του σεπτού Σκηνώματός Του. 
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη, Διονύσης Ν. Κοντονής και Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]




























Ο Ιησούς Χριστός υπήρξε και αναμφισβήτητο ιστορικό πρόσωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 
 18 Δεκεμβρίου 2016
(Ματθ α΄ 1-2 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολλούς ίσως ξενίζει η μακρά παράθεση ονομάτων της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Όμως, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος δεν τα παραθέτει τυχαία και άνευ λόγου. Εδώ αποδεικνύεται περίτρανα η ανθρώπινη φύση και γενεαλογία του Ιησού Χριστού. Γίνεται φανερό ότι ο Χριστός, πέρα από τέλειος Θεός, υπήρξε και τέλειος άνθρωπος, καθώς και αναμφισβήτητο ιστορικό πρόσωπο.

Τονίζει δε ο Ευαγγελιστής ότι ο Ιησούς υπήρξε απόγονος του Δαυίδ και Υιός της Μαρίας. Δεν αναφέρει άνδρα γεννήτορα για τον Ιησού, όπως έκανε για όλα τα προηγούμενα πρόσωπα. Αυτό δηλοί την άσπορο σύλληψη του Ιησού και την αειπαρθενία της Θεοτόκου, η οποία ουδέποτε συνευρέθη σαρκικά με τον κατά κόσμον σύζυγό της Ιωσήφ. Τούτο το υπερφυές γεγονός συνέβη μόνο μια φορά στην ιστορία του κόσμου. Ουδέποτε συνέβη πριν και ουδέποτε στους αιώνας θα ξανασυμβεί.

Ο Ιωσήφ, ως άνθρωπος, κλονίστηκε και τον έζωσαν οι αμφιβολίες, παρατηρώντας την εγκυμοσύνη της Θεοτόκου. Θέλησε να την διαπομπεύσει -βάσει του Μωσαϊκού Νόμου- ως μοιχό. Η ίδια η Θεοτόκος δεν αντέδρασε βλέποντας την αλλαγμένη στάση του συζύγου της, αλλά στήριζε την ελπίδα της στον Θεό.

Και η θεία βοήθεια δεν άργησε να παρουσιαστεί με την επέμβαση του Αγγέλου, ο οποίος φανέρωσε στον Ιωσήφ το θέλημα του Θεού. Ο Ιωσήφ λυτρώθηκε ψυχικά, ένιωσε χαρά μεγάλη κι έκτοτε περιέβαλε με απόλυτη αγάπη, φόβο Θεού και σεβασμό την σύζυγό του και τον Μεσσία Υιό της, το προφητευθέν στην Παλαιά Διαθήκη «τέκνον Εμμανουήλ». Αυτό, που δεν του έδειξαν τα μάτια του σώματος και οι περιορισμένες ικανότητες του νου, το είδε με τα μάτια της ψυχής που βλέπουν πολλά περισσότερα από τα γήινα μάτια.

Ο Θεός πάντα πραγματοποιεί τις υποχρεώσεις του στο ανθρώπινο γένος, όσο και αν αυτό νιώθει εγκαταλελειμμένο και δεν το αντιλαμβάνεται πολλές φορές. Στέλνοντας τον Υιό Του προσέφερε στην ανθρωπότητα λύτρωση από την αμαρτία κι έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα της θέωσης. Το όνομα «Ιησούς», που του εδόθη κατά επιταγή του Αγγέλου, σημαίνει «Θεός-Σωτήρ». Δηλώνει ότι δεν ήταν απλός άνθρωπος, αλλά Θεός και άνθρωπος μαζί, δηλαδή Θεάνθρωπος. 

Από τότε και μέχρι σήμερα και έως τη συντέλεια των αιώνων, ο Θεάνθρωπος Ιησούς θα καλεί όλους τους ανθρώπους στην πίστη και στη μετάνοια. Ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμά Του. Γένοιτο!