e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Πατριαρχικά Θυρανοίξια στον εν Ίμβρω τόπο άσκησης Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017. Θυρανοίξια του Μετοχίου των Ταξιαρχών εν Ίμβρω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όπου ασκήτευσε ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός (ιερομόναχος, δάσκαλος, σχολάρχης, συγγραφέας,επιμελητής και εκδότης λειτουργικών βιβλίων και θρησκευτικών πραγματειών).
Φωτογραφίες: π. Χαρίτων Ριζιώτης














Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός γεννήθηκε στο χωριό Γλυκύ της Ίμβρου στις 22 Δεκεμβρίου 1772. Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Βασίλειος και ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του Διαμαντή και της Παρασκευής Στέκα. Θα μεταβεί στη Μονή Κουτλουμουσίου το 1793 με σκοπό να καρεί μοναχός. Εκεί έλαβε και το χαρακτηριστικό του όνομα, Βαρθολομαίος, αλλά και το επώνυμο, Κουτλουμουσιανός. Κατά την διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του εκεί, θα χειροτονηθεί διάκονος και ιερέας. Το 1803 θα επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του με σκοπό τη συγκρότηση γραμματοδιδασκαλείου. Μετά τρία χρόνια παραμονής στο νησί και αφού δεν κατόρθωσε να συστήσει το σχολείο που επιθυμούσε, θα φύγει για τις Κυδωνιές, με σκοπό να φοιτήσει μαζί με ένα από τα αδέλφια του στην Ακαδημία των Κυδωνιών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησής του επέστρεψε, το 1809 στην Ίμβρο και ξανά επιχείρησε να συστήσει σχολείο στο μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου. Όμως επιδημία πανώλης η οποία ενέσκηψε το νησί, το 1814 τον εξανάγκασε να καταφύγει στη Θεσσαλονίκη. Λόγω των πολιτικών και κοινωνικών συγκυριών θα παρατείνει την εκεί παραμονή του μέχρι το 1821, ενώ για να επιβιώσει θα παραδίδει κατ' οίκον μαθήματα. Πλούσιοι έμποροι-γονείς μαθητών του θα τον βοηθήσουν να φύγει στη Μασσαλία. Στο Γαλλικό αυτό λιμάνι θα μείνει μέχρι το 1827. Τότε είναι που θα δεχθεί πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας για να πάει εκεί ως εφημέριος του ναού του Αγίου Γεωργίου αλλά και δάσκαλος στη Φλαγγίνειος Σχολή. Θα αποδεχθεί μένοντας εκεί μέχρι το 1834. Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής του η δράση του θα είναι πολυσχιδής: εκπαιδευτική, κοινωνική και εκδοτική. Ο Ανδρέας Μουστοξύδης θα είναι αυτός που, τότε, θα τον προσκαλέσει να έλθει στην Κέρκυρα για να διδάξει στο παράρτημα της Ιονίου Ακαδημίας στο Εκκλησιαστικό Σπουδαστήριο. Μετά δύο χρόνια νέα πρόσκληση του απευθύνεται, αυτή τη φορά από τον Γρηγόριο ΣΤ΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τους συμπατριώτες του για να δημιουργήσει σχολείο στην Ίμβρο. Το 1839 θα τον προσκαλέσει πάλι ο Πατριάρχης για να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να διδάξει και να διευθύνει την νεοσύστατη Πατριαρχική Θεολογική Σχολή στο Φανάρι. Το 1840 η Σχολή θα κλείσει και θα αναλάβει καθήκοντα στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης. Το 1847 θα επιστρέψει στην μονή όπου εκάρη μοναχός, ενώ θα διδάξει παράλληλα στην Αθωνιάδα Ακαδημία. Πέθανε στις 12 Ιουλίου 1851.

[πηγή στοιχείων: Βικιπαίδεια]

Δεν υπάρχουν σχόλια: