e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας συμμέτοχος στο συνέδριο Möjligheternas Mötesplats, με θέμα «Άσυλο και Μετανάστευση»












Το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Möjligheternas Mötesplats στην πόλη Hultsfred της Σουηδίας, με θέμα «Άσυλο και Μετανάστευση». Η πόλη αυτή απέχει οδικώς μιάμιση ώρα από την Ελληνορθόδοξη Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ.

Ένας από τους κύριους ομιλητές στο εν λόγω συνέδριο ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ο οποίος συμμετείχε κατόπιν προσκλήσεως του διοργανωτή του συνεδρίου κ. Anders Blomqvist.

Είναι το δεύτερο ετήσιο συνέδριο που διοργανώθηκε με την συμμετοχή άνω των 150 ατόμων, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, πολιτειακούς παράγοντες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, κλπ.. Τα πορίσματα και συμπεράσματα του συνεδρίου φιλοδοξούν να συμβάλουν στον διάλογο και στον προβληματισμό για την επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στο Σουηδικό γίγνεσθαι.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας παρουσίασε στην αγγλική την ομιλία του με θέμα: «The Eastern Orthodox Church’s Perspective on Matters pertaining Asylum and Immigration» (Προοπτική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης). Η ομιλία άρχισε με ευχαριστίες για την πρόσκληση και ακολούθησε η παράθεση σκέψεων για την αναφορά στην ελληνική γλώσσα του διεθνούς πλέον όρου "ξενοφοβία". Η λέξη αντικατοπτρίζει μια μείζονα πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν και διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες. Μια πρόκληση που στοχεύει απευθείας στην καρδιά του οράματος και των ιδεών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντιδιαστολή, ανατέμνεται η επίσης ελληνική λέξη "φιλοξενία", μια έννοια που αντιστρατεύεται την πρώτη. Αναφέρεται η ύπαρξη της στους κλασικούς συγγραφείς και στα Γραφές ως θρησκευτικό καθήκον προς τον συνάνθρωπο. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην φιλοξενία του Αβραάμ και στην ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως, όπως την περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Έτσι περιγράφεται η δυνατότητα κάθε Χριστιανού να συναντήσει και να δει τον Χριστό μέσα από το πρόσωπο του πάσχοντος συνανθρώπου του. Το μοντέλο στήριξης αυτών που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως αυτό δόθηκε από τον ιδρυτή της Εκκλησίας και τους Αποστόλους, θα πρέπει να υιοθετηθεί ως αντίδοτο στις σημερινές πολλαπλές προκλήσεις. Μέσω αυτού προβάλλεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας ως του κατ᾽ εξοχήν πνευματικού φορέα που προβάλλει την φιλοξενία.

Στο επίκεντρο της ομιλίας βρίσκεται πρωτίστως η εκτενής αναφορά στην ηγετική φωνή της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου - πνευματικού ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά τον κόσμον – η οποία καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στην εποχή των επαναστατικών αλλαγών. Στις εγκυκλίους και ομιλίες του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραλληλίζει το νεογέννητο Θείο Βρέφος με τους σύγχρονους "πολιτικούς πρόσφυγες" και αναφέρεται στα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους, που απεγνωσμένα εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες για να σώσουν τη ζωή τους. Αυτό αυξάνει την ευθύνη όλων όσοι ζουν υπό ειρηνικό καθεστώς και ευημερούν και καλεί την διεθνή κοινότητα να μην μείνει απαθής και αδιάφορη, αλλά να δείξει έμπρακτα την αγάπη της και την συμπαράστασή της στο δράμα των αδελφών μας προσφύγων. Το μήνυμα αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας διατράνωσε η Παναγιότης του κατά την από κοινού επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016, με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας συνεχίζει με εκτενείς αναφορές και στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με το τεράστιο φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Οικ. Πατριάρχου, αν και βρίσκεται στο επίκεντρο δύο κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής, δείχνει υποδειγματική αλληλεγγύη. Υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ένα τεράστιο έργο επιτελείται. Τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά. Μεγάλος αριθμός συσσιτίων για τους απόρους ανά την επικράτεια, δεκάδες δομές φιλοξενίας και στήριξης για διαφορετικές ηλικίες και ομάδες ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ομιλία ολοκληρώνεται, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στην πνευματική διακονία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, η οποία ως επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, στηρίζει το όραμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια διεύρυνσης της διακονίας και στις πέντε χώρες της δικαιοδοσίας της –Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία– υπηρετώντας την κοινωνική ενσωμάτωση, ιδιαιτέρως των προσφάτως αφιχθέντων.

Η σημαντική αύξηση νέων Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί μια νέα πρόκληση για την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας. Για την πολύπλευρη, πνευματική και όχι μόνο, υποστήριξη τους, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, γι᾽ αυτό και στην τελευταία τριετία ιδρύθηκαν τέσσερεις νέες ενορίες κι ένα ησυχαστήριο και χειροτονήθηκαν ή προσελήφθησαν οκτώ νέοι κληρικοί, η Ι. Μητρόπολις έγινε πλήρες μέλος του Χριστιανικού Συμβουλίου της Σουηδίας, ολοκληρώθηκε η μετάφραση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στη Σουηδική, εγκαινιάστηκε η έναρξη εκστρατείας για την εξεύρεση πόρων για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός.

Γίνονται, επίσης, προσπάθειες για την δημιουργία ενός πνευματικού πολύκεντρου που θα αποτελέσει εφαλτήριο για κατασκηνωτικά προγράμματα, φιλοξενία μουσείου, διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων και για την εν γένει προβολή της Ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύοντας τοιουτοτρόπως τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και το όραμα του Πατριάρχη.

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανέφερε στην ομιλία του ότι οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην πνευματική στήριξη του ποιμνίου και στην σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, ώστε να προκύψει όφελος και για τις δύο πλευρές. Αυτό είναι το μήνυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που κομίζει το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον κ. Blomqvist για την ευγενική του πρόσκληση και τον συνεχάρη για την άρτια και επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου και του προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Το απόγευμα της 28ης Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα του στη Στοκχόλμη, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε τον εφημέριο της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα, Αιδ. Οικονόμο κ. Χρήστο Λέτσιο, την Πρεσβυτέρα του Δέσποινα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας.

Υπήρξε εκτενής κάλυψη του συνεδρίου στον τοπικό τύπο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του κ. Anders Blomqvist και του Δήμου Hultsfred.

Δεν υπάρχουν σχόλια: