e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Βαρθολομαίος: "Η δύναμη της Εκκλησίας βασίζεται στην αγάπη, στη θυσία και τη χάρη"

Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, “Ο ΚΟΣΜΟΣ”

Η σημασία της προστασίας της Δημιουργίας του Θεού και η μεγάλη αμαρτία της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, η αξία του διαλόγου ως μέσου επικράτησης της ειρήνης και η ζημιά που προκαλεί ο θρησκευτικός φανατισμός στην ίδια τη θρησκεία είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, «Ο ΚΟΣΜΟΣ» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χατζηβασίλη και Γιάννη Δραμιτινό.

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης αναφορικά με την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα αίτια της καταστροφής του θα πρέπει να αναζητηθούν στην αχαριστία του ανθρώπου, στην πλεονεξία του και την ακόρεστη επιθυμία του για απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών αγαθών. «Γι’ αυτό, δεν παύομε να τονίζομε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε και να εμπνευστούμε από το ασκητικό φρόνημα της Εκκλησίας και να ζήσουμε πιο απλά. Είναι αμαρτία να μολύνουμε το περιβάλλον. Αμαρτάνομε ενώπιον Θεού και ανθρώπων, όταν καταστρέφουμε τον πλανήτη μας».

Αναφερόμενος στην αξία του διαλόγου τόνισε ότι αυτός αποτελεί ένα βασικό και πολύτιμο εργαλείο ειρήνης και συμφιλίωσης. «Δεν γίνεται ο καθένας από μας να ζει σε μια κατάσταση απομόνωσης και εσωστρέφειας, ούτε να επαναπαύεται στην ασφάλεια της δικής του παράδοσης και της προσωπικής του αποκλειστικότητας». Εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε ότι «ο πόλεμος εν ονόματι του Θεού βασίζεται σε μια αρρωστημένη προσέγγιση της πίστεως, που εκ των πραγμάτων καταλήγει σε πόλεμο εναντίον του ίδιου του Θεού και της θρησκείας».

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ορθοδοξία τις επόμενες δεκαετίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι αυτές θα εστιαστούν στο ζήτημα της ενότητας. «Η ιδέα που έχουν κάποιοι, ότι δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι συνομοσπονδία Εκκλησιών, δημιουργεί μια νέα θεώρηση της Εκκλησίας, σίγουρα ξένη προς την Ορθοδοξία», επεσήμανε και συνέχισε: «Συναρπάζονται κάποιοι από τη δύναμη της κοσμικής εξουσίας, αλλά η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι αυτή η δύναμη έρχεται και παρέρχεται. Η δύναμη της Εκκλησίας βασίζεται στην αγάπη, στη θυσία και τη χάρη». Τόνισε, ωστόσο, ότι ο πανορθόδοξος συντονιστικός ρόλος που κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και «η εμπειρία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, αλλά και η θέση που της δίδουν οι Ιεροί Κανόνες και η μακραίωνη παράδοση αποτελούν το βασικό εχέγγυο για την πορεία της Ορθοδοξίας στο μέλλον».

Απαντώντας στο ερώτημα για τη σημασία που έχουν οι Έλληνες της Διασποράς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημείωσε ότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός «διότι ενωμένοι όλοι μαζί αποτελούμε μια δυνατή φωνή για τα δίκαια του Πατριαρχείου και της απανταχού Ρωμιοσύνης». Ευχήθηκε δε, όπως στο μέλλον επισκεφθεί και πάλι την Αυστραλία, στην οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει Πατριαρχική επίσκεψη, και διαβεβαίωσε τους Ορθοδόξους πιστούς που διαβιούν στη μακρινή νησιωτική χώρα πως πάντοτε τους έχει στη σκέψη και στις προσευχές του.

Σημ.: To πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου φιλοξενείται στην τρέχουσα έκδοση της εφημερίδος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: