e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Συνάντηση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στη Μόσχα












Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου, που αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα και τον κ. Χρήστο Πετρέα, Μέλος αυτού, και βρίσκεται στην Μόσχα συμμετέχοντας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2017 (14-17 Μαρτίου 2017), εκκλησιάστηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στον Ιερό Ναό Παναγίας Καζάν, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρου του Ανακτόρου Καλομένσκο στην ομώνυμη περιοχή της Μόσχας, όπου ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος τέλεσε την Προηγασμένη Θεία Λειτουργία.
Ο Πατριάρχης, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, δέχθηκε σε ακρόαση – συνάντηση τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, τον οποίο συνόδευε και ο κ. Χρήστος Πετρέας, και προσκάλεσε αυτούς, εν συνεχεία, να παρακαθίσουν στην επίσημη Πατριαρχική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων (14.3.1917) της ευρέσεως στην περιοχή, της θαυματουργικής εικόνας της «Παναγίας του Ακαθίστου Ύμνου».
Κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Τράπεζας, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, στην προσφώνηση του προς τον Πατριάρχη, καθηκόντως μετέφερε τις αδελφικές ευχές και ευχαριστίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, για την υποδοχή εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρωσίας, με αφορμή την συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ, αναφέρθηκε στην πολύχρονη τιμητική προσωπική του σχέση και φιλία με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, και ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες, για τις μέχρι σήμερα δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αντιφώνησε τον π. Σπυρίδωνα, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για την, επαναλαμβανόμενη και εφέτος, επιτυχή συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στις διεθνείς εκθέσεις της Ρωσίας, επαινώντας τον π. Σπυρίδωνα για το έργο του Συνοδικού Γραφείου και την προσωπική του συμβολή σε αυτό, και προσέφερε στα Μέλη της Αντιπροσωπείας και στον Διευθυντή του Γραφείου ΕΟΤ Μόσχας κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου, αναμνηστικό αντίγραφο της ευρεθείσης εικόνος της Παναγίας.
Μετά το πέρας της Τράπεζας, κατ’ εντολήν του Πατριάρχου, στέλεχος του Πατριαρχείου, ξενάγησε την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Επετειακή Έκθεση της Ευρέσεως της Εικόνας της Παναγίας και των συναφών με την εύρεση, Ενθυμίων των λυπηρών γεγονότων διωγμού της Εκκλησίας, της περιόδου του 1917 στην Ρωσία.
Το βράδυ η Αντιπροσωπεία μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε προκαθορισμένη συνάντηση συνεργασίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο, Έξαρχο στη Ρωσία του ως άνω Πατριαρχείου, και προσωπικού φίλου, από ετών, του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά το πέρας της συνεργασίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος, παρέθεσε δείπνο στα Μέλη της Αντιπροσωπείας.
Ο κύκλος επαφών και συναντήσεων της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΜΙΤΤ 2017, θα ολοκληρωθεί αύριο. Η Αντιπροσωπεία θα παραμείνει στη Ρωσία μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.
Εκ του Συνοδικού Γραφείου

"Γεώργιος Μοθωναίος: Μισός αιώνας ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου". Η ομιλία της Κατερίνας Δεμέτη στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" (12.3.2017)




Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2017 (Μόσχα, 14-17.3.2017)








Έφθασε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, στη Μόσχα (Ρωσία) Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2017 (14-17 Μαρτίου 2017). Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τον κ. Χρήστο Πετρέα, Μέλος αυτού. 
Η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και του Υπουργείου Τουρισμού, φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια, σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες συνεκθέτες.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο διατίθεται επικαιροποιημένο ξενόγλωσσο (ρωσικά, αγγλικά, κλπ.) έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Η Έκθεση ΜΙΤΤ 2017 (Μόσχα), της οποίας τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού παγκοσμίως, συγκεντρώνει δε έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον αφενός μεν λόγω του μεγάλου αριθμού ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα μας, αφετέρου δε λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αυτοί επιδεικνύουν για τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματά της. 
Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην Έκθεση έγιναν παρουσία του Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, από τον Εξοχώτατο κ. Ανδρέα Φρυγανά, νέο Πρέσβη της Ελλάδος στην Μόσχα, με την παρουσία της Κυρίας Ελένης Βακάλη, Γενικής Προξένου, και του κ. Πολύκαρπου Ευσταθίου, Διευθυντού του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ, στην Μόσχα.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από πρόσκληση του Εξοχωτάτου κ. Πρέσβεως, μετέβη στην ανακαινισθείσα Πρεσβευτική κατοικία και συμμετείχε στην παρατεθείσα δεξίωση για όλους τους Έλληνες συμμετέχοντες - συνεκθέτες στην Έκθεση ΜΙΤΤ.
Στην δεξίωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ρωσίας και Ρωσικών Κυβερνητικών φορέων, με την συμμετοχή ικανού αριθμού Ελλήνων και Ρώσων δημοσιογράφων. Κατά την διάρκεια της, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημέρωσε για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, μεταξύ άλλων, και τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας (Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων) και τον πρ. Υπουργό Τουρισμού της Ρωσίας κ. Evgeny Pisarevsky, που ήταν ο ορισθείς υπουργός – εκπρόσωπος της Ρωσικής Κυβέρνησης για το επετειακό Έτος 2016 – Έτος Ελλάδος Ρωσίας.
Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραμείνει στη Ρωσία μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017. Κατά το διάστημα αυτό τα μέλη της θα συναντηθούν με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κκ. Κύριλλο, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με άλλους εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και επαγγελματίες του τουρισμού.
Εκ του Συνοδικού Γραφείου 

Εγκαινιάσθηκε η φωτογραφική έκθεση "Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή" για τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ | Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017
Τελευταία ενημέρωση: 06:52 


Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη. Η έκθεση "Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή", που...μιλάει με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από την λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους.

Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο (Alberto Modiano), ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ , ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η έκθεσή μας στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός Τουρκίας και γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούμε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντιόμαστε, ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα κοινό μήνυμα», δήλωσε στα εγκαίνια ο Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος - φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος δραστηριοποιείται μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας, ενώ ειδικεύεται σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (είναι προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη), καθώς και σε θέματα της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και της Ομογένειας του εξωτερικού.

«Συμπράξαμε για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: "Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή"», τόνισε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας την σημασία του τίτλου: «Είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων μονοθεϊστικών Θρησκειών. Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό. Ημέρες προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό Δημιουργό. Έκφρασης σεβασμού και αγάπης όμως και για το δημιούργημά του, τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Και πιστεύουμε πως το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμά μας αποκτά σήμερα, σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, ιδιαίτερη αξία και σημασία».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και εκπρόσωποι του αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του μητροπολίτη Αρμενίων Ελλάδος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρέσβης της Τουρκίας, οι πρόεδροι της αρμενικής και της ισραηλιτικής κοινότητας Ελλάδος. «Η χώρα μας δεν είναι μόνο φάρος σταθερότητας, αλλά και η γέφυρα ανάμεσα σε λαούς, σε πολιτισμούς και αυτή η δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που πιστεύω ότι αναγνωρίζουν όλοι, είναι κάτι που προάγει την ευτυχία και την ευημερία των λαών», δήλωσε ο Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας τις δυο πολύ μεγάλες, σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας: Την συνεργασία των Χωρών με Αρχαίο Πολιτισμό (Ancient Civilization Forum), που θα γίνει τον Απρίλιο και η δεύτερη διάσκεψη πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών σε σχέση με την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή των θρησκευτικών κοινοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

«Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών διαφέρει από τα υπόλοιπα μουσεία, γιατί έχει ως αντικείμενό του την τρέχουσα ζωή της πόλης, δηλαδή τη ζωή των ανθρώπων της. Η Αθήνα δεν έχει μόνο Έλληνες, δεν έχει μόνο Ορθόδοξους, έχει κόσμο από όλα τα μέρη της υφηλίου, έχει τους πλέον κοντινούς μας γείτονες, έχει Ισραηλινούς που είναι λαμπρά μέλη του ελληνικού λαού, έχει μουσουλμάνους, έχει Αρμένιους, που είναι αδελφοί μας και έχει και ανθρώπους από άλλες εθνικότητες και από άλλες θρησκείες. Η ζωή και η δράση αυτών των ανθρώπων αποτελούν αντικείμενο του Μουσείου μας. Γι' αυτό με μεγάλη υποδέχομαι τη μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα μετά την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Αδριανούπολη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνιος Βογιατζής, πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία.

Στα εγκαίνια μίλησε και ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλακας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λάκης Βίγκας, επί έξι χρόνια εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Άγκυρα, που σύμφωνα με τον Νικόλαο Μαγγίνα είχε και την αρχική ιδέα μιας κοινής έκθεσης. «Στις έντονες κοινωνικές οξύνσεις, όπως αυτές της εποχής δεν μπορούν δυστυχώς να εξομαλύνουν εφήμερες πολιτικές. Ο πολιτισμός μπορεί, γιατί αποτελεί διαχρονική δικλείδα αποσόβησης κοινωνικών, θρησκευτικών διαχωρισμών, γιατί έχει συνέχεια και συνέπεια, ανάλογη των δημιουργών του», σημείωσε ο Λάκης Βίγκας.

Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2015 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, θα παραμείνει στο φιλόξενο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ως τις 9 Απριλίου 2017, με στόχο να μεταφερθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό.