e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αύριο (10/5) τιμάμε την Πάροδο του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο στο γραφικό ξωκλήσι των Μετοχίων Μπανάτου














Κάθε χρόνο, στις 10 Μαΐου, η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου μνημονεύει εν αγαλλομένη καρδία, με εόρτιες λειτουργικές συνάξεις, την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, κατά το ταξίδι Του στη Μεσόγειο, ήτοι από τα Μύρα της Λυκίας προς στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκεται μόνιμα μέχρι σήμερα. Τούτο συνέβη τον Μάιο του 1087. 

Η Ενορία του κεντρικού Μπανάτου (επειδή υπάρχει και η Ενορία του Αγίου Νικολάου Κουκουναρίας Μπανάτου) τελούμε Ευχαριστιακή Σύναξη στο εκκλησάκι του Άι Νικόλα της Οικογένειας Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα ή Μετόχια, απέναντι σχεδόν στην ταβέρνα "Πλάτανος". 

Το εκκλησάκι, χωμένο μες στα αμπέλια της περιοχής, περιμένει τις αγαθές ψυχές, οι οποίες θα αγαθυνθούν να προσέλθουν προσευχητικά προς τον αγαπημένο Άγιο των Μυρέων. Σημειωτέον, φέτος τυγχάνει να είναι η ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. 

Οι ανωτέρω φωτογραφίες είναι από τα εσπέρια της σήμερον. Αύριο με το καλό!!!

Αρχιερατικός Εσπερινός στο χωριό Φιολίτης Ζακύνθου για τον Άι Νικόλα τον Περαστό


Εν πληθούση εκκλησία, απόψε το εσπέρας, τελέσθηκε εόρτιος Εσπερινός για την πάροδο του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο (στα 1087), στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου των Σχίνων, στο χωριό Φιολίτης Ζακύνθου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχούμενος από πάμπολλους ιερείς του νησιού. Ο Εφημέριος π. Ιωάννης Βλαχιώτης και η περί αυτόν Επιτροπή Πανηγύρεως είχε φροντίσει άψογα για όλα, κυρίως για τον ανθοστολισμό του Ναού, με σχίνους και ανοιξιάτικα λουλούδια. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς. Ακολούθησε μικρή λιτάνευση της Εικόνας του Άι Νικόλα και αποτμήματος του Λειψάνου Του. Τέλος, υπήρξε πλούσιο δείπνο για όλους στο παρακείμενο Αρχονταρίκι της Ενορίας! 
[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κλαυδιανός]






































Τα εσπέρια για την Πάροδο του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο (1087) στο χωριό Τραγάκι Ζακύνθου


Δείλι της 9ης Μαΐου 2017, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Τραγακίου Ζακύνθου. Προέστη ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, ενώ ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης είχε φροντίσει άψογα για τον εόρτιο ευπρεπισμό του Ναού. Ομίλησε επίκαιρα ο θεολόγος κ. Διονύσιος Πομόνης. 
[Φωτοανταπόκριση: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]






















Η γλώσσα της καρδιάς

Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων είναι με την γλώσσα της καρδιάς! Η γλώσσα της καρδιάς είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Είναι υπεράνω εθνών και φυλών. Δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά σύνορα. Είναι η γλώσσα του παραδείσου, αυτή που επικοινωνούσαν οι πρωτόπλαστοι και άκουγε ο Θεός.
     Αν δεν μιλούμε με την καρδιά μας, ο Θεός δεν μπορεί να μας ακούσει, γιατί η φωνή μας είναι μπερδεμένη με τα βιοτικά, γίνεται ίσως από συμφέρον. Η καρδιακή επικοινωνία διακρίνεται από την καθαρότητά της, την αμεσότητα, την υπέρβαση, την αγάπη!
     Για να μιλήσουμε καρδιακά πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, αυτόν που μας εγκλωβίζει στις κακές συνήθειες του εγωισμού μας και δεν μας αφήνει να σηκώσουμε ικετευτικά το κεφάλι μας προς τον ουρανό, ζητώντας την πραγματική λύτρωση!
     Χωρίς υπέρβαση δεν νοείται αληθινή αγάπη! Η αγάπη είναι η δύναμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον αλλάζει, του δίνει δύναμη να ξεπεράσει τις μικρότητές του, τις αδυναμίες και τα πάθη του.
     Η αγάπη υπερβαίνει το ανθρώπινο, το μετατρέπει σε καρδιακό, μετατρέπει την κοινωνία μας σε κοινωνία αγγέλων, οι οποίοι φτερουγίζουν ψηλά στον θρόνο του Θεού, με καρδιές αγγελικές και μόνη ασχολία την αέναη επικοινωνία μαζί Του!
      +Αρχιμ. Βαρθολομαίος
     Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Στιγμές από την Πατριαρχική Επίσκεψη και Χοροστασία στη Μαινεμένη

Πρωί Τρίτης, 9ης Μαΐου 2017, στον αποκατεστημένο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης 










Τρίτη μέρα της επίσκεψής του στην περιοχή της Σμύρνης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Μενεμένη. «Αθεράπευτα νοσταλγός της ιστορίας του Γένους», ο Πατριάρχης λειτούργησε στον ναό παρέα με ορθοδόξους της περιοχής και ταξιδιώτες από την Ελλάδα, αλλά προπάντων, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τους μαρτυρήσαντες προγόνους που νιώθουμε να μας αγγίζουν».

Ο κ. Βαρθολομαίος -που να σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που λειτουργεί στον ανακαινισμένο από τον τοπικό δήμο ναό- αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες αναγέννησης της χριστιανικής κοινότητας στην ιωνική γη, μέσα και από το ξαναζωντάνεμα παλιών ερειπωμένων ναών, «εδώ που έως και οι άψυχες πέτρες των οικοδομών συνεορτάζουν μαζί μας». 

Ο Πατριάρχης, που ολοκληρώνει αύριο την περιοδεία του με επίσκεψη στη χερσόνησο της Ερυθραίας, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, επισκέψεις που χαρακτήρισε «αντάμωμα με την ανάσταση στα αιματόβρεκτα χώματα της Ιωνίας».

Στη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου παραβρέθηκε και η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαράς ευαγγέλια: Έγιναν τα Θυρανοίξια και η πρώτη θ. Λειτουργία στον νεόδμητο Καθεδρικό των Ορθοδόξων στο Lagos της Νιγηρίας
















































Μέσα σε κλίμα κατάνυξης αλλά και ανείπωτης χαράς τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στο Λάγκος (7.5.207). Ο νέος Καθεδρικός Ναός θεμελιώθηκε το 2012 από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, στη θέση του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στη Νιγηρία που χτίστηκε το 1966.

Της τελετής των Θυρανοιξίων και της πρώτης Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ναού και εκπροσώπους ιερείς των Αρχιερατικών περιφερειών της Δημοκρατίας του Μπενίν και του Τόγκο. Έψαλε η μικτή χορωδία του Ναού στα αγγλικά αλλά και σε άλλες τοπικές και μη γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, ρωσικά).

Στην τελετή και στην πρώτη Θεία Λειτουργία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών διαφόρων εθνικοτήτων που ασφυκτικά κατέκλυσαν τον ναό και τον προαύλιο χώρο του. Στην Τελετή παρέστη ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη κ. Αναστάσιος Λεβέντης με τη σύζυγό του εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος και της ευρυτέρας οικογενείας (κτήτορες του Ναού). Επίσης εκπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Λάγκος καθώς και φοιτητές καθολικού Σεμιναρίου, εκπόσωποι διαφόρων διπλωματικών αποστολών, και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον κτήτορα, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στην αποπεράτωση και στην διακόσμηση του Ναού. Επίσης ευχαρίστησε τους εφημερίους, το Ενοριακό Συμβούλιο, τους κατηχητές, τη χορωδία, τους ιερόπαιδες γιά την θυσιαστική προσφορά τους, κάλεσε δε τους πιστούς να αποκτήσουν εντονότερη λειτουργική ζωή, με τη συμμετοχή τους στα μυστήρια της Εκκλησίας και τις διάφορες κατηχητικές, φιλανθρωπικές και ιεραποστολικές δράσεις του Ναού.

Γιά τη συμβολή τους ο Μητροπολίτης προσέφερε στο Ίδρυμα Λεβέντη εικόνα του Χριστού ενώ στους υπολοίπους δωρητές και χορηγούς αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες. Εμφανώς συγκινημένος ο κτήτορας αντεφώνησε εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιά το νέο Ναό και εξήρε την αρμονική συνύπαρξη Ορθοδόξων διαφόρων εθνικών καταβολών και παραδόσεων κάτω από μιά κοινή στέγη, αυτή της Ορθοδόξου πίστεως και Εκκλησίας.

Στο τέλος παρετέθη δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ναού, προσφορά μεγάλου ξενοδοχειακού Ομίλου του Λάγκος.