e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Καρδιά δεκτική του θείου λόγου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Δ΄ Λουκά
15 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. η΄ 5-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Η σημερινή ευαγγελική παραβολή του σπορέως εκθέτει την διαφορετική τύχη των σπόρων.
Ο πρώτος έπεσε στον δρόμο και τον έφαγαν τα πουλιά, ο δεύτερος έπεσε σε πέτρες και ξεράθηκε, ο τρίτος έπεσε σε γόνιμη γη, βλάστησε αλλά τον κατέφαγαν τα παράσιτα και τα ζιζάνια και ο τελευταίος έπεσε σε «αγαθή γη» και εκεί βλάστησε, αναπτύχθηκε, πολλαπλασιάστηκε και απέδωσε καρπούς. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή παραλληλίζει τον σπόρο με τον Λόγο του Θεού. Ο δε καλός Σπορέας δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Ο πρώτος σπόρος, ο οποίος έπεσε στον δρόμο συμβολίζει τον λόγο του Θεού που έπεσε σε καρδιές ασεβών, συμφεροντολόγων, αδίκων και εγωιστών ανθρώπων. Αυτοί ελευθέρως απέρριψαν τον θείο Λόγο και δεν συγκινήθηκαν καθόλου από Αυτόν. Έμειναν προσκολλημένοι στις υλικές μέριμνες του βίου τους, κλεισμένοι στην ιδιοτέλειά τους και στο κυνήγι του χρήματος που έχει αναισθητοποιήσει τις καρδιές τους.
Ο δεύτερος σπόρος έπεσε πάνω σε πέτρα, βλάστησε αρχικά, αλλά μαράθηκε. Είναι ο λόγος του Θεού, που έπεσε στις πέτρινες καρδιές επιπόλαιων και ρηχών ανθρώπων, οι οποίοι φαινομενικά τον δέχονται όμως σταδιακά τον απορρίπτουν με την στάση τους, πιεζόμενοι από άλλες καταστάσεις και προσωπικές συμπεριφορές.
Ο τρίτος σπόρος έπεσε στα αγκάθια και στα ζιζάνια, δηλαδή στις καρδιές φιλήδονων ανθρώπων, που οι βιοτικές μέριμνες της ζωής τους δεν συνάδουν με την χριστιανική αγωγή και πίστη, οι κάθε είδους αμαρτίες τους καταστρέφουν κάθε καλό που μπορεί να συμβεί στη ζωή τους.
Ο τέταρτος σπόρος έπεσε σε αγνές, ανεξίκακες, ταπεινές, γεμάτες καλοσύνη και αγάπη καρδιές, όπου έγινε αποδεκτός καλόπιστα με σεβασμό, βλάστησε και απέδωσε πλούσιους και σωτήριους καρπούς.
Αυτή την καρδιά οφείλουμε να έχουμε εμείς οι Χριστιανοί, δεκτική του Λόγου του Θεού, με αγάπη και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας, που θα βλαστήσει και θα δώσει καλούς καρπούς και καλούς σπόρους που θα συνεχίσουν να βλαστάνουν σε αθώες και γόνιμες καρδιές!

Η 3η μέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία




























Το πρωί του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου 2017, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε το ιστορικό πνευματικό κέντρο Skálholt της Λουθηρανικής Εκκλησίας, το οποίο διετέλεσε από το 1056 έως το 1785 ως μια από τις δύο αρχικές επισκοπές της Ισλανδίας.

Τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθη ο Επίσκοπος του Skálholt κ. Kristján Valur Ingólfsson, ο οποίος και τους προσέφερε ιδιωτική ξενάγηση στον ιστορικό ναό και την κατακόμβη του ναού, όπου εκτίθενται μια επισκοπική σαρκοφάγος και τάφοι επισκόπων της περιόδου του πρώιμου μεσαίωνα.

Η κ. Margrét Bóasdóttir έψαλε παραδοσιακούς ισλανδικούς εκκλησιαστικούς ύμνους και ο πρώην επίσκοπος της Ισλανδίας κ. Karl Sigurbjörnsson έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους δέκα αιώνες πνευματικής προσφοράς του ιστορικού κέντρου του Skálholt.

Η γυναικεία χορωδία του Skálholt τραγούδησε παραδοσιακά ισλανδικά τραγούδια και ύμνους και στη συνέχεια παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου, στο οποίο συμμετείχαν, πέραν του ιδίου και της συνοδείας του, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir με συνεργάτες της και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. David Bartimej Tencer.

Μετά το γεύμα, σε μια συμβολική χειρονομία, έκφραση σεβασμού προς το περιβάλλον, οι προαναφερθέντες φύτεψαν τρία δενδρύλλια στον περίβολο του ιστορικού κέντρου.

Καθ’ οδόν προς το Ρέικιαβικ, ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στο παλαιό Ισλανδικό Κοινοβούλιο Thingvalla, όπου ο βασιλιάς της Δανίας υπέγραψε την ανεξαρτησία της Ισλανδίας το 1907, και θαύμασαν τις φυσικές ομορφιές του ισλανδικού τοπίου.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ισλανδικό Ινστιτούτο Θρησκευμάτων και Συμφιλίωσης Sigurbjörn Einarsson, στο πολιτιστικό κέντρο Safnahús, στο Ρέικιαβικ. Στο μήνυμά του, ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του διαλόγου ανάμεσα σε θρησκείες, πολιτισμούς και έθνη. 

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Πατριαρχείου Μόσχας, κατόπιν προσκλήσεως του εφημερίου, Αιδ. Πρεσβυτέρου κ. Timur Zolotuskiy, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο υλοποιούμενο έργο, προσφέροντάς του ένα ασημένιο θυμιατό και τον επιστήθιο σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η τρίτη ημέρα της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε με το δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του από τον Ρώσο Πρέσβη στην Ισλανδία, Εξοχ. κ. Anton Vasiliev. Κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Ρωσική πρεσβευτική κατοικία, ο Πρέσβυς ευχήθηκε να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες ανεγέρσεως του Ρωσικού ναού στο Ρέικιαβικ, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του με τους Πατριάρχες Μόσχας και τα ταξίδια τα οποία έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει στη Ρωσία ως επικεφαλής αποστολών και ως πνευματικός ηγέτης της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας. Το δείπνο επισφραγίστηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.​

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας

Η 2η μέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία


























Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, δεύτερη ημέρα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 2000 άτομα από 80 χώρες του κόσμου, άνθρωποι των Τεχνών, της Επιστήμης, της Πολιτικής, των Επιχειρήσεων, της σύγχρονης τεχνολογίας, που τους συνδέει η ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το οικολογικό ζήτημα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Tην έναρξη των εργασιών κήρυξε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο επί 20ετία διατελέσας Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ο και διοργανωτής του εν λόγω συνεδρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους παρισταμένους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τιμητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών υψηλών προσκεκλημένων και ομιλητών.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Bjarni Benediktsson και ο νυν Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson, οι οποίοι εξήραν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ισλανδία και της προβολής που λαμβάνει η χώρα τους, χάριν της παρουσίας τόσων εξεχουσών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις της Εξοχ. κ. Ségolène Royal, Πρέσβεως της Γαλλίας για θέματα αφορώντα στον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό Πόλο, των Εντιμ. κ.κ. Lin Shanqing και Gao Feng, Υπευθύνων σε θέματα Ωκεανολογίας και Αρκτικής εκ μέρους της Κίνας, του Εξοχ. κ. Vladimir Barbin, Πρέσβεως της Ρωσίας με ευθύνη σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Keiji Ide, Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας υπευθύνου σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Kim Young-jun, Πρέσβεως και Υπευθύνου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κορέας σε θέματα της Αρκτικής, της κ. Patricia Espinosa, Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και του κ. Adnan Z. Amin, Γεν. Διευθυντού της Διεθνούς Εταιρείας ανανεώσιμης ενέργειας IRENA.

Το πρωί της ιδίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa.

Ο Παναγιώτατος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ιδίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το οικολογικό ζήτημα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διαφύλαξη της Δημιουργίας.

Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τοιουτοτρόπως την αμέριστη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι καταστροφές σπιτιών και ναών, ενέχει τον κίνδυνο να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από τη χριστιανική παρουσία.

Ο κ. Bjarni Benediktsson συνεχάρη τον Παναγιώτατο για την ευαισθησία του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελλοντική τεχνολογία, λέγοντας ότι η τεχνογνωσία θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του οικολογικού προβλήματος, ώστε να αναστραφεί η παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο τέλος της συναντήσεως, η οποία διήρκησε 20 λεπτά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος κάθισε στο γεύμα που παραχώρησε ο Εξοχ. Πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson προς τιμήν των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανταποκριθείς στην επίσημη πρόσκληση του πρώην Προέδρου της Ισλανδίας, Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου, παρουσία εκπροσώπων Κυβερνήσεων από πολλές χώρες του κόσμου, Οργανισμών, Πανεπιστημίων και Οικολογικών Ιδρυμάτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε περί της σπουδαιότητος και επιδράσεως της θρησκείας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την οικολογική κρίση στην εποχή μας, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα να διαλεχθούν μεταξύ τους οι πνευματικοί ηγέτες, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί, εστιάζοντας την αναφορά τους στην κλιματική αλλαγή. “Αν θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας σε αυτό που βλέπουμε, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας ως προς το πως το βλέπουμε”, δήλωσε ο Παναγιώτατος. “Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το πως κατανοούμε και συμπεριφερόμαστε έναντι του κόσμου που μας περιβάλλει, το πως χρησιμοποιούμε τη γνώση και τις ικανότητές μας, να τον καταστήσουμε βιώσιμο και να τον ενισχύσουμε παντοιοτρόπως”.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Πατριάρχης παρακολούθησε την συζήτηση που ακολούθησε με θέμα: “ROADMAP: DEMOCRATIZING CLIMATE ACTION”, με ομιλητές την κ. Laurene Powell Jobs, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του οργανισμού Emerson Collective, τον κ. Peter Seligmann, Πρόεδρο του Conservation International, τον κ. Christoph Wolff, Διευθυντή του Ιδρύματος European Climate Foundation, και τον Εξοχ. Πρωθυπουργό των Νήσων Cook του Ειρηνικού κ. Henry Puna.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση σημαίνουσες προσωπικότητες από την διεθνή κοινότητα, σε χώρο που του παραχώρησε ο διοργανωτής του συνεδρίου.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, όπου υπάρχουν εκθέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου από τον 10 μ.Χ. αι. και έπειτα.

Το ίδιο βράδυ, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Ισλανδίας κ. David Bartimej Tencer παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου στις εγκαταστάσεις της Επισκοπής του. Παρόντες, εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής, ήταν οι κληρικοί Patrik Breen, Jakob Rolland και Peter Vosicky, και στην συνοδεία του Πατριάρχου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, και οι κ.κ. Χρήστος Αναστασιάδης και Πέτρος Bazgarlo. Στο τέλος της συναντήσεως, αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα.​

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson








Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 13ης Οκτωβρίου 2017, η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Ο Παναγιώτατος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ιδίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το οικολογικό ζήτημα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διαφύλαξη της Δημιουργίας.

Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τοιουτοτρόπως την αμέριστη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι καταστροφές σπιτιών και ναών, ενέχει τον κίνδυνο να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από τη χριστιανική παρουσία.

Ο κ. Bjarni Benediktsson συνεχάρη τον Παναγιώτατο για την ευαισθησία του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελλοντική τεχνολογία, λέγοντας ότι η τεχνογνωσία θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην επίλυση του οικολογικού προβλήματος, ώστε να αναστραφεί η παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Στο τέλος της συναντήσεως, η οποία διήρκησε είκοσι λεπτά, έγινε ανταλλαγή δώρων.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στη συνάντηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής.