e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Πώς εισοδεύουμε στη Βασιλεία του Θεού

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Τυρινής 
18 Φεβρουαρίου 2018 
(Ματθ. στ΄ 14-21)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο άνθρωπος υποχρεούται να εργάζεται, για να αποκτά τα αναγκαία προς το ζην. Πολλές φορές ίσως αποκτήσει και περισσότερα από όσα του χρειάζονται  και να φθάσει σε έναν σχετικό πλούτο, δίκαιο και «εν Θεώ» αποκτημένο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ιερών ανδρών της Αγίας Γραφής, όπως ο Ιώβ, ο Αβραάμ και άλλοι. 

Ο Αβραάμ, με την ευλογία του Θεού, απέκτησε πλούτο μέγα: «ζώα, χρυσό και άργυρο», όπως αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη. Όμως ήταν διαχειριστής των αγαθών αυτών και όχι ιδιοκτήτης. Όλη του η ύπαρξη ήταν δομημένη στην δοξολογία του Θεού και στην ευεργεσία προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η ζωή του ήταν απλή, όπως και του πιο πτωχού ανθρώπου. Επιζητούσε περισσότερο τους ουράνιους θησαυρούς, παρά τους γήινους. Και ο Θεός, γενναιόδωρα, του χάρισε και τους δύο, ανταμείβοντάς τον για την ευσέβειά του.

Το παράδειγμα τέτοιων αγίων ανδρών καλούμαστε όλοι να μιμηθούμε στον επίγειο καθημερινό βίο μας. Ο υλισμός, η ιδιοτέλεια, ο ατομισμός, η ασπλαχνία, η φιλαυτία, η φιλαργυρία είναι ελαττώματα, τα οποία μας οδηγούν στον όλεθρο, μακριά από την αιώνια ζωή και την Βασιλεία του Θεού.

Πολλές φορές μακαρίζουμε ένα πάμπλουτο άνθρωπο και θέλουμε να είμαστε στη θέση του. Όμως τα πλούτη δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία και την εσωτερική ειρήνη του ανθρώπου. Δεν είναι ασφαλή και μόνιμα. Συχνά μάλιστα μήτε και νόμιμα. Γίνονται αντικείμενο φθοράς και κλοπής, εξεγέρσεων, πολέμων, πλαστογραφιών και καταχρήσεων. Αλλά και αν ακόμη διασωθούν δεν είναι ικανά να γλιτώσουν τον ιδιοκτήτη τους από την κοινή ανθρώπινη μοίρα: τον θάνατο. Κι αν ο άνθρωπος, ο οποίος κατέχει τον πλούτο, διαπράττει αδικίες και είναι αφιλάνθρωπος, θα χάσει τον υπέρτατο πλούτο, που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Πλήθος είναι τα καλά έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία έχουμε την ευκαιρία να πράξουμε για να κερδίσουμε την θέωση. Κι αυτό δεν πρέπει να γίνεται φαρισαϊκά και επιδεικτικά, αλλά με ειλικρίνεια και μέσα από τα βάθη της ψυχής μας. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε κάθε εκδικητικό συναίσθημα και κάθε εγωισμό για οποιαδήποτε αδικία διαπράχθηκε εις βάρος μας, διότι, αν δεν συγχωρήσουμε τους εχθρούς μας, μιμούμενοι τον Θεό Πατέρα μας, θα χαθεί κάθε ωφέλεια από όποια καλά και αγαθά έργα διαπράξαμε. Γένοιτο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: