e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ένας Ζακυνθινός Νυμφίος στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού "Αρχαιολογία και Τέχνες"

σε άρθρο των κυριών Χριστίνας Μερκούρη και Κατερίνας Κουτλιάνη 

Το αποκλειστικά συνδρομητικό πλέον περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες μόλις εξέδωσε το νέο τεύχος του (αρ. 126). Εκεί περιέχεται το εν λόγω θέμα!

«Ιερές μορφές, ανθρώπινη φύση» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Μερκούρη, και η αρχαιολόγος Κατερίνα Κουτλιάνη. Στο κείμενό τους αναλύουν τις εικόνες που φιλοτέχνησε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής, Νικόλαος Κουτούζης, για τις επτά κόγχες του επιστυλίου του τέμπλου στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου, στη Ζάκυνθο.

«Ολόκληρη η σύνθεση αποτελεί μια πρωτότυπη παραλλαγή του καθιερωμένου εικονογραφικού προγράμματος. Όλες οι εικόνες είναι ζωγραφισμένες με λάδι σε ξύλο και χαρακτηρίζονται από τη γήινη βαρύτητα των μορφών, την έμφαση στην υλική τους υπόσταση, στον τονισμό του ατομικού και την προσπάθεια απόδοσης των ανθρώπινων συναισθημάτων, την έντονη φωτοσκίαση, τις χρωματικές πινελιές στα πρόσωπα και τα χέρια, τις πλούσιες πτυχώσεις του ρουχισμού. Οι ιδιότητες αυτές δημιουργούν την αίσθηση του βάθους και της σωματικότητας και, καθώς φωτίζουν την ανθρώπινη διάσταση, συμβάλλουν στην εκκοσμίκευση της ζακυνθινής εκκλησιαστικής τέχνης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: