e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Προσκυνώντας την απόκρημνη "Παναγία των Βράχων" στα "Μετέωρα της Κορινθίας"

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Δυτικά του χωριού Ταρσός στο νομό Κορινθίας, βρίσκεται στην σπηλιά-σχισμή, ένας ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Φανερωμένης της Παναγίας του Βράχου, όπως την ονομάζουν οι Φενεάτες, που πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Κατά την παράδοση, ο ναός της Παναγιάς στον βράχο του Ταρσού ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια γυναίκα από το χωριό Ταρσός, η οποία σώθηκε ως εκ θαύματος κατά την άλωση της Βυζαντινής Ταρσού (ο Ταρσός την εποχή εκείνη ήταν Επισκοπή και είχε επίσκοπο Ταρσού) από τον Μωάμεθ Β΄ τον κατακτητή, το 1458.

Ο Μωάμεθ πολιόρκησε το κάστρο της Ταρσού και ανάγκασε τους πολιορκημένους να παραδοθούν. Από αυτούς που παραδόθηκαν, πολλοί φονεύτηκαν, άλλοι συνελήφθηκαν αιχμάλωτοι και κάποιοι κατόρθωσαν να σωθούν. Από τις γυναίκες άλλες τις πήραν μαζί τους σκλάβες και άλλες τις γκρέμισαν στον βράχο του Ταρσού (κατά άλλους, μερικές γυναίκες του Ταρσού πήδηξαν μόνες τους από τον βράχο για να μην γίνουν σκλάβες των Τούρκων και έτσι έγινε ο βράχος του Ταρσού ένας δεύτερος "Ζάλογγος"), που είναι τώρα ο ναός της Παναγιάς.

Μια νεαρή μητέρα με το μωρό στην αγκαλιά της ικέτευε να λυπηθούν το παιδί της . Οι Τούρκοι όμως δεν συγκινήθηκαν καθόλου και την έριξαν στον βράχο μαζί με το μωρό. Εκείνη όμως επικαλέστηκε την βοήθεια της Παναγίας: "Παναγιά μου, σώσε μας !" και -ω, του θαύματος!-, η γυναίκα βρέθηκε στην βάση του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα, σώα και αβλαβής. Από ευγνωμοσύνη για την σωτηρία της η γυναίκα αυτή διαμόρφωσε την σχισμή του βράχου σε ναό, βάζοντας κάποιες εικόνες.

Ο ναός σήμερα κοσμείται από αξιόλογες εικόνες, όπως της Παναγίας, του Χριστού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες χρονονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά. Επίσης υπάρχει και η φορητή εικόνα της Παναγίας της βρεφοκρατούσας 200 ετών και πλέον. Η εικόνα αυτή έχει διαστάσεις 37Χ29 και είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μονοκόμματο πελεκητό ξύλο. Εικονίζει την Παναγία από τη μέση και πάνω να κρατάει το θείο βρέφος, υποβαστάζοντάς το με το δεξί χέρι της. 

Μια πέτρινη σκάλα φθάνει στον πρόναο, μετά στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το ιερό που μέσα αναβλύζει πηγή με αγίασμα. Αριστερά του ναού υπάρχει μια πολύ χαμηλή είσοδος όπου οδηγεί στην καταβόθρα.

Σε εκκλησιαστικό έγγραφο, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Α' ο Κομνηνός (1081-1118 μ.χ.) μνημονεύεται η ίδρυση Επισκοπής Ταρσού και Ζήμαινας και ως Επισκοπή Ταρσοκορώνης. Αυτό δηλώνει ότι οι Ταρσοί αριθμούσαν αρκετές εκατοντάδες κατοίκων και γι' αυτό τους δόθηκε η ονομασία "Μεγάλοι Ταρσοί ".


















































Η 14η Ιουνίου 2018 στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Οἰκονομίδην, Μηχανολόγον ἐξ Ἀθηνῶν.

* * *

Κατόπιν σχετικῆς παρακλήσεως τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανοῦ ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης διώρισεν ὑπεύθυνον τοῦ ἐνταῦθα Σιναϊτικοῦ Μετοχίου τοῦ Τιμίου Προδρόμου τόν Σεβ. Μητροπολίτην Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανον, ὅστις ἀνέλαβεν ἤδη τά καθήκοντα αὐτοῦ.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη τήν ἐν τῷ Ἀμερικανικῷ Νοσοκομείῳ τῆς Πόλεως νοσηλευομένην Εὐγενεστάτην κ. Μαίρην Φούξ καί ηὐχήθη αὐτῇ τά εἰκότα.

* * *

Ἡ Α. Ε. ὁ Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας κ. Πέτρος Ποροσένκο, εὑρισκόμενος ἐν Τουρκίᾳ, ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τήν Α. Θ. Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον καί ἐξέφρασε τά συγχαρητήρια καί τάς ἑορτίους εὐχάς ἑαυτοῦ τε καί ὁλοκλήρου τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ ἐπί τοῖς Πατριαρχικοῖς ὀνομαστηρίοις.

Β´ Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης και Μητροπόλεων Δωδεκανήσου με το Υπουργείο Τουρισμού για θέματα Ανάπτυξης και Προβολής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων






Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 14 Ιουνίου 2018, στο Κεντρικό Κτίριο Διοικήσεως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού Μεικτή Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και του Υπουργείου Τουρισμού για θέματα Ανάπτυξης και Προβολής των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ελλάδα. 

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος: α) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος β) ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς,  γ) ο  κ. Χρήστος Πετρέας και δ) ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Μέλη  του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την Εκκλησία της Κρήτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, από τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, καθώς και  κληρικοί από την Ι. Πατριαρχική Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου Πάτμου. 

Από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν η κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, οι κυρίες κ. Δ. Παγώνη, Μ. Σιγανού και Δ. Φίλη, Σύμβουλοι της κ. Υπουργού, καθώς επίσης και η κ. Δ. Γεωργιάδη με συνεργάτες της, υπηρεσιακούς υπαλλἠλους του Ε.Ο.Τ.

Η ύπαρξη της «Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού» προβλέπεται από το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας επί θεμάτων Αναπτύξεως και Προώθησης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» που υπεγράφη το 2014 μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού και αποσκοπεί στην καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία για την προβολή και ανάπτυξη του Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού Τουρισμού στη χώρα μας. 

Κατά την τρίωρη και πλέον κοινή Συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς α) το θέμα του προωθητικού υλικού για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, και ως από τις Ι. Μητροπόλεις περί των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων, Ι. Λειψάνων και Θαυματουργικών Εικόνων της Πατρίδας μας και γενικότερα για το προσφερόμενο υλικό του Θρησκευτικού λεγομένου Τουρισμού, β) για τις  Ομόδοξες Χώρες (π.χ. Ρωσία, Ρουμανία κ.λ.π.) που επιλεκτικά θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν εκδηλώσεις προβολής του προωθητικού υλικού, και γ) για τις περιπτώσεις κινητών εκθέσεων  σε Αμερική και Χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε στη Κοινή Επιτροπή τη βούληση και επεξεργασία της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από σχετική επιθυμία και αίτημα του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και των συνεργατών αυτού, για την δυνατότητα πραγματοποιήσεως του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πύργο της Ηλείας στις αρχές του μηνός  Νοεμβρίου 2018. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος επίσης ανακοίνωσε την βούλησή του περί της πραγματοποιήσεως Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στη Ρόδο αμέσως μετά το Πάσχα του έτους 2019. Σημειώθηκε από όλους τους παρισταμένους ότι τα Συνέδρια που ήδη έχουν γίνει από την Εκκλησία της Ελλάδος (Ζάκυνθος 2009 και Πιερία 2016), καθώς και αυτά που πρόκειται να γίνουν, να έχουν προσθετικό χαρακτήρα θεματολογίας σε όσα είδη έχουν γραφεί και να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια και ίδια θέματα, αλλά να λειτουργούν ως κίνητρα απασχολήσεως και ενασχολήσεως των νεωτέρων ανθρώπων.  

  Μετά από ευρεία συζήτηση αναγνωρίστηκε  και πάλι από όλους τους παρισταμένους η αναγκαιότητα της συχνότερης κοινής επικοινωνίας και της πραγματοποιήσεως παρομοίων συναντήσεων. Ορίστηκε η επόμενη Συνάντηση να γίνει στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου με στόχο τη τελική έγκριση και ολοκλήρωση εκ μέρους της Εκκλησίας του  πολύγλωσσου εντύπου ευρείας χρήσεως με Ι. Προσκυνήματα, Ι. Μονές και λοιπά στοιχεία περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Διαδρομών, την συμπλήρωση και έκδοση ενός τουριστικού θεματικού περί Ι. Μονών χάρτη και ενός τετραλέπτου διαρκείας διαφημιστικού φιλμ περί του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Οι συντελεστές του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην εν Αθήναις Πρεσβεία του Λιβάνου




Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Ιουνίου στις 12.30 μ.μ., μετά από σχετική πρόσκληση που απεύθυνε στην Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, η Εξοχωτάτη Πρέσβης του Λιβάνου στη Αθήνα  κ. DONA BARAKAT. 

H ωριαία και πλέον συνάντηση έγινε στην Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα και συμμετείχαν από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Πρέσβη του Λιβάνου  και υπηρεσιακούς υπαλλήλους της Λιβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως ο Σεβ. Δωδώνης ενημέρωσε την κ. Πρέσβη για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε και στους δεσμούς πίστεως και φιλίας που συνδέουν τον Λίβανο και την Ελλάδα. 

Η κ. Πρέσβης ενημέρωσε με την σειρά της για την επικοινωνία και επαφή που είχε με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τις προηγούμενες ημέρες στην Αρχιεπισκοπή και για τις σκέψεις - προτάσεις της περί της αναπτύξεως των πολιτιστικών - προσκυνηματικών  επισκέψεων από και προς την Ελλάδα με σκοπό την καλύτερη γνωριμία των δύο λαών. Κατά την διάρκεια της συνεργασίας αντηλλάγησαν συμβολικής αξίας ενθύμια και δώρα και  αποφασίστηκε να γίνει  μία σειρά κοινών,  στοχευμένων,  τουριστικών δράσεων που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο του 2018. 

Η ταπείνωση


Δεν είναι κακό ο άνθρωπος να κάνει λάθος. Κακό γίνεται όταν δεν αναγνωρίζει το λάθος του και δεν το διορθώνει.

Η φύση μας, μετά την παρακοή και την έξοδο από τον παράδεισο, βρίσκεται εξαιτίας της αμαρτίας σε αλλοιωμένη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή είναι διαφορετική από αυτήν ακριβώς που έπλασε ο Θεός και αντίθετη από την παραδείσια, υποκείμενη στην φθορά και στον θάνατο.

Ανθρώπινο και λογικό είναι ο άνθρωπος να κάνει συνεχώς λάθη, καθώς η φύση του αλλοιώθηκε και υπόκειται στην φθορά. Δαιμονικό, όμως, είναι ο άνθρωπος να μην δέχεται την κατάστασή του και να μην αναγνωρίζει τα λάθη του. 

Με την μη αναγνώριση των λαθών του, αρχίζει στον άνθρωπο μια αρρωστημένη κατάσταση, στην οποία αυτός προσπαθεί -ματαίως βέβαια- να βρει δικαιολογίες, να αποβάλει από επάνω του κάθε ευθύνη, να πείσει ότι δεν κάνει ποτέ λάθος. Αυτή είναι μια κατάσταση αρρωστημένου εγωισμού, που στερεί ο άνθρωπος από τον εαυτό του το δικαίωμα να προσπαθήσει και να αγωνιστεί να διορθώσει το λάθος του. Αποτέλεσμα είναι να μένει αδιόρθωτος και να συσσωρεύει επάνω του τα λάθη που κάνει, να μετατρέπονται αυτά σε προβλήματα, τα οποία, λόγω της απραξίας, γίνονται άλυτα. Τότε γεννάται η απελπισία, πνίγεται ο άνθρωπος από ασήκωτο βάρος, γιατί δεν είναι στην φύση του να σηκώνει τόσα φορτία. Γίνεται δέσμιος του εγωισμού του, κυριεύεται από μοναξιά, γιατί «όλοι του φταίνε», οδηγείται σταδιακά στην «φυλακή της ψυχής», που είναι η κατάθλιψη. Έτσι ξεχνά τελείως τον Θεό!

Φάρμακο σωτήριο, που λυτρώνει τον άνθρωπο από αυτήν την κατάσταση, είναι η ταπείνωση.
Η ταπείνωση μεταμορφώνει τον άνθρωπο!
Η ταπείνωση διώχνει τον εγωισμό.
Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο να σηκώνεται και να προσπαθεί.
Η ταπείνωση ανοίγει τα πνευματικά μάτια του ανθρώπου, ώστε να βλέπει ξεκάθαρα τα λάθη του. 
Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει την αδυναμία του και να ζητά βοήθεια.
Η ταπείνωση διαλύει την μοναξιά και τα αδιέξοδα.
Η ταπείνωση οδηγεί τον άνθρωπο να βρίσκει λύση στα προβλήματα.
Η ταπείνωση τον λυτρώνει, τον αποφορτίζει και τον ενθαρρύνει.
Η ταπείνωση οδηγεί τον άνθρωπο στον παράδεισο.
Με την ταπείνωση ο άνθρωπος βρίσκει πάλι αυτό που του λείπει, τον Θεό!

+Αρχ. Βαρθολομαίος,  Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου