e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Πολιτικοί συζητούν περί της "συμφωνίας" Τσίπρα - Ιερώνυμου (ΣΚΑΪ, 19.11.18)


Οι πολιτικοί Κικίλιας, Τσιόδρας και Λεουτσάκος για τον "ιερό πόλεμο" περί της "συμφωνίας" Τσίπρα – Ιερώνυμου (τηλεόραση του ΣΚΑΪ, 19.11.18)


Ίδρυση και θυρανοίξια ενορίας στη Δανία




























Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τελέστηκαν, με εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, τα θυρανοίξια της νέας ενορίας του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στην πόλη Roskilde της Δανίας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκναδιναυΐας κ. Κλεόπα, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018.

Η πόλη του Roskilde, η οποία απέχει 30 περίπου χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη, είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Δανίας. Στα ιστορικά κτίρια της πόλεως περιλαμβάνεται ο Καθεδρικός Ναός, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, όπου φυλάσσονται οι τάφοι των Δανών βασιλέων.

Ο Ποιμενάρχης αφίχθη στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, όπου τον υπεδέχθησαν οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας Παν. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης και Αλέξανδρος Λουκάτος, ο επισκέπτης κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης, καθώς και ο άρτι αφιχθείς εξ Αιγίου, αποσπασμένος κληρικός από την Ι. Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αιδ. Οικονόμος κ. Άγγελος Σπυρόπουλος.

Στο αεροδρόμιο ήταν, επίσης, παρών, και το μέλος της νεολαίας του Μητροπολιτικού Ναού του Όσλο κ. Πέτρος Αράπι, ο οποίος υπεβλήθη στον κόπο να μεταβεί προηγουμένως οδικώς στη Στοκχόλμη, συνοδεύοντας τον εφημέριο του ναού π. Αλέξανδρο Λουκάτο, για να μεταφέρουν στην Κοπεγχάγη τα ιερά αντικείμενα που απαιτούνταν για την τελετή των θυρανοιξίων και για την εύρυθμη λειτουργία του νέου ναού, όπως ιερά σκεύη, εικόνες, καλύμματα, βιβλία κλπ., καθώς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία της ενορίας, μετά τη Θεία Λειτουργία.

Άμα τη αφίξει του, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε με τη συνοδεία του το Roskilde και τις εγκαταστάσεις της νέας ενορίας, για να επιμεληθούν των τελευταίων λεπτομεριών των επερχομένων θυρανοιξίων.

Το βράδυ της ιδίας, ο επίσκοπος και η συνοδεία του, αποτελουμένη εκ των π. Σωσιπάτρου Στεφανούδη, π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, π. Δαμασκηνού Μούρτζη, π. Αγγέλου Σπυρόπουλου, κ. Κυριακής Παπαδοπούλου Samuelsen και κ. Πέτρου Αράπι, επισκέφθηκαν την Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδος στη Δανία, όπου η Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ευθαλία Κακιοπούλου προσέφερε δείπνο.

Στο δείπνο παρέστησαν, επίσης, η Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Δανία κ. Πηνελόπη Ερωτοκρίτου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας Δρ. Ελίνα Σταματάτου, η Γραμματεύς του Παγκρήτιου Συλλόγου Δανίας κ. Αντιγόνη Ξαγοράκη, η Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Κοπεγχάγης κ. Χριστίνα Γκατζόγια και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Τ. Ε. Γ. Κοπεγχάγης κ. Αντώνιος Καρυνιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η κ. Κακιοπούλου καλωσόρισε το Μητροπολίτη Κλεόπα και τη συνοδεία του και εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη δημιουργία και οργάνωση της νέας Ελληνορθόδοξης ενορίας στη Δανία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ποιμαντορικό του έργο.

Στην αντιφώνησή του, ο ιεράρχης ευχαρίστησε την κ. Πρέσβυ για την αβραμιαία φιλοξενία και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, να ιδρύσει κατά την τελευταία πενταετία οκτώ νέες ενορίες κι ένα ησυχαστήριο, ανταποκρινόμενη στις συνεχώς αυξανόμενες πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη Σκανδιναυΐα, προσέφερε δε στην κ. Πρέσβυ τη μελέτη του για τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και τη δράση του στην Εκκλησιαστική Ριζάρειο Σχολή και διεβίβασε σε όλους τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την επομένη, Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η τελετή των θυρανοιξίων, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, στη δε Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι κληρικοί π. Σωσίπατρος Στεφανούδης, π. Αλέξανδρος Λουκάτος, π. Δαμασκηνός Μούρτζης και π. Άγγελος Σπυρόπουλος. Τους ύμνους απέδωσαν οι Μουσικ. κ.κ. Παντελέημων Σμυρνάκης και Σοφοκλής Μιχαλάκης.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Δανία κ. Ευθαλία Κακιοπούλου, η Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Δανία κ. Πηνελόπη Ερωτοκρίτου, εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Καθολικής Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία παραχώρησε το ναό στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, η Ευγ. κ. Καλλίς Μητράκα με τον Δανό σύζυγό της, συνεργάτις και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Καλαντζή, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας Δρ. Ελίνα Σταματάτου, η Γραμματεύς του Παγκρήτιου Συλλόγου Δανίας κ. Αντιγόνη Ξαγοράκη, η Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Κοπεγχάγης κ. Χριστίνα Γκατζόγια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Τ. Ε. Γ. Κοπεγχάγης κ. Αντώνιος Καρυνιωτάκης, ο Αιδ. κ. Τhomas Stoor, Εφημέριος και εκπρόσωπος της Σουηδικής Εκκλησίας στη Δανία, ο Αιδ. κ. Μads Christofersen, Γενικός Γραμματεύς του Χριστιανικού Συμβουλίου Εκκλησιών της Δανίας, η Ελλογ. Δρ. Sisse Gjetting, σύζυγος του πρ. Πρέσβεως της Δανίας στην Ελλάδα και επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας κ. Michael Braad, η Ευγ. κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, τακτικό μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, και αρκετοί πιστοί που ήλθαν από την ευρύτερη περιοχή και τη Νότια Σουηδία.

Στην ομιλία του, στην ελληνική και την αγγλική, ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τα επίσημα πρόσωπα και τους πιστούς που παρευρέθησαν στη λατρευτική σύναξη, διαβιβάζοντας τους πατρικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τους αδελφούς κληρικούς και όλους όσοι ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως την ίδρυση της εν λόγω ενορίας, επωνύμους και ανωνύμους, παρεκάλεσε δε άρχοντες και ποιμενόμενους, να έλθουν αρωγοί στη συστηματική προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας για τον επανευαγγελισμό του ποιμνίου του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, τονίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα εκτός Ελλάδος είναι εξ’ ίσου σημαντική με την Ελλάδα εντός των γεωγραφικών της συνόρων.

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανέφερε τα εξής: “Η απόκτηση του ναού ήταν αποτέλεσμα τακτικής επικοινωνίας μας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Καθολικής Αποστολικής Εκκλησίας που μας δώρισε στο παρελθόν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού Όσλο. Είμαστε ευγνώμονες στην ευλογημένη αυτή Κοινότητα, για την συνεχιζόμενη, επί σειρά δεκαετιών, υποστήριξή της προς την ιεραποστολική μας Εκκλησία. Θεωρώ καθήκον μου να την ευχαριστήσω για τη συστηματική ευεργετική παρουσία της στη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ευγνώμονες ως Εκκλησία είμαστε, επίσης, προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, για την καλοσύνη του, να επισκεφθεί προσφάτως την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στη Στοκχόλμη, και να μας προσφέρει απότμημα του ιερού λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, του πολιούχου της νέας μας ενορίας.

Επέλεξα το συγκεκριμένο Νεομάρτυρα, το φουστανελά 33χρονο άγιο, για να είναι για όλους μας ο ήρωας της πίστεως που θα μας εμπνέει και θα μας εμψυχώνει στον πνευματικό μας αγώνα, ιδιαίτερα τους νέους μας, που αναζητούν ινδάλματα και οράματα “μάταια καί ψευδῆ”.”

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Σουηδίας προσκάλεσε την Εξοχ. Πρέσβυ της Ελλάδος στη Δανία κ. Ευθαλία Κακιοπούλου, να απευθύνει χαιρετισμό, στον οποίο, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια ιστορική ημέρα για τoν Ελληνισμό της Δανίας. Μια μέρα που η ελληνική ομογένεια αποκτά επιτέλους το δικό της ναό και επιλύεται το πρόβλημα έλλειψης ελληνορθόδοξης ενορίας, το οποίο για δεκαετίες παρέμενε άλυτο. Από σήμερα αποκτάμε επιτέλους χάρη στις προσπάθειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας το δικό μας χώρο το δικό μας ναό, ένα χώρο όπου όλοι οι Ελληνορθόδοξοι θα μπορούμε με αξιοπρέπεια, σεβασμό και κατάνυξη να εκκλησιαζόμαστε, όπως το επιτάσσει η εκκλησιαστική μας παράδοση και οι πνευματικές μας ανάγκες.”

Τα συγχαρητήρια και τη συγκίνησή της για την ίδρυση της νέας ενορίας εξέφρασε, επίσης, και η Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου κ. Πηνελόπη Ερωτοκρίτου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ακολούθως.

Αμέσως μετά, ο επίσκοπος ευλόγησε τα μικρά παιδιά που ήταν παρόντα στο ναό με τους γονείς τους, τους προσέφερε γλυκίσματα και μια εικόνα του Νεομάρτυρος Γεωργίου και τους μίλησε για τη ζωή του μεγάλου αυτού ήρωα της πίστεως. Κάλεσε, επίσης, τους φιλέορτους προσκυνητές, να προσκυνήσουν το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου και συνομίλησε μαζί τους, συστήνοντας σε όλους την ένθερμη στήριξη της νέας ενορίας.

Η κ. Καλλίς Μητράκα με το σύζυγό της προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο εικόνα της Παναγίας με το Χριστό, την οποία φιλοτέχνησε ο Θρακιώτης πατέρας της κ. Ιωάννης Μητράκας, Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η οποία θα κοσμεί από τούδε και στο εξής το Ιερό Βήμα του ναού του Νεομάρτυρος Γεωργίου.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του ναού, στην οποία παρέστη ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Δανίας κ. Czeslaw Kozan. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας του προσέφερε αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, την πρόσφατη έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας με τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνική, Αγγλική και Σουηδική, καθώς και μελέτη στην Αγγλική για τις πρωτοβουλίες και τη δράση ανά την οικουμένη του Παναγιωτάτου. Στη δεξίωση παρευρέθη και κληρικός εκπρόσωπος του Λουθηρανού Επισκόπου της Δανίας κ. Peter Skov Jakobsen.

Aκολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, στο οποίο παρεκάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, οι τέσσερεις κληρικοί της συνοδείας του, καθώς και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Καθολικής Αποστολικής Εκκλησίας. Ο επίσκοπος ευχαρίστησε και πάλι τους ανωτέρω για την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τις νέες πρωτοβουλίες και την ιεραποστολική δράση της επαρχίας του, παρεκάλεσε δε τον εφημέριό της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Όσλο, να διαβιβάσει στον Εντιμ. Πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου, Ελλογ. κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, και τα μέλη του τις ευχαριστίες και την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του.

Την επομένη, Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τη Σουηδική Εκκλησία της Κοπεγχάγης, προσκεκλημένος του Αιδ. κ. Thomas Stoor, και ακολούθως επέστρεψε οδικώς στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενους από τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως π. Αλέξανδρο Λουκάτο και π. Άγγελο Σπυρόπουλο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των Αιδ. κ. Μads Christofersen, π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, π. Δαμασκηνού Μούρτζη, π. Αγγέλου Σπυρόπουλου, κ. Ευαγγέλου Γκουντή, κ. Αντιγόνης Ξαγοράκη και κ. Πέτρου Αράπι.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εγκαλεί την Ακριβοπούλου της κρατικής ΕΡΤ


Επειδή, τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος κ. Ακριβοπούλου στη σημερινή εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” της ΕΡΤ (19-11-2018), χαρακτηρίζοντας τις απόψεις μου ότι απηχούν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες αντιλήψεις, θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικά προς το πρόσωπό μου γι’ αυτό και την καλώ να καταθέσει το περιεχόμενο αυτών των απόψεων και των αντιλήψεών μου άλλως θα ασκήσω κάθε ένδικο μέσο, εκτός εάν ανακαλέσει άμεσα στην αυριανή εκπομπή της.
+ Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Θα έχουμε άσχημες εξελίξεις...» (ΣΚΑΙ, 19.11.2018)


«Θα έχουμε άσχημες εξελίξεις...», ισχυρίζεται εμφατικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, 19/11/18.



Το Φανάρι θα ανακοινώσει, πότε ακριβώς, εντός του Δεκεμβρίου 2018, θα γίνει το Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας


Σε σημερινό Ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, αγγλιστί, αναφέρεται ότι εν τη προετοιμασία της συνάξεως της 27ης έως 29η Νοεμβρίου 2018, επαναβεβαιώνεται η απόφαση χορηγήσεως Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
     Επισημαίνεται μάλιστα ότι, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας του Ιερού Συμβουλίου (SOBOR) της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ανακοινώσει την εντός του Δεκεμβρίου 2018 συγκεκριμένη ημερομηνία.

Announcement (19/11/2018).

In preparation of the meeting of the Holy and Sacred Synod on 27-29 November, 2018, the Ecumenical Patriarchate of Constantinople reiterates its sacred decision to grant the Tomos of Autocephaly to the Orthodox Church of Ukraine.

While the preparation process for the Holy Council (SOBOR) of the Orthodox Church of Ukraine is underway, the concrete date within December 2018, will be presented for the confirmation and announcement by the Holy and Sacred Synod of the Ecumenical Patriarchate.

19 XI 2018
Phanar

Chief Secretariat
of the Holy and Sacred Synod


 ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ, 19.11.2018, 15:39 

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Andriy Parubiy, Πρόεδρος του Ουκρανικού Κουνοβουλίου ανακοίνωσε στη Βουλή ότι, κατά πληροφορίες που έχει εκ Φαναρίου, η επικείμενη Αγία και Ιερά Σύνοδος (27-29.11.2018), θα κυρώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας με τις υπογραφές των Συνοδικών και θα ανακοινώσει τη σύγκληση του ενοποιητικού Συμβουλίου για τις αρχές του επί θύραις Δεκεμβρίου. 

Η παρέμβαση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου στην Ιεραρχία της 16ης Νοεμβρίου 2018

Σημείωση: Ἐπειδή διάβασα σχεδόν ὅλα τά δημοσιεύματα μέχρι σήμερα πού ἀναφέρονταν στήν Συνεδρίαση τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 16ης Νοεμβρίου 2018, διεπίστωσα ὅτι τά περισσότερα δέν ἀπέδωσαν τά ὅσα ἐλέχθησαν ἤ ἔγιναν στήν Ἱεραρχία καί τίς παρεμβάσεις τῶν Ἱεραρχῶν. Βεβαίως, οἱ δημοσιογράφοι δικαιολογοῦνται, γιατί οἱ πληροφορίες πού ἔφθασαν σέ αὐτούς ἦταν ἀποσπασματικές καί σέ μερικές περιπτώσεις ἐπιλεγμένες καί στοχευμένες.
Πάντως, τά θέματα πού ἐτέθησαν ἀπό πολλούς Ἱεράρχες ἦταν δύο: Ἡ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος στό ἄρθρο 3, στό ὁποῖο γίνεται λόγος γιά τήν «θρησκευτική οὐδετερότητα τῆς Πολιτείας», μέ «ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται, κανονιστικά καί πρακτικά», κατά τήν αἰτιολογική ἔκθεση, καί ἡ ἀξιοποίηση τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας, κυρίως ἡ μισθοδοσία τῶν Κληρικῶν.
Ἤδη οἱ Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Πειραιῶς, Μεσσηνίας δημοσίευσαν τίς παρεμβάσεις τους.
Στήν συνέχεια δημοσιεύω καί τήν δική μου πρώτη παρέμβαση, πού ἔκανα προφορικά στήν Ἱεραρχία, γιά τήν ἐνημέρωση τῶν ἐνδιαφερομένων.
* * *
Τό θέμα πού συζητᾶμε εἶναι σοβαρότατο καί οὐσιαστικό. Πρόκειται γιά τήν πρόταση ἀναθεωρήσεως τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Συντάγματος καί τήν ἀντιμετώπιση τῶν οἰκονομικῶν ζητημάτων καί τῆς μισθοδοσίας τῶν Κληρικῶν. Δέν ἐπιθυμῶ νά συζητῶ μόνον τό θέμα τῆς ἀξιοποιήσεως τῆς περιουσίας καί νά ἀφήσω τό θέμα τῆς εἰσαγόμενης «θρησκευτικῆς οὐδετερότητας» στό Σύνταγμα
Θά καταθέσω τίς ἀπόψεις μου ὡς κείμενο ( μπορεῖτε νά τὸ διαβάσετε ΕΔΩ: «Θρησκευτική οὐδετερότητα τῆς Πολιτείας καί ἀξιοποίηση τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας»), ἀλλά ἐδῶ στήν προφορική παρέμβασή μου θά ἤθελα πολύ συνοπτικά νά θέσω μερικούς προβληματισμούς μου.
1. Ἀπό τά δύο αὐτά θέματα τό πρῶτο εἶναι τό σοβαρότερο, ἀκολουθεῖ δέ τό δεύτερο.
Ἡ πρόταση γιά εἰσαγωγή στό ἄρθρο 3 τῆς φράσεως «Ἡ Ἑλληνική Πολιτεία εἶναι θρησκευτικά οὐδέτερη» μέ τήν δήλωση τῆς αἰτιολογικῆς ἔκθεσης «μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται κανονιστικά καί πρακτικά», δημιουργεῖ μεγάλο θέμα.
Τό Ἔθνος μας ἀπό τόν Ὅμηρο μέχρι τίς ἡμέρες μας εἶναι θρησκευόμενο, τό ἴδιο καί τό Κράτος ἀπό τήν συγκρότησή του μέχρι σήμερα, ὅπως δηλώνεται σέ ὅλα τά Συντάγματα. Πρώτη φορά αὐτό θά γραφῆ στό Ἑλληνικό Σύνταγμα. Ἐπίσης, εἶναι ἀκατανόητο τί ἐννοεῖται μέ αὐτή τήν φράση: «μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται κανονιστικά καί πρακτικά». Ὅλοι οἱ μετέπειτα νόμοι θά στηρίζονται πάνω σέ αὐτήν, ἀκόμη καί ἡ νομική προσωπικότητα τῆς Ἐκκλησίας ὡς Δημοσίου Δικαίου.
Στήν συζήτηση δέν πρέπει νά παρασυρθοῦμε καί νά ἀσχοληθοῦμε μέ τά περιουσιακά στοιχεῖα καί τήν μισθοδοσία τῶν Κληρικῶν, πού καί αὐτό εἶναι σοβαρό, καί νά ἀγνοήσουμε τήν ἀλλοτρίωση τοῦ Ἔθνους καί τῆς Πολιτείας μας. Ἐγώ δέν θά συμμετάσχω σέ μιά τέτοια ὑποτίμηση τοῦ θέματος.
2. Ἡ «πρόθεση» γιά συμφωνία Ἐκκλησίας καί Πολιτείας γιά τά οἰκονομικά ζητήματα μπορεῖ σέ βάθος χρόνου νά ἀποδειχθῆ συμφέρουσα γιά τήν Ἐκκλησία. Αὐτό δέν τό γνωρίζω τώρα. Ἐκεῖνο πού γνωρίζω εἶναι ὅτι αὐτή ἡ συμφωνία δέν εἶναι ἀντικείμενο οὐσιαστικοῦ διαλόγου μεταξύ Ἐκκλησίας, Πολιτείας, δέν ἀξιολογήθηκαν ὅλοι οἱ παράμετροι. Ἦταν μιά προσωπική πρόταση τοῦ Ἀρχιεπισκόπου, πού τήν διαβάζαμε κατά καιρούς, ἀλλά ποτέ δέν συζητήθηκε καί ἀποφασίσθηκε ἀπό τά Συνοδικά Ὄργανα.
3. Τό βασικό θέμα πού μέ ἀπασχολεῖ εἶναι τό πῶς λειτουργεῖ ἡ Ἱεραρχία μας, ὅπως φάνηκε καί σέ ἄλλες περιπτώσεις, ἤτοι στό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καί τῆς Συνόδου στήν Κρήτη. Συγκεκριμένα:
Ἡ Ἱεραρχία τῆς 4 Ὀκτωβρίου 2017 ἄκουσε τήν εἰσήγηση τοῦ Μητροπολίτου Διδυμοτείχου καί Ὀρεστιάδος κ. Δαμασκηνοῦ μέ θέμα «Μύθοι καί πραγματικότης ἐπί τοῦ θέματος τῶν σχέσεων Ἐκκλησίας καί Πολιτείας, ἐν ὄψει τῆς Συνταγματικῆς ἀναθεωρήσεως» καί κατέληξε σέ ἕνα κείμενο 13 σημείων, τό ὁποῖο ἀπετέλεσε τήν ἀπόφαση τῆς Συνόδου καί καταγράφηκε στό Δελτίο Τύπου τῆς ἡμέρας ἐκείνης.
Στήν συνέχεια ἡ Ἱεραρχία τῆς 4ης Ὀκτωβρίου 2018 ἄκουσε τήν εἰσήγηση τοῦ Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου μέ θέμα «Μελετώμενες συνταγματικές ἀλλαγές καί οἱ θέσεις τῆς Ἐκκλησίας μας» καί κατέληξε στήν ἴδια ἀπόφαση, τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Ὀκτωβρίου 2017, δηλαδή υἱοθέτησε ἐκ νέου τά 13 ὡς ἄνω σημεῖα.
Ἔχουμε λοιπόν ἀποφάσεις δύο Ἱεραρχιῶν μέ τό ἴδιο ἀποτέλεσμα.
Μεταξύ τῶν σημείων πού ἐνεκρίθησαν, καί μάλιστα τό πρῶτο, εἶναι ἡ πρόταση πού ἔκανε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος στήν εἰσήγησή του τήν 4η Ὀκτωβρίου 2016, ὅτι ἡ Ἐκκλησία θά κάνη διάλογο μέ τήν Κοινοβουλευτική Ἐπιτροπή πού θά συγκροτηθῆ καί ὄχι μέ τήν Κυβέρνηση:
«1. Ὁποιαδήποτε πρόταση ἀναθεώρησης τοῦ Συντάγματος (ἄρθρο 110 παρ. 2) ἀπόκειται στήν πρωτοβουλία τῆς Βουλῆς. Ἑπομένως ἡ ὁποιαδήποτε συζήτηση γύρω ἀπό τό θέμα αὐτό θά γίνει μέ διακομματική Ἐπιτροπή τῶν Κοινοβουλευτικῶν Κομμάτων καί ὄχι μέ ἐκπροσώπους τῆς Κυβέρνησης».
Ἄλλη πρόταση εἶναι νά εἰσηγηθῆ γιά τούς μισθούς τῶν Ἱερέων νά τεθῆ διάταξη στό Σύνταγμα μέ τό ἑξῆς περιεχόμενο:
«12. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να ζητήσει την προσθήκη μνείας στο Σύνταγμα ότι η μισθοδοσία του κλήρου και η ενίσχυση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί αναγνώριση των περιουσιακών υποχρεώσεων της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία, που απέκτησε το Κράτος χωρίς αποζημίωση της Εκκλησίας από την σύσταση του Κράτους και εντεύθεν».
Διερωτῶμαι, πῶς ἀνετράπησαν αὐτά καί ἄλλα μέ τήν μυστική συμφωνία;
Ἀκόμη, ἡ Ἱεραρχία τῆς 4ης Ὀκτωβρίου 2017 ἀπεφάσισε τήν συγκρότηση Ἐπιτροπῆς διαλόγου μεταξύ Ἐκκλησίας καί Πολιτείας, ἡ δέ Ἱεραρχία τῆς 4ης Ὀκτωβρίου 2018 ἐπανέλαβε τήν ἴδια ἀπόφαση. Ἡ Ἐπιτροπή αὐτή ἀποτελεῖται ἀπό τέσσερεις Μητροπολίτες, Διδυμοτείχου, Ναυπάκτου, Πειραιῶς καί Κηφισίας καί δύο λαϊκούς, ἤτοι τόν Νομικό Σύμβουλο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου καί τόν καθηγητή τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Δικαίου κ. Μαγγιώρο.
Ἡ Ἐπιτροπή συνῆλθε 3-4 φορές, ἔκανε κάποιες προτάσεις στήν Διαρκῆ Ἱερά Σύνοδο, οἱ ὁποῑες δέν προχώρησαν. Τό σημαντικό εἶναι ὅτι ἡ Ἐπιτροπή μας δέν ἀσχολήθηκε μέ τήν γνωμοδότηση ἤ ἔκφραση γνώμης γιά τά δύο θέματα πού ἀνέκυψαν, ἁπλούστατα γιατί δέν τῆς ἐτέθησαν ὑπ’ ὄψη, ἁπλῶς ἕνας μέρος τῆς Ἐπιτροπῆς ἐνημερώθηκε ἀπό τόν Μακαριώτατο γιά τήν συμφωνία λίγες ἡμέρες πρίν ἀνακοινωθῆ, καί παρά ταῦτα, ἐκφράσθηκαν ἐπιφυλάξεις στόν λίγο χρόνο πού εἴχαμε στήν διάθεσή μας.
Τελικά θέτω τό θέμα πῶς λειτουργεῖ ἡ Ἱεραρχία, πῶς λαμβάνονται οἱ ἀποφάσεις καί γιατί ἡ μία Ἱεραρχία ἀνατρέπει τήν ἄλλη. Δἐν εἶναι θέμα μόνον Ἀρχιεπισκόπου, ἀλλά καί ὅλων μας.
Ἡ πρότασή μου εἶναι:
Ἐπειδή ὑπάρχει Ἐπιτροπή ἐξ Ἀρχιερέων καί Νομικῶν, ἡ ὁποία συγκροτήθηκε μέ ἀπόφαση τῆς Ἱεραρχίας τῆς 4ης Ὀκτωβρίου 2017, θά πρέπει νά παραπεμφθοῦν καί τά δύο θέματα, νά τά μελετήση καί νά φέρη Εἰσήγηση στήν Ἱεραρχία. Ἔτσι θά λειτουργήση τό συνοδικό σύστημα.

Νέες δράσεις του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", 14 και 28.12.2018 [video promo]


Δύο νέες δράσεις προετοιμάζονται από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του Δεκεμβρίου 2018, στις 14 (αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο) και στις 28 (αφιερωμένη στα Χριστούγεννα). 

Ήδη κυκλοφορείται το σχετικό διαφημιστικό βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε από τον συνεργάτη μας Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια και "προμοτάρει" τις δύο εκδηλώσεις. 
Δείτε το ακολούθως:


Άγγελμα της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου (21.11.2018)


Την ερχόμενη Τετάρτη, 21η Νοεμβρίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τιμώνται με κάθε εκκλησιαστική κατάνυξη, τα σεπτά Εισόδια της Κυρίας των Αγγέλων στον Ναό, ως ακολούθως:

Εσπέρας Τρίτης, 20ής Νοεμβρίου 2018
Ώρα 5 μ.μ.: Ο εόρτιος Εσπερινός.

Πρωί Τετάρτης, 21ης Νοεμβρίου 2018
Ώρα 8 π.μ.: Ο Όρθρος των Εισοδίων, με την τάξη των Καταβασιών των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται...» και στο τέλος Αρτοκλασία.
Ώρα 9 π.μ.: Το Ιερατικό Συλλείτουργο. 
Θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης (πτ. Θεολογίας), με θέμα: "Η Παναγία ως άγρυπνη χειραγωγός του ανθρώπινου γένους για τα εισόδια του στην εν Χριστώ ζωή".

Μετά χαράς αναμένουμε τους Ενορίτες και Φίλους μας σε αυτή την ευλογημένη ευκαιρία απόδοσης οφειλόμενης τιμής προς "την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός"!