e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Εσπερίζοντας στην Ευαγγελίστρια της Pretoria Νοτίου Αφρικής


Απόγευμα 24ης Μαρτίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ιωαννουπόλεως κ. Δαμασκηνού.










Κυριακή Β΄ Νηστειών, εορτή Ευαγγελισμού, με Δοξολογία για 1821 και Μνημόσυνο θυμάτων Κυκλώνα Idai στη Μοζαμβίκη


Κυριακή Β΄ Νηστειών, 24 Μαρτίου 2019, στον Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της μοζαμβικανής πρωτεύουσας Μαπούτο (Λορέτζο Μαρκές). Χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Θεφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου και λειτουργούντος του π. Χρήστου Σιτόε, τιμήθηκε η θεομητορική εορτή του Ευαγγελσιμού, έγινε Δοξολογία για την εθνική επέτειο της Ελλάδας δηλ. την 25η Μαρτίου 1821) και Μνημόσυνο για τα θύματα του φονικού κυκλώνα Idai.


















Οικουμενικός Πατριάρχης: Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες











Στις κατά καιρούς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Πόλης και στους αγώνες για την υπέρβασή τους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  ο οποίος χοροστάτησε, σήμερα, 24 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής Β’ των Νηστειών. Στην ομιλία του, αμέσως μετά, στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε τους προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους αφενός είναι ενισχυτική για τους Ορθοδόξους πιστούς της Πόλης και αφετέρου υπογραμμίζει την ενότητα του Γένους μας.

«Ζούμε με δυσκολίες, και εις το παρελθόν και εις το παρόν. Οι δυσκολίες αυτές εις το πρόσφατο ακόμη παρελθόν ήσαν πολύ μεγάλες, ήσαν ανυπέρβλητες. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες όχι μόνο οι ζωντανοί υπέστησαν τα πάνδεινα και η ζωή τους έγινε μαρτυρική, αλλά και οι νεκροί μας, οι προσφιλείς, οι οποίοι αναπαύονται κάτω από τα ευλογημένα χώματα της βασιλίδος των Πόλεων και αυτοί υπέστησαν διωγμούς. Όταν ενθυμούμαι το ‘93, στις αρχές της πατριαρχίας μου, που εβεβηλώθησαν οι τάφοι των ομογενών στο κοιμητήριο του Νεοχωρίου του Βοσπόρου, πήγα την επομένη Κυριακή και εχοροστάτησα εκεί και εξεφώνησα έναν πύρινο λόγο γεμάτο από παράπονο και καταδίκη των γενομένων και είπα γιατί να υφιστάμεθα αυτά τα οποία υφιστάμεθα επειδή είμεθα Έλληνες το γένος και ορθόδοξοι χριστιανοί κατά την πίστη, σε τι πειράξαμε, σε τι βλάψαμε τους συνανθρώπους μας. Είμεθα νομοταγείς πολίται. Τουλάχιστον ας αφήσουν ησύχους τους νεκρούς μας εδώ εις τους τάφους των  όπου περιμένουν την Δευτέραν Παρουσίαν του Κυρίου».

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος σημείωσε:

«Αυτές οι δυσκολίες κατά τινα τρόπον υπάρχουν και σήμερα όταν και εμείς, οι Ρωμιοί, και οι άλλες μειονότητες που ζουν εδώ, για έξι χρόνια τώρα, στερούμεθα του αυτονοήτου δημοκρατικού δικαιώματός μας, να διεξαγάγουμε εκλογές για να ανανεώσουμε τα διοικητικά σώματα των εκκλησιών μας και των λοιπών ευαγών ιδρυμάτων μας. Αυτό δεν είναι μία κατάφωρος αδικία προς τους μη μουσουλμάνους κατοίκους αυτής της Πόλεως, αυτής της χώρας; Γιατί να υφιστάμεθα αυτή την διάκριση;  

Εσείς, οι εξ Ελλάδος ευλαβείς προσκυνηταί, έρχεστε, κάθε φορά που σας δίδεται η ευκαιρία, για να επισκεφθείτε τα μνημεία της πίστεως και του γένους μας [...] Aλλά πρέπει να σκέφτεστε, να θυμάστε και να προσεύχεστε και για όλους αυτούς οι οποίοι έζησαν και τα εδημιούργησαν αυτά τα μνημεία και για εμάς που είμεθα οι συνεχισταί της ιστορίας των, των επιτευγμάτων τους και των μαρτυρίων τους.  Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε ως το Κέντρο της Ορθοδοξίας, παρά την συρρίκνωσιν της Ομογενείας, γύρω από το Πατριαρχείον μας, να μπορούμε να φαινόμεθα αντάξιοι των προγόνων μας και των ευθυνών με τις οποίες μας έχει επιφορτίσει ο Θεός και η ιστορία». 

Ο Παναγιώτατος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξήρε το έργο που πραγματοποιείται στην Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων, και με την συμβολή του Ιερού Κλήρου και των Κοινοτικών παραγόντων. Προηγουμένως τον Πατριάρχη καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της νηστείας, καθώς και οι Κοινοτικοί παράγοντες. 

Ακολούθως, παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση από το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Κοινότητας Βλάγκας και του Ζαππείου.

Στη Θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση στην Κοινοτική Αίθουσα παρέστη η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κυρία Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, και πλήθος πιστών. 









Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Η σημερινή πανήγυρις δεν είναι μόνον καιρός ενθυμήσεως, αλλά και μεγάλης χαράς δι᾽ όλους ημάς τους συναχθέντας εις τον ιστορικόν τούτον ναόν, ο οποίος μαρτυρεί ότι εδώ, εις την Πόλιν των Πόλεων, υπήρχαν διά το Γένος «μεγαλεία», που «διηγώντας τα να μην κλαίς», όπως έλεγεν ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας, από τον οποίον προέρχεται και η ρήσις «Ημείς εδώ εις την Πόλιν, είμεθα ολίγοι, αλλά αμέτρητοι». Χαιρόμεθα, διότι ο ναός της Ευαγγελιστρίας παραμένει και σήμερον τόπος προσευχής, πλήρης φωτός ανεσπέρου και «ου καταισχυνούσης» ελπίδος. Εξακολουθεί να ψάλλεται εδώ το «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ᾽ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις», το χαρμόσυνον ευαγγέλιον της λυτρώσεως του γένους των ανθρώπων από της «αρχαίας αράς». Διά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δεν ξεκινά απλώς μία βελτίωσις της ζωής του εν σκότει και σκιά θανάτου ευρισκομένου ανθρώπου, αλλά ανοίγει η κατ᾽ αλήθειαν ζωή, η πορεία προς την θέωσιν. Ο προαιώνιος Λόγος του Θεού σαρκούται «δι᾽ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν», διά την ανθρωπότητα όλην και διά τον κάθε ένα εξ ημών, συγκεκριμένως και προσωπικώς. «Πανηγυρίζομεν σήμερον, την του Θεού προς ανθρώπους συνάφειαν, την του προσλήμματος θέωσιν, την της εικόνος ημών αναμόρφωσιν, την εις το κρείττον αλλοίωσιν, την εις ουρανούς ύψωσιν και ανάβασιν» (Ανδρέου Κρήτης, Λόγος Ε´, Εις τον Ευαγγελισμόν της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, PG 97, 885). Η εορτή του Ευαγγελισμού είναι ημέρα χαράς μεγάλης εν Χριστώ. «Επέστη σήμερον η πάντων χαρά ... Επέστη ο πανταχού, ίνα τα πάντα πληρώση χαράς» (ο.π., 881).Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η γέφυρα η μετάγουσα ημάς από γης προς ουρανόν, «το της χαράς όργανον, δι᾽ ου το της αράς ελύθη κατάκριμα, και το της χαράς αντιεισήχθη δικαίωμα» (ο.π., 893)».

O Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, Επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, και προς τον Ιερό Κλήρο και τους Κοινοτικούς παράγοντες για το επιτελούμενο έργο προς όφελος του ευσεβούς λαού του Θεού. Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Σασίμων αναφέρθηκε στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σημειώνοντας ότι αποτελεί την απαρχή όλων των σωτηριωδών γεγονότων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε: 
     α) ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 23ης Μαρτίου, καθ’ ὅν συμπροσηυχήθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, μέλη τῶν Συλλόγων «Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσῶν», ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Εὐγεν. κ. Μαρίας Λαγομάτη, Προέδρου, καί «Γυναικῶν Φλαμπούρων Πρεβέζης», μέ ἐπί κεφαλῆς τήν Εὐγεν. κ. Ἰωάνναν Βάγια, Πρόεδρον, μέλη τῶν ἐκ Κρήτης Χορῳδιῶν «Ἐνηλίκων Δήμου Μαλεβιζίου», «Ἀναπνοῆς», «Μικρασιατικοῦ Συλλόγου ‘Ἅγιος Πολύκαρπος’» καί «Φωνητικοῦ Συνόλου ‘Θύραθεν’», ὡς καί ὅμιλοι προσκυνητῶν ἐξ Ἡρακλείου Κρήτης, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Πιτσικάκη, Ἱερ. Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης, ἐκ Πρεβέζης καί ἐκ Τυρνάβου Λαρίσης, οὕς ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισεν εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, ἐπιδαψιλεύσας αὐτοῖς τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν πρός συνέχισιν τοῦ δολίχου τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, καί 
     β) ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίων Θεοδώρων τῆς Κοινότητος Βλάγκας, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς Β´ τῶν Νηστειῶν, 24ης ἰδίου, ἐπί τῇ διαγενομένῃ προσφάτως πανηγύρει αὐτοῦ, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν. 
     Ἐκκλησιάσθησαν ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, πιστοί ἐντεῦθεν, ἀντιπροσωπεία τοῦ ἐκ Πατρῶν Συλλόγου Ζακυνθηνῶν καί προσκυνηταί ἐξ Ἰαπωνίας, ἐξ Ἀθηνῶν καί ἐκ Ρώμης.
Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ καθ᾿ ἥν ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Χονδρόπουλος, ἐκ μέρους τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, ἡ Εὐγεν. κ. Εὐαγγελία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος τῆς Φιλωπτόχου Ἀδελφότητος Βλάγκας, καί ὁ Πατριάρχης, Ὅστις, ἀφοῦ ἐπῄνεσε τόν Σεβ. Ἐπόπτην διά τήν μετά ζήλου ἐπιτέλεσιν τῆς ἐν τῇ Περιφερείᾳ διακονίας του καί συνεχάρη τό ἐκπαιδευτικόν προσωπικόν τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου, τό νέον Διοικητικόν Συμβούλιον τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος καί τούς δραστηρίους Κοινοτικούς Παράγοντας, ἀνεφέρθη εἰς τήν σημασίαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὡς τοῦ πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Γένους καί καλωσώρισεν ἰδιαιτέρως τούς ἐξ Ἑλλλάδος προσκυνητάς, τούς ἐνισχύοντας διά τῶν ἱεραποδημιῶν αὐτῶν εἰς τήν Πόλιν τό ἐνταῦθα ἐναπομεῖναν λῆμμα. 
Ἐν συνεχείᾳ οἱ μαθηταί τοῦ Σχολείου καί οἱ νεαροί βλαστοί τοῦ Καλλιτεχνικοῦ Ἐργαστηρίου τῆς Κοινότητος Κοντοσκαλίου παρουσίασαν καλλιτεχνικόν πρόγραμμα, ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ Αἰδεσιμ. κ. Βασιλείου Ἰωαννίδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Κοινότητος. 
* * * 
Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 23ης τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς τάς ἐγκαταστάσεις τῆς Ἀστικῆς Σχολῆς Γαλατᾶ καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν διοργανωθεῖσαν ἐκδήλωσιν ἐπί τῇ ἐτησίᾳ συναντήσει τῶν Ἀποφοίτων καί φίλων αὐτῆς, συγχαρείς πατρικῶς τούς διοργανωτάς αὐτῆς. 
* * * 
Τήν μεσημβρίαν τῆς Κυριακῆς, 24ης ἰδίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ Ἑορτῇ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου, μετέβη εἰς τό Κοιμητήριον Σισλῆ καί ἐτέλεσε Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Πέργης κυροῦ Εὐαγγέλου. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Ἐντιμολ. κ. Εὐάγγελον Κατσίμπραν, Ἄρχοντα Δεπουτᾶτον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ἐκ Πρεβέζης. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Ἀναστάσιον Βαβοῦσκον, Δικηγόρον, μετά τῆς οἰκογενείας αὐτοῦ, ἐκ Θεσσαλονίκης.
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Γεώργιον Μαΐστρον, Χημικόν Μηχανικόν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Δήμητρας Μπάη, Φιλολόγου, καί τῶν τέκνων αὐτῶν Παναγιώτου καί Μιχαήλ, Παναγιώτην Μπάην, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Πηνελόπης, καί Νικόλαον Καραμοῦζον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἄννης, ἐκ Χίου. 
* * * 
 Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, κατά τήν τελετήν ἀνακηρύξεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου εἰς ἐπίτιμον Δημότην Ἁγίας Παρασκευῆς, ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν τοῦ ὁμωνύμου Δήμου, τήν Κυριακήν, 24ην Μαρτίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βενεδίκτου Ἰωάννου, Σχολάρχου τῆς Ἱερατικῆς Σχολῆς «Ἀπόστολος Βαρνάβας», κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κωνσταντίας καί Ἀμμοχώστου, ἐν συνεργασίᾳ μετά τοῦ Δήμου Παραλιμνίου καί τοῦ Πολιτιστικοῦ Ἐργαστηρίου «Παρά τή Λίμνη», ἐκδήλωσιν, ὑπό τόν τίτλον «Γιά σένα Παναγία γλυκιά μας Μάνα», ἐν τῷ Ἀμφιθεάτρῳ τοῦ ἐν Παραλιμνίῳ ἰδιωτικοῦ Σχολείου «Ξένιον», τό Σάββατον, 23ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Χαρίτωνος Ρυζιώτου, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἀλεξανδρουπόλεως, κατά τό συνδιοργανωθέν ὑπό τῆς Ὁμοσπονδίας Ἐμπορίου καί Ἐπιχειρημα-τικότητος Θρᾴκης καί τῆς ΠΕΔ Ἀνατολικῆς Μακεδονίας καί Θρᾴκης Οἰκονομικόν Forum, ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «Grecotel Ale-xandroupolis», αὐθημερόν. 
- Ὑπό τῆς Ἐλλογ. κ. Ἁγνῆς Νικολαΐδου, Προέδρου τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς Πριγκήπου, κατά τήν ἐν τῇ ἐκεῖσε Λέσχῃ «Anadolu» πραγματοποιηθεῖσαν συνάντησιν τοῦ Ἐξοχ. κ. Kemal Kılıçdaroğlu, Ἀρχηγοῦ τῆς Ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως τῆς Τουρκίας, μετ’ ἐκπροσώπων τῶν θρησκευτικῶν μειονοτήτων καί τῆς διανοήσεως τῶν Νήσων, τήν Κυριακήν, 24ην τ.μ..

Ανδρέας Κάλβος ο Ζακύνθιος προβάλλεται απόψε επί του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών


Με την ευκαιρία των εορτασμών του «Έτους Κάλβου 2019», έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατό του Εθνικού Ποιητή Ανδρέα Κάλβου (1869-2019) και στο πλαίσιο των εορτασμών της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), η Bauhaus πρόσοψη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών λούζεται με φως-ποιητικό˙ προβάλλονται, δηλαδή, χειρόγραφοι στίχοι του ποιητή που έχουν σχέση με την Ελληνική επανάσταση και τις μάχες των Ελλήνων. Το ίδιο θα συμβεί και αύριο, 25η Μαρτίου, από ώρα 8 έως 10 το βράδυ.
     Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε επί του τοίχου του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου, εδώ στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο της βραδιάς Κάλβου, που πραγματοποίησε το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου"Αληθώς", στις 10 φεβρουαρίου 2019.

Σύλληψη ιδέας – σχεδιασμός εγκατάστασης: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Έφορος 2η Εφορείας ΠΜ: ΤΞΧΟΣ Δημήτριος Καραμούζας
Συντονισμός και Επεξεργασία Υλικού: Δήμητρα Καρλή
Εξοπλισμός: Ιωάννης Κοροδήμος
Υποστήριξη: ΥΠΛΓΟΣ Βασίλειος Κείος, ΑΝΘΧΟΣ Αλέξανδρος Ηλιάδης, Λεωνίδας Δουμουλιάκας, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Μάριος-Ηρακλής Τζερεμές, Θεόδωρος Κωστόπουλος

ΙΔΟΥ, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΑΠΟΨΕ:
















Λαμπρός ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Addis Ababa [φωτογραφίες + video]


Με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια, εορτάστηκαν σήμερα Κυριακή Β΄ Νηστειών, 24η Μαρτίου 2019, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου, στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα.

Των εορτών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Νικολάου Πατακιά, του Προξένου κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη, του Πρέσβη της Σερβίας κ. Αlexandr Ristic, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημητρίου Συκά, των Διευθυντών, εκπαιδευτικών, σπουδαστών και σπουδαστριών των σχολείων όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Κοινότητος καθώς και πλήθους παροίκων.

Μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην Αίθουσα εκδηλώσεων των Ελληνικών σχολείων, παρουσιάστηκε εόρτιο πρόγραμμα από τους μαθητές, παρουσία όλων των επισήμων.